top of page

Laikan pohjustaminen ennen myllytystä

Päivitetty: 27. elok. 2020

Laikka on aina perusteltua pohjustaa käyttöä varten. Laikka puhdistetaan levittämällä sille hionta-ainetta ennen käyttöä. Tällä tavoin varmistetaan että koko laikan käytettävä pinta on jo hionnan alussa täysin hionta-aineen peitossa. Laikalla ei tällöin ole kuivua kohtia. Hionta alkaa siis heti ensimmäisestä vedosta alkaen sujuvasti. Alusta alkaen kostea laikka ei aiheuta naarmuja tai pyörrejälkiä yhtä helposti.


Hyvin valmisteltu laikka ei ime itseensä hiontapölyä yhtä nopeasti, eikä tule kylläiseksi yhtä helposti. Tällä on useita etuja niin hionnan aikana kuin pitkälläkin aikavälillä. Kylläinen laikka on painavampi, mikä vaikuttaa sen tasapainoon ja hiontatehoon. Hitaasti kyllästyvää laikkaa ei myöskään tarvitse puhdistaa yhtä usein hionnan aikana.


Valmistellessa laikka lämpenee ja tuote leviää tasaisemmin. Pohjustus siis parantaa toimintakykyä ja vähentää puhdistustarvetta hionnan aikana. Hyvä valmistelu voi myös pidentää teknistä käyttöikää. Tuotteen tasainen leviäminen edesauttaa tasaisempaa hiontaa ja parasta mahdollista lopputulota.


Valmisteltaessa ainetta levitetään puhtaalle ja kuivalle laikalle. Tarkoitus on levittää aine tasaisesti, niin että sitä päätyy kaikille laikan kuiduille. Ainetta voi levittää sormella. Ainetta voidaan myös levittää laikalle ja ajaa pinnalla hetki matalalla nopeudella, jolloin aine levittyy tasaisesti. Levitystekniikka riippuu millaista laikkaa ja millaista konetta käytetään.


Rotarylla eli suoravetoisella koneella aine on parasta levittää pohjustettaessa suoraan maalipinnalle. Pakotetulla epäkeskolla tai gear driven -koneella ajettaessa aine levitetään laikalle helpoiten raitoine. Ja vapaasti pyörivällä epäkeskolla ei random orbital -koneella ajettaessa aine levitetään täppeinä ympäri laikkaa.


Levitä aine laikalle tai maalille, ja aja laikkaa paikallaan matalammalla nopeudella. Vaahtomuovilaikalla ajetaan noin puoli minuuttia jotta aine levittyy tasaisesti kaikille kuiduille. Villa- tai mikrokuitilaikalla riittää 15 sekuntia. Tarkasta laikka ja toista pohjustus tarvittaessa.


bottom of page