top of page

Auton sisäpesu - miten fiksaat ohjaamon

Päivitetty: 17. kesäk. 2021


Auton ohjaamon puhtaus ja kunto vaikuttaa olennaisesti auton ajomukavuuteen sekä jälleenmyyntiarvoon. Säännöllinen puhdistus ja hoito pidentää useimpien materiaalien käyttöikää ja pitää ne parhaassa mahdollisessa kunnossa.


Huoliteltu ohjaamo on myös merkittävä osa auton ulkonäköä. Kuluneet penkit, himmeä konepelti ja halkeillut nahka pilaavat kokonaisuuden, vaikka auto olisikin ulkoa kiiltävä ja hyvin hoidettu.


Auton ohjaamon puhtaanapito ei ole rakettitiedettä, vaan se onnistuu helposti myös omassa tallissa tai parkkiruudussa. Sisäpesu on myös merkittävä käsinpesuloiden ja fiksaamoiden palvelukokonaisuutta.


Tutustu tässä artikkelissa ohjeisiimme ja tuotenostoihimme, joilla pidät ohjaamon uuden veroisena vuodesta toiseen.


Mitä työkaluja tarvitset


Ohjaamon pesu ja hoito voi näyttää hyvin erilaiselta eri autoissa siinä käytettyjen materiaalien mukaan. Tekstiilit, muovi ja nahka edellyttävät monesti hyvin erilaista käsittelyä.


Jokainen autoilija tarvitsee kuitenkin pölynimurin irtolian poistoon.


Tarpeen ja oman makusi mukaan tarvitset tai voit tarvita myös tekstiilipesuaineita, nahkapuhdisteita, vinyyli- ja muovipuhdisteita, nahkaruokaa, ehosteita, desinfiointiaineita ja pinnoitteita.

Jokainen pesuprojekti edellyttää myös riittävää määrää mikrokuituliinoja.


Löydät kaikki tarvikkeet verkkokaupasta seuraavista linkeistä:
Esityöt


Aloita poistamalla matot, istuinsuojat ja muuta verhoilun elementit, jotka voi poistaa autosta helposti. Mikäli tarve vaatii, myös istuimet voi olla perusteltua poistaa, mikäli lattiat halutaan puhdistaa huolellisesti. Puhdista ne erikseen ohjaamosta.


Aloita imuroimalla ohjaamo huolellisesti. Tämä poistaa ohjaamosta pölyn ja irtolian, tehden ohjaamon pesusta helpompaa ja tehokkaampaa. Pinnoille jäävä pöly voi myös vaikuttaa pintojen pesuun, minkä vuoksi se on tärkeää saada pois.


Käytä tekstiileille tarkoitettuja pölynimurin suuttimia. Niillä on usein helpompi päästä esimerkiksi istuintyynyjen väliin ja muille vaikeille pinnoille.


Tekstiilien pesu ja tahranpoisto


Useimmat auton istuimet on verhoiltu tekstiilillä. Ne myös kuluvat ja likaantuvat erittäin helposti, minkä vuoksi niiden peseminen on erityisen tärkeää.

Kangasistuimien pesuun soveltuu parhaiten Ma-Fra Pulimoquettes Oxygen -tekstiilipesuaine, joka soveltuu sekä pesuun käsin että koneella. Pesuainetiiviste Pulimoquettes on kustannustehokas ja sopii sekä käsinpesulaan kuin vaativille DIY -fiksareillekin.

Pulimoquettes laimennetaan istuimien tai kangasverhoilujen likaisuudesta 1:10-1:20. Sumuta tuote pintaan tai levitä koneella. Anna vaikuttaa hetki, antamatta tuotteen kuitenkaan kuivua materiaaliin. Pestessä käsin pyyhi pesuainejäämät puhtaalla mikrokuituliinalla. Pestessä koneella viimeistele pinnat painehuuhtelulaitteella.

Kevyempään kotikäyttöön sekä paikallisten tahrojen poistoon sopiva ratkaisu on Ma-Fra Kolmitoiminen Verhoilupuhdiste, joka myydään käyttövalmiina kätevässä 500 ml sumupullossa. Tuote suihkutetaan käsiteltävälle pinnalle, annetaan vaikuttaa ja pyyhitään kuivaksi puhtaalla mikroliinalla.

Mikäli lika on syvällä materiaalissa, voit tehostaa pesua hankaamalla pintaa harjalla. Voit myös tarvittaessa toistaa käsittelyn välttääksesi pintojen mekaanista hankaamista, joka voi kuluttaa materiaaleja.

Sovella pesutekniikkaasi tilanteen mukaan. Istuimien verhoiluissa voidaan käyttää hyvin erilaisia materiaaleja, jotka kestävät pesua eri tavalla. Käytä asianmukaista varovaisuutta. Kokeile aina käyttämäsi pesuaineen soveltuvuus käsiteltävälle pinnalle huomaamattomaan kohtaan ennen koko pinnan käsittelyä.

Välttääksesi vaikeita piintyneitä tahroja puhdista istuimia riittävän säännöllisesti ja poista paikalliset tahrat heti niiden ilmestyessä. Mitä pidempään lika jätetään pinnalle, sitä vaikeampi niitä on saada myöhemmin irti.Muovin ja vinyylin puhdistaminen


Muovi ja vinyyli ovat hyvin yleisiä pintamateriaaleja kojelaudassa, ovissa ja monilla kosketuspinnoilla. Kuluva ja likaantuva muovi on altis värimuutoksille. Etenkin kojelauden muovipinnat ovat myös alttiita auringon aiheuttamalle kulumalle. Muovi ja vinyyli ovat myös hieman varautuneita, minkä takia niille kertyy herkästi pölyä.

Muovipinnoille soveltuu erinomaisesti Presta Leather & Vinyl -puhdistusaine, joka myydään sekä ammattikäyttöön soveltuvassa 1 gallonan pakkauskoossa, sekä kotikäyttöö paremmin soveltuvassa 700 ml sumupullossa.

Käyttövalmis puhdistusaine suihkutetaan pinnalle tai levitetään mikrokuituliinalla tasaisesti käsiteltävälle pinnalle. Anna tuotteen vaikuttaa. Älä anna sen kuivua pinnalle, sille tämä voi jättää pinnoille tahroja tai värimuutoksia. Etenkin kuluneilla ja ikääntyneillä pinnoilla on turvallisinta levittää tuote liinalla tai sienellä suoraan sumuttamisen sijaan.

Leather & Vinyl sopii sekä rutiininomaiseen puhdistukseen kuin jo piintymään ehtineen lian ja tahrojen poistoon. Se puhdistaa vinyylipinnat jättämättä niitä rasvaisiksi.
Nahan pesu ja hoito


Nahka ei ole yhtä yleinen materiaali ohjaamossa kuin kangas ja muovi, mutta se on silti laajasti käytetty etenkin paremmissa varusteluokissa ja arvokkaissa ajoneuvoissa.

Nahka on lähtökohtaisesti laadun merkki. Siksi nahkaverhoilun puhdistaminen ja hoitaminen onkin erityisen tärkeää. Kulunut, himmennyt ja halkeillut nahka tekee koko ohjaamosta hyvin helpolla vanhan näköisen.

Nahka on hyvin aikaa kestävä materiaali. Nahka kestää teoriassa ikuisesti uuden veroisena – mutta se edellyttää säännöllistä vaivannäköä. Koska nahka on luonnonmateriaali, se kuivuu vanhetessaan. Siksi nahkapinnat tulee paitsi puhdistaa, myös kosteuttaa säännöllisesti nahkaruoalla.

Huolehdi ennen puhdistusta, että nahkapinnoilla ei ole pölyä tai irtolikaa. Imuroinnin jälkeen pyyhi myös pinnat kuivalla mikrokuituliinalla.


Myös nahkapinnoille soveltuu Presta Leather & Vinyl Cleaner -nahkapuhdiste, joka on saatavilla ammattikäyttöön soveltuvassa 1 gallonan pakkauskoossa, sekä kotikäyttöö paremmin soveltuvassa 700 ml sumupullossa.

Kokeile aina ensin pinnan värinkestävyys käyttämällä vain vähän tuotetta huomaamattomaan kohtaan. Levitä tuote käsiteltävälle pinnalle mikrokuituliinalla tai levityssienellä. Anna vaikuttaa hetki antamatta kuitenkaan pinnan kuivua. Pyyhi pinta puhtaaksi puhtaalla, kostutetulla mikrokuituliinalla.

Nahkapinnat on ruokittava noin 3-6 kuukauden välein, riippuen pintojen käytöstä. Esimerkiki kuljettajan istuin tai ohjauspyörän pehmuste on puhdistettava useammin kuin harvoin käytetty takapenkki tai koristeellinen verhoilu.

Ruoki pinnat minkkiöljyä sisältävällä Presta Leather Conditioner -nahkaruoalla. Levitä ruoka levityssienellä, ei mikrokuituliinalla. Levitä tasaisesti pinnalle ja hieron kiinni materiaaliin. Lisää pinnalle nahkaruokaa niin kauan, kunnes se ei enää imeydy pintaan. Nahka on tällöin kylläinen. Pyyhi ylimääräinen tuote pois puhtaalla mikrokuituliinalla.Desinfiointi


Myös ohjaamon desinfiointi voi olla tarpeen monessa tilanteessa. Kosketuspintojen nopea desinfiointi voi olla tarpeen ajon jälkeen. Ohjaamon desinfiointi voi olla myös lisäpalvelu pesun yhteydessä. Ohjaamon ja etenkin ilmastointikanavan perusteellinen desinfiointi voi myös parantaa merkittävästi sisäilman laatua ja eliminoida epämiellyttäviä hajuja.


Pintojen desinfiointi onnistuu arkikäytössä helpoiten Ma-Fra Pintojen desinfiointiaineen kaltaisella tuotteella. Desinfiointiaine myydään kätevässä 500 ml sumupullossa, joka on helppo säilyttää aina hansikaslokerossa.


Pintojen desinfiointiaine on suunniteltu helpoksi käyttää kaikilla pinnoilla. Se levitetään suihkuttamalla. Se ei jätä jälkiä eikä sitä tarvitse huuhdella. Se desinfioi vaivatta kädensijat, istuimet, ohjauspyörän ja muut kosketuspinnat.


Kotikäytössä koko ohjaamon sisäilman ja ilmastointikanavien desinfiointiin paras ratkaisu on Ma-Fra OdorBact Out -desinfiointiaine ilmastoinnille. Se eliminoi orgaanisia hajujen aiheuttajia ja desinfioi koko ohjaamon tunkeutuen vaikeimpiinkin paikkoihin.


Sisäpesun jälkeen käännä sisäilman kierto päälle, avaa kaikki tuuletusjärjestelmän aukot ja säädä puhallin korkeimmalle teholle. Aseta OdorBact Out -aerosol matkustajan jalkatilaan ja paina sen liipaisin pohjaan niin, että se jää paikalleen.


Säiliö tyhjentyy noin 10-15 minuutissa. Anna tuotteen vaikuttaa joitain minuutteja. Avaa kaikki ovat ja tuuleta auton ohjaamoa 10 minuuttia.


Ammattikäytössä tehokkain tapa desinfioida auto nopeasti, vaivattomasti ja turvallisesti on Batsan 2.0 desinfiointiainetiiviste ja Vobo Carbon -paineilmakäyttöinen kuivasavukone. Batsan 2.0 on myynnissä 1 litran pakkauksessa sekä 5 litran pakkauksessa. Kysy lisää Voco Carbon -kuivasavukoneesta ja pyydä tarjous asiakaspalvelusta.


Batsan 2.0 on erittäin monipuolinen desinfiointiainetiiviste, joka on sovellettavissa mihin tahansa ammattilaisten käyttötarkoitukseen. Se voidaan tarvittaessa levittää niin koneella, käsin kuin sumuttamallakin.


Vobo Carbon -laitteella annostele laimennettu Batsan 2.0 laitteen säiliöön. Noin 7 ml riittää keskikokoisen henkilöauton käsittelyyn. Sulje ikkunat, käännä sisäilman kierto päälle, avaa tuuletusjärjestelmän aukot ja käännä puhallin korkeimmalle teholle. Aseta Vobo Carbon ohjaamoon, käynnistä ja anna käydä tyhjäksi. Avaa käsittelyn jälkeen ovet ja tuuleta vähintään 10 minuuttia.
Ikkunat ja lasit


Puhdas tuulilasi on toki merkittävä osa ajamisen mukavuutta ja turvallisuutta. Mutta puhtaat ikkunat ovat myös viimeinen yksityiskohta perusteellisessa sisäpesussa.


Tuulilasille ja muille ikkunoille soveltuu esimerkiksi Presta Glass Cleaner Aerosol tai Ma-Fra Lasinpesuaine.


Suihkuta lasinpuhdistusainetta mikrokuituliinalle ja pyyhi ikkunat vaaka- ja pystysuorin liikkein. Vältä pyöreitä liikkeitä. Päällekkäiset pysty- ja vaakaliikkeet auttavat välttämään pesuaineen aiheuttamia raitoja laseilla.


Vältä suihkuttamista suoraan lasille, koska ikkunapuhdisteet voivat tahrata ympäröiviä kumi- ja muoviosia.bottom of page