top of page

Tuulilasin pesu

Päivitetty: 1. heinäk. 2021

Tuulilasin ja muiden ikkunoiden puhdistaminen luo viimeisen yksityiskohdan huoliteltuun auton ulkonäköön. Lisäksi puhdas ja vettä tehokkaasti hylkivä tuulilasi parantaa näkyvyyttä ja näinollen ajoturvallisuutta.


Ikkunoiden puhdistaminen ei ole vaikea projekti. Suhde hyödyn ja vaivan välillä onkin varsin hyvä. Ikkunoista saa kirkkaat ja puhtaat vain muutaman minuutin käsittelyllä ja yhdelläkin tuotteella. Puhdistus on nopea projekti, joka kannattaa tehdä riittävän usein.


Mitä tarvitset


Paras väline on lasille erityisesti tarkoitettu mikrokuituliina. Mikrokuituliinat ovat erittäin pehmeitä ja hellävaraisia. Lisäksi niiden rakenne tekee niistä äärimmäisen tehokkaita puhdistajia. Sanomalehtipaperi on myös pätevä vaihtoehto, joka ei jätä viivoja lasille. Talouspaperilla on taipumus hajota pyyhittäessä, eikä se ole erityisen suositeltava työkalu.


Hyvä työkalu tarkoitukseen on Ma-Fran 1 Shine ikkunamikroliina.

puhdas tuulilasi ja auton ohjaamo

Ikkunat tulisi puhdistaa ammoniakittomalla aineella. Tämän takia useimmat kodin yleispuhdistusaineet ja kodin ikkunoille tarkoitetut aineet eivät sovellu tuulilasille, vaikka ne ovatkin hyviä rasvanpoistajia. Ne vaan saattavat vahingoittaa paitsi lasia, myös vinyyliä ja nahkaa auton sisäosissa.


Tummennetuilla ikkunoilla ammoniakkia sisältäviä tuotteita ei tulisi käyttää lainkaan. Auton sisäosissa tällaiset aineet voivat olla ihmisille haitallisia, kun ne reagoivat auringonvalon aiheuttaman lämmön kanssa suljetussa tilassa.


Ikkunoiden puhdistukseen käy esimerkiksi Prestan lasinpuhdistusaerosol tai Ma-Fran vastaava tuote.


Miten ikkunat pestään


Jos koko auton pestään samalla, ikkunat on hyvä säästää viimeksi. Tällä tavoin niille ei enää roisku pesun ainaka likaa tai muita aineita. Samoin kuin autoa muutenkin pestessä, vältä käsittelyä suorassa auringonvalossa.


Levitä pesuaine ikkunoille liinalla tai muulla materiaalilla. Ei ole merkittävää eroa suihkutatko aineen liinaan vai suoraan pinnalle. Kuitenkin peukalosääntönä pestessä ikkunoita sisältä aine kannattaa suihkuttaa liinaan, jolloin vältytään roiskeilta muovi- ja vinyylipinnoille. Ulkona on taas parempi suihkuttaa aine suoraan pinnalle, jolloin puhdistusteho on parempi.


Välttääksesi pyörrejälkiä pyyhi ristikkäisin vedoin, ensin pystysuoraan ja sitten vaakasuoraan. Levitä ensin aine pinnalle, käännä tai vaihda liinaa, ja pyyhi ylimääräinen aine pois. Näin vältät siirtelemästä irtolikaa lasin pinnalla.


Huomioi ikkunoiden reunat ja kulmat. Nämä alueet jäävät useimmiten huomaamatta. Muista myös pestä pyyhkijänsulat ja kouru. Tänne jäävä lika leviää uudestaan pinnalle ensimmäisellä pyyhkäisyllä.Jos ikkunalla on erityisen vaikeaa likaa, kuten pihkaa, tai muuta likaa, kuten linnunjätöksiä tai kuolleitä hyönteisiä, käsittele pinta pesuainetta vahvemmalla tuotteella. Suihkuta aine pinnalle, anna sen vaikuttaa vähän aikaa, ja pyyhi sitten pois liinalla.


Hyönteisten ja linnunjätösten poistoon sopii Ma-Fran Killer. Pihkan ja muun piintyneen lian poistoon soveltuvat Ma-Fran Resin Off ja Deca Flash.


bottom of page