Verhoilun ja sisätilojen pesu ja hoito

Autonhoidolla on tapana keskittyä ulkoisen metallipinnan ja vanteiden kaltaisiin tekijöihin, kun taas sisustan pesu jäädä vähemmälle huomiolle. Tämä on tavallaan sääli, sille vaikka nämä toki ovat merkittäviä aspekteja auton ulkonäön ja arvon säilyttämiseksi, myös matkustamo on tärkeä osa autoa. Istuinten ja kojelauden kunto vaikuttavat myös arvoon. Lisäksi hyvin hoidettu sisäpesu vaikuttaa merkittävästi kuljettajan ja matkustajien omaan mukavuuteen - hyväkuntoinen matkustamo on arjen luksusta. Lisäksi auton sisäosien puhtaana pitäminen on verrattain helppo ja nopea projekti.

Auton sisustan hoitaminen ei ole erityisen hankala tai aikaavievä prosessi. Näiden ohjeiden mukaista käsittelyä varten tarvitset, tilanteen mukaan, muovin ja vinyylin puhdistusainetta, nahanpuhdistusainetta ja nahkaruokaa, tekstiilinpuhdistusainetta, ikkunanpuhdistusainetta ja useita mikrokuituliinoja. Edellisistä linkeistä löydät kaikki verkkokauppamme valikoimaan kuuluvat sisäosien hoidon tuotteet.


Sisäosien puhtaanapitoon, hoitoon ja suojaamiseen on olemassa myös monia yhdistelmätuotteita. Näillä voit esimerkiksi käsitellä eri pintoja, tai ne puhdistavat, hoitavat ja suojaavat yhdellä käsittelykerralla. Näin kuluttajan ei tarvitse täyttää hyllyjään suurella määrällä erikoispuhdistusaineita.


Sisäosien puhdistus aloitetaan imuroinnilla. Näin irtonainen lika saadaan helposti poistettua. Poista matot ja imuroi kaikki tasot. Tarkoitukseen sopivat imurin suuttimet voivat helpottaa tekstiilisten penkkien ja ahteiden tilojen imurointia.

Muovi- ja vinyylipintojen hoitaminen

Muovi- ja vinyylipinnat ovat näkyvä osa auton sisusta. Etenkin kojelauden osat ovat auringonpaisteessa ja himmenevät tai kuivuvat siksi erityisen helposti. Muovi ja vinyyli on myös pinnaltaan varautunutta, joten pöly tarttuu niihin erityisen helposti. Ne on siksi syytä sekä puhdistaa että suojata säännöllisesti.

Käytä muovin ja vinyylin puhdistamiseen siihen tarkoitettuja aineita. Ne on suunniteltu erityisen hellävaraisiksi ja koostumukseltaan miedoiksi. Useat kotitalouden yleispuhdistusaineet voivat olla riittävän voimakkaita vahingoittaakseen muovin pintakerrosta.


Käsittele ensin puhdistusaineella. Suihkuta aine pinnalle ja pyyhi mikrokuituliinalla, ellei valmistaja neuvo muuta. Anna kuivua käsittelyn jälkeen ennen kuin käytät ehostetta, ellet käytä monitoimista tuotetta, kuten Plastic Care 3 in 1 tai Leather & Vinyl Cleaner.

Nahkaverhoilun hoitaminen

auton verhoilu

Nahkapinnoitteet ovat teoriassa erittäin pitkäkestoisia, mutta edellyttävät enemmän hoitoa kuin tekstiiliset. Nahka pitää paitsi puhdistaa, myös hoitaa ajoittain nahkaruoalla. Nahan ylläpito edellyttää sen pitämistä riittävän kosteana. Lisäksi säännöllinen puhdistaminen ehkäisee kulumista ja irtolian aiheuttamaa hankautumista. Käsittely tulee tehdä 3-6 kuukauden välein, riippuen miten paljon rasituksen kohteena verhoilu on. Kuljettajan istuin tulee esimerkiksi käsitellä usein, mutta takapenkit eivät välttämättä tarvitse yhtä paljon huomiota.


Imuroi penkit, pyyhi loppu irtolika mikrokuituliinalla ja käsittele sitten mikrokuituliinalla ja nahan puhdistusaineella. Kuivaa ylimääräinen puhdistusaine ja anna kuivua ennen ruokkimista. Levitä nahkaruoka froteisella tyynyllä, ei mikrokuituliinalla, tasaisesti ja hiero pinnalle. Lisää nahanhoitoainetta kunnes se ei enää imeydy pintaan. Pyyhi ylimääräinen tuote mikrokuituliinalla.


Nahkapintojen hoidosta ja ylläpidosta voit lukea yksityiskohtaisemmin täältä.

Tekstiiliverhoilun hoitaminen


Käsittele tekstiiliset pinnat, kuten penkit, verhoilunpuhdistusaineella tai tarkoitukseen soveltuvalla yleispuhdistusaineella. Hankaa harjalla riittävän aggressiivisesti ja poista puhdistusaine mikrokuituliinalla. Toista käsittely tarvittaessa, jos tarpeen useita kertoja. Tekstiilisien verhoilujen valmistukseen on olemassa erilaisia materiaaleja. Käytetty materiaali vaikuttaa merkittävästi puhdistamisen helppouteen. Säännöllisen puhdistuksen lisäksi tahrat on syytä poistaa heti kun ne syntyvät. Mitä pidempään ne ehtivät vaikuttaa, sitä tiukemmin ne piintyvät kiinni materiaaliin.

Ikkunoiden puhdistaminen

Suihkuta lasinpuhdistusainetta mikrokuituliinalle ja pyyhi ikkunat vaaka- ja pystysuorin liikkein. Vältä suihkuttamasta tuotetta suoraan lasille, ettet aiheuta tahroja lasia ympäröivälle muoville. Kun käsittely on valmis, pääset nauttimaan työn tuloksista.

#Kuluttajanautonhoito