top of page

Kuiva, kuivempi, pilalla... Nahkapinnan hoito

Päivitetty: 27. elok. 2020

Julkaistu alunperin V8-lehdessä.

Nahka on ylellinen ja mukava verhoilumateriaali autoje sisätiloissa, mutta se vaatii osakseen oikeanlaista hoitoa säilyttääkseen ominaisuutensa vuosien saatossa.


Nahan tuoksu autossa tuottaa meille ylellisen mielikuvan, ja sitä se onkin, arjen ylellisyyttä päivittäisessä liikkumisessamme. Nahka mielletään pinnaksi numero yksi, kun halutaan korostaa ylellisyyttä ja laatua. Siksi sitä ei olekaan saatavissa tavallisilla autonvalmistajilla perusmalleihin. Kaikki tietävät nahan ja osaavat yleensä myös tunnistaa sen. Nahka ei ole keinotekoinen materiaali, vaan se saadaan yleensä nautaeläimistä ja muokataan kemikaaleilla ja muilla menetelmillä ajoneuvojen käytettäväksi. Tästä syystä nahka eroaa muista pinnoista radikaalista ominaisuuksiltaan kuin hoitotarpeiltaan.


Mitä nahka on ja miten se käyttäytyy


Nahka sekoitetaan usein Alcantara-nahkoihin. Tätä ei pidä missään nimessä tehdä, sillä Alcantara ja vastaavat materiaalit ovat keinotekoisia mikrokuitukankaita. Nahka koostuu nimensä mukaan nahkaosista sekä parkkiaineista, rasvasta ja väriaineista. Se sisältää myös sille elintärkeää kosteutta. Nahka pystyy imemään itseensä yli 25 prosenttia vettä ilman materiaalin muuttumista kosteaksi.


Tätä vastaavaa ominaisuutta ei ole millään muulla auton sisämateriaalilla. Tämänkin ominaisuuden puolesta nahka on ainutlaatuinen materiaali. Emme tässä käsittele yksityiskohtaisesti eri nahkalaatuja, koska artikkelista tulisi tällöin liian pitkä. Tärkeimpiä nahkatyyppejä, jotka jokaisen tulisi tuntea, ovat esimerkiksi aniliininahka, nupukki- ja mokkanahka (käytännössä myös aniliininahkoja), martinoitu eli martionahka, haljasnahka eli niin sanottu Split Leather ja Bycast-nahka.Paljon kohteena


Nahka joutuu todella kovalle käytölle autoissa, sillä se on jatkuvan mekaanisen, säteily- ja sääkulumisen armoilla. Siksi sen säännöllinen puhdistus ja hoitaminen on elintärkeää, jos nahkapinnat halutaan säilyttää ehjinä ja kimmoisina. Nahkapinnat ovat tekemisissä niin kylmän kuin kuuman ilman kanssa, mikä hiljalleen kuivattaa sitä ja saa sen halkeilemaan. Ihmisen omat eritteet heikentävät myös nahan laatua. Esimerkiksi ihon hilseily tai hiuksista irtoava rasva hinkkautuu nahkaan ja tekee sen kiiltäväksi.


Suurimmat ongelmat tulevat usein vastaan autojen nahkaverhoilussa käyttäjän tai matkustajan huolimattomuudesta. Autossa käsitellyt voimakkaat nesteen, ajoneuvon takapenkillä säilytetyt renkaat (autoliikkeiden perussynti) tai värjätyt farkut saattavat pilata nahkapinnan hyvinkin nopeasti. Kaikki edellä mainitut tekijät sisältävät värjäysominaisuuksia, jotka imeytyvät helposti nahan läpi ja joita on vaikeaa, ellei mahdotonta, puhdistaa pilaamatta pintaa. Jos nahka on kylläinen nahkaruuasta, se ei ime itseensä likaa, toisin kuin kuiva nahka. Säännöllinen ruokinta pitää nahan puhtaana.


Nahan pinnoite voi murtua myös luonnollisessa käytössä, jos se joutuu liian voimakkaan taittumisen kohteeksi. Harvat puhdistusvälit myös nopeuttavat nahan kulumista, koska tällöin esimerkiksi nahan saumakohtiin kerääntyy likaa ja jopa hiekkaa, joka hieroo nahkaa ja kuluttaa sen pintaa vähitellen puhki, tai ainakin tekevät sen nuhjaantuneen näköiseksi.


Usein nahan ompeleet jäävät vaille huomiota. Nahkaa pestessä on huomioitava ajoneuvon ikä, sillä vanhempien nahkaverhoilujen ompeleet saattavat olla jo haurastuneita. Vältä tällöin rajua hankausta. Ompeleissa käytetään lankana esimerkiksi jatkuvasäikeistä polyamidilankaa, koska sillä on hyvä kestävyys liuottimia, öljyjä ja alkaleja vastaan. Liuotinpohjaiset puhdistusaineethan haurastuttavat keinokuituisia lankoja sekä istuinmateriaaleja, ja samoin tekevät vahvat emäksiset luonnonmateriaaleille.
Nahan puhdistus


Nahan säännöllinen puhdistus on todellakin välttämätön toimenpide, jos se halutaan pitää alkuperäistä vastaavassa kunnossa. Oikein hoidettuna nahka on todella pitkäikäinen materiaali, jotkut puhuvat jopa "ikuisesta" kestävyydestä.


Kuljettajanistuin olisi hyvä puhdistaa ja käsitellä kolmen kuukauden välein, muuta nahkapinnat kuudesta kahteentoista kuukauden välein käytöstä ja sääolosuhteista riippuen. Muutkin kuin kuljettajanistuin on hyvä hoitaa joka kolmas kuukausi, mikäli niitä käytetään yhtä usein.


Aloita puhdistaminen aina imuroimalla pinnat. Pölynimurissa on suositeltavaa käyttää pehmeää harjasuulaketta. Rakosuulakkeen käyttöä tulisi välttää, koska se voi naarmuttaa herkkää nahkaa terävillä reunoillaan.

Pyyhi nahkapinnat vielä imuroinnin jälkeen kevyesti kostealla ja nukkaisella mikroliinalla, jotta kaikki ylimääräinen hiekka ja pöly on varmasti poistettu. Käytä vain laadukkaita mikroliinoja, joista ei liukene esimerkiksi väriä pinnoille. Koska nahat ovat käsittelyiltään hyvin usein erityyppisiä, testaa aina ensin puhdistusaineen soveltuvuus huomaamattomassa kohdassa, jotta voit varmistaa värin ja pinnan kestävyyden.


Tämä on tarpeellista varsinkin, jos käytät ammattilaisille tarkoitettuja puhdistusaineita, esimerkiksi Presta Leather & Vinyl Cleaner, joka on tarkoitettu pinttyneen lian poistoon ja on siksi hyvin tehokas. Testaa myös pieni näkyvä alue, koska penkkien sivuosat eivät välttämättä ole verhoiltu yhtä laadukkaalla nahalla kuin istuinosat.


Jos haluat täydellisen varmuuden, niin kuivaa pinta heti puhdistuksen jälkeen puhaltimella, joka on säädetty pelkälle puhallukselle. Jos kuivaamisen jälkeen nahan pintaan syntyy laikkuja eli värimuutoksia, älä jatka puhdistusta, vaan käytä miedompaa puhdistusainetta, esimerkiksi Ma-Fra Leather Care 3 in 1 nahka ja vinyylipintojen puhdistus- ja hoitoaine.

Turvallisinta on sumuttaa puhdistusaine aina kosteaan mikroliinaan ja pyyhkiä sillä käsiteltävät pinnat. Jos sumutat aineen suoraan pinnalle, aloita sumutus aina alaosista ja etene systemaattisesti ylöspäin. Näin vältyt ikäviltä valumajäljiltä.


Pyyhi lika pois pinnasta puhtaalla ja pitkänukkaisella mikroliinalla. Huuhtele liina säännöllisesti puhtaalla vedellä, jottei lika ei siirry paikasta toiseen. Jos tämä askel laiminlyödään, lika saattaa kertyä nahan syihin. Voit käyttää apuna myös harjaa, joka on valmistettu pehmeästä luonnonharjasta, helpottaaksesi nahan syiden puhdistamista.


Yksittäisissä vaikeitta tahroissa apuna voi käyttää esimerkiksi pumpulipuikkoa, joka on kostutettu vahvempaan puhdistusaineeseen. On tärkeää muistaa, että annat puhdistusaineet vaikuttaa riittävästi ennen kuin aloitat tahran poiston. Älä missään nimessä hankaa tai paina liian voimakkaasti ollaksesi vaurioittamatta nahkaa.


Ennen yksittäisten tahrojen puhdistamista on aina tarkastettava onko nahka huokoinen. Lika imeytyy tehokkaammin huokoiseen pintaan. Vastaavasti ei-huokoisen nahan tahrat ovat todennäköisemmin pintatahroja. Tämä perusteella voidaan valita tilanteeseen sopivin kemikaali.


Erittäin likaisilla pinnoilla nahka on perusteltua käsitellä useaan kertaan, jotta saisit parhaan lopputuloksen.


Lopuksi pyyhi pinnat kevyesti puhtaalla ja kostealla mikroliinalla tai säämiskällä. Anna puhdistetun nahan kuivua ennen hoitokäsittelyä.Nahkapinnan ruokkiminen


Yllä kuvailtu nahan puhdistus on tärkeä toimenpide kokonaisvaltaisessa nahanhoidossa. Jos puhdistusta ei tehdä huolella ennen hoitoa, nahan pintaan jää epäpuhtauksia. Lika tarttuu nahanhoitoaineeseen eli nahkaruokaan, jolloin lopputuloksesta ei tule toivotun kaltaista. Myös puhtaana säilynyt nahka tarvitsee hoitoainetta, sillä nahka kuivuu ikääntyessään ja menettää kimmoisuuttaan. Se on silloin pehmeää nahkaa alttiimpi vaurioille. Muista siis hoitaa myös niitä nahkapintoja, jotka eivät ole kulutuksen kohteena.


Levitä ruokaisa nahanhoitoaine, esimerkiksi Presta Leather Conditioner – kevyesti puhdistava nahanhoitoaine, tasaisesti puhdistetulle pinnalle esimerkiksi froteisella tyynyllä. Älä levitä nahkaruokaa mikrokuituisella levitystyynyllä.


Käsittele systemaattisesti koko pinta, kunnes se on kylläinen. Kylläisyyden havaitset siitä, että nahkaruoka ei enää imeydy pintaan, vaan ja pyörimään nahan ja froteetyynyn väliin. Jos penkissä on tuuletusjärjestelmä, eli istuimessa on tuuletusreikä, vältä tuotteen liikaa annostelua näihin kohtiin, jottei sitä päätyisi penkin sisälle. Aloita siis käsittely ehjiltä osilta.


Odota hetki ja tarkista, onko nahkaruoka imeytynyt tasaisesti, eli että pinnalla ei esiinny läiskäisyyttä.


Jos nahan pinnan väri ei ole tasainen, lisää nahkaruokaa kunnes tilanne korjautuu.


Pyyhi ylimääräinen nahkaruoka puhtaalla mikroliinalla. Ilmastoiduissa penkeissä nahkaruoka tukkii väistämättä osan rei'istä. Imuroi nämä kohdat rakosuulakkeella puhtaaksi. Taita suulakkeen eteen esimerkiksi kuitukangas, jotten naarmuta nahkaa.


Nyt voit nauttia kättesi jäljistä, eli puhtaasta ja sametinpehmeästä nahasta. Käsittelyllä olet pysäyttänyt nahkakerroksen rappeutumisen suojaamalla sen kulumista, likaa ja auringon UV-säteilyä vastaan. Tämä käsittely on ensiarvoisen tärkeää etenkin vaaleille nahkapinnoille, koska näissä jäljet näkyvät helpommin.


Käyttömukavuuden lisäksi hyvin hoidettu nahka säilyttää arvonsa ja lisää ajoneuvon jälleenmyyntiarvoa. Jokainen autonostaja tietää, että nahan korjaus entiselleen vaatii vaivannäköä, usein myös ammattilaisen palkkaamista.


On hyvä muistaa, että säännöllinen nahanhoito oikeilla tuotteilla on taloudellisempaa kuin harvoin tapahtuvat "rajut" puhdistukset ja hoidot, kun nahka on jo osin vaurioitunut.


bottom of page