Laikan pohjustaminen ennen myllytystä

Päivitetty: 27. elo 2020

Laikka on aina perusteltua pohjustaa käyttöä varten. Laikka puhdistetaan levittämällä sille hionta-ainetta ennen käyttöä. Tällä tavoin varmistetaan että koko laikan käytettävä pinta on jo hionnan alussa täysin hionta-aineen peitossa. Laikalla ei tällöin ole kuivua kohtia. Hionta alkaa siis heti ensimmäisestä vedosta alkaen sujuvasti. Alusta alkaen kostea laikka ei aiheuta naarmuja tai pyörrejälkiä yhtä helposti.


Hyvin valmisteltu laikka ei ime itseensä hiontapölyä yhtä nopeasti, eikä tule kylläiseksi yhtä helposti. Tällä on useita etuja niin hionnan aikana kuin pitkälläkin aikavälillä. Kylläinen laikka on painavampi, mikä vaikuttaa sen tasapainoon ja hiontatehoon. Hitaasti kyllästyvää laikkaa ei myöskään tarvitse puhdistaa yhtä usein hionnan aikana.