top of page

Millä nopeudella myllytetään

Päivitetty: 27. elok. 2020

Rupes-kiillotuskoneiden vakiovarustukseen kuuluu selkeä, porrastettu nopeudensäädin. Kaikki Rupes-koneet ovat säädettävissä joustavasti myös työn aikana. Porrastettu nopeudensäätö toimii kuusiasteisella portaikolla, yhdestä kuuteen. Yksi on hitain kiillotusnopeus, ja kuusi on korkein nopeus.


Rupes-kiillotuskoneiden kehitys on jatkuvaa, ja koneita on markkinoilla useita ”sukupolvia”. Konkreettinen kierrosnopeus on sukupolvien välillä jonkin verran muuttunut, eivätkä eri koneiden portaat välttämättä tarkoita aina samaa kierrosnopeutta. Esimerkiksi uusimmassa Mark III -mallissa miniminopeutta on nostettu ja maksiminopeutta laskettu.rupes kiillotuskoneet

Yleisimmin koneet on tarkoitettu ajettavaksi ”keskinopeudella”, siis nopeudella 3 tai 4. Käytettäessä keskinoeutta vältetään liikaa painetta, ja ennaltaehkäistään vahinkoja. Nopeudet 1-2 sopivat paremmin pohjustukseen, ja nopeudet 5 ja 6 aggressiivisempaan hiontaan. Nopempia ja hitaimpia kierrosnopeuksia on siis tarkoitus käyttää vain lyhyitä aikoja kerrallaan tiettyihin tarkoituksiin.


Ehkä hyvä peukalosääntö onkin, että työt aloitetaan nopeudella 4, ja nopeutta nostetaan tai lasketaan työn edetessä ajoittain, palaten sitten aloitusnopeuteen. Paikoittain tarpeelliseen nopeuteen voi vaikuttaa moni asia, kuten hiottavan pinnan muoto, käytetty hionta-aine, laikan kitka, ja niin edelleen. Kuitenkin pääpiirteisesti hiontaan käytetään Rupes-koneen keskinopeutta, josta poiketaan vain ajoittain.


Toinen kätevä peukalosääntö on, että hiotaan pääsääntöisesti matalimmalla nopeudella, jolla saadaan hyvä hiontajälki. Voitkin kokeilla hiottaessa pudottaa nopeutta kokeilumielessä yhden pykälän – mikäli jälki ei kärsi, matalampi nopeus voikin olla parempi vaihtoehto. Myllytettäessä enemmän ei aina ole parempaa.

bottom of page