Villalaikat

Päivitetty: 27. elo 2020

Laikkoihin käytetty teknologia on kehittynyt merkittävästi vuosikymmenten saatossa. Kun vielä 50-luvulla lähes kaikkeen myllytykseen käytettiin tukevia ja karkeakuituisia villalaikkoja, nykyään erilaisten materiaalien valikoima on päätähuimaava.


rupes villalaikka

Laikkojen kolme tärkeintä materiaalia ovat perinteinen villa, jo hieman tuoreempi vaahtomuovi ja hyvin vähän aikaa sitten yleistynyt mikrokuitu. Eri materiaaleja käytetään yleensä eri tarkoituksiin – verrattain hellävarainen vaahtomuovi soveltuu yleensä parhaiten viimeistelyyn, tehokasta mikrokuitua kovaan hiontaan, ja villa sijoittuu yleensä näiden välille.


Mutta asia ei ole näin yksinkertainen – eri materiaaleista on mahdollista tehdä hyvin ominaisuuksiltaan erilaisia laikkoja erilaisiin tarkoituksiin.


Tässä artikkelissa kerromme villalaikkojen ominaisuuksista ja vahvuuksista. Etenkin esittelemme Rupes -villalaikkoja, joiden villaa ja vaahtomuovia yhdistelevä rakenne sekä innovatiiviset teknologiset ratkaisut tekevät niistä teknisesti ylivoimaisen ratkaisun.


Rupes -villalaikat tekevät myllyttämisestä helpompaa ja nopeampaa kuin koskaan.Villalaikkojen ominaisuuksista


Villalaikassa voidaan käyttää luonnollisia tai synteettisiä kuituja, samoin kuin niiden yhdistelmiä. Erilaisilla teknisillä ratkaisuilla villalaikasta voidaan tehdä hyvinkin erilaisiin tarpeisiin soveltuva.


Käytetty materiaali, kuitujen pituus ja paksuun, kuitujen muoto, tiheys, ja kiinnitystapa vaikuttavat mihin tarkoitukseen laikkaa voi käyttää. Villalaikat voivat näyttää paljaalle silmälle samanlaisilta, mutta ne voivat toimia täysin eri tavoin.


Laikan pinnan kanssa kosketuksiin tuleva pinta-ala vaikuttaa sen hiontatehoon. Suhteellisen tasaisen vaahtomuovin pinta-ala on villaa paljon pienempi, kun taas mikroskooppisen pienistä kuiduista koostuvan mikrokuitulaikan kosketuspinta on villaa merkittävästi suurempi.


Villalaikka on siis teholtaan ”kompromissi” vaahtomuovin ja mikrokuidun välillä. Myös sen toimintaperiaate poikkeaa etenkin vaahtomuovista. Villa ikään kuin ”raapii” pintaa.Villalaikkojen tyypit


Pitkään markkinoilla olleesta villalaikasta on kehitetty vuosikymmenten saatossa useita erilaisia tyyppejä. Joskus erot laikkojen välillä voivat olla lähes huomaamattomia, mutta joskus erot ovat hyvin dramaattisia.


Villalaikoista on kehittynyt kolme hyvin helposti erottuvaa pääkategoriaa.


auton kiillottaminen villalaikka

Ensimmäinen kategoria ovat perinteiset, paksut villalaikat. Nämä laikat voivat olla yksipuolisia tai kaksipuolisia. Perinteiset tai amerikkalaiset laikat on helppo tunnistaa niiden pulleasta muotoilusta ja paksuista, kiharoista kuiduista.


Eglanninksi myös ”tufted pads”, nämä laikat on perinteisesti tarkoitettu naarmunpoistoon ja kovempaan hiontaan ja naarmunpoistoon, edellyttäen usein viimeistelyn hienommalla laikalla, esimerkiksi vaahtomuovilla. Nämä laikat ovat rakenteeltaan usein jäykkiä, mikä edesauttaa niiden hiontatehoa ja taustatukeen tarttumista.


Hieman uudempi malli ovat litteät tai eurooppalaiset laikat. Litteät villalaikat - ”flat wool pads” - ovat rakenteeltaan hienompia ja merkittävästi ohuempia kuin perinteiset villalaikat. Niiden kuidut ovat keskikarkeita, suoria, ja lyhyempiä kuin perinteisissä laikoissa. Yleensä niissä on käytetty lampaanvillaa, mutta muitakin materiaaleja markkinoilla on saatavissa.


Litteiden laikkojen rakenne on joustava. Ne sopivat käytettäväksi joustavilla laikan taustatuilla, mikä on niille selkeä etu. Joustava rakenne vähentää hieman hiontatehoa, mutta mahdollistaa kaarevien pintojen käsittelyn aiheuttamatta vahinkoa.


Uusin villalaikkojen kategoria ovat aasialaiset tai hybridivillalaikat. Englanninkieliseltä nimeltään ”flat cushion” laikat yhdistelevät villaa ja vaahtomuovia niin, että villakuidut on kiinnitetty laikan pohjassa olevaan vaahtomuovikerrokseen.


Flat cushion -laikka mahdollistaa litteän laikan tavoin hyvän joustavuuden ja helpon käsittelyn, tinkimättä hiontatehosta.Rupes -villalaikat


Rupes -laikkaperheeseen kuuluu myös villalaikkoja. Nämä hybridivillalaikat edustavat viimeisintä hiontateknologiaa, ja ne tekevät kiillottamisesta tekijälleen merkittävästi nopeampaa ja helpompaa. Rupes -villalaikkojen villakuidut on pohjustettu vaahtomuovilla, jotta ne olisivat mahdollisimman joustavia käyttää, mahdollistaen silti parhaan korkean hiontatehon.


Villalaikat on värikoodattu Rupes -laikkaperheen mukaisesti. Sarjaan kuuluvat sininen ja keltainen villalaikka, joista sininen priorisoi tehokkaan hionnnan ja keltainen parhaan mahdollisen viimeistelyn.