top of page

Mitä eroa yhden, kahden ja kolmen askeleen käsittelyillä?

Päivitetty: 27. elok. 2020

Hionta-aineet ja välineet vilisevät viittauksia askelten määrään – työkaluja kuvaillaan usein 1-step tai 2-step -tuotteiksi. Mitä nämä lyhenteet käytännössä tarkoittavat?


Askeleet viittaavat myllytyksen vaiheisiin, siis siihen, miten monella tuotteella ja laikalla pintaa ajetaan. Työvaiheiden määrään viittaavien termien käyttö voi toki vaihdella valmistajien välillä, mutta seuraavat peukalosäännöt auttavat ymmärtämään askelviidakkoa.1-step – nopea käsittelyTeknologian kehittyessä erilaisten yhdistelmätuotteiden määrä on kasvanut. Tällaisten tuotteiden tarkoitus on säästää aikaa, kuitenkin antaen kaikin puolin mukiinmenevä lopputulos. Lähtökohtaisesti 1-step tuotteeesta on kyse silloin, kun ajoneuvo käsitellään yhdellä tuotteella, yhdellä laikalla, ja yhdellä käsittelykerralla.


Yhden askeleen tuote poistaa yleensä naarmuja ja pieniä pinnallisia kolhuja, ja mahdollisesti täyttää syvemmät naarmut. Kyseessä on siis pelkkä hionta-aine, tai hionta-aineen ja vahan muodostama yhdistelmä. Yleensä yhdistelmätuote myös suojaa ajoneuvon pinnan. Kyseessä on siis yleensä kiillotusvaha tai muu vastaava tuote.


presta myllytys kiillotusaineet 2-step

Yhdistelmätuotteiden pääasiallinen tarkoitus on yleensä säästää aikaa ja rahaa. Ajoneuvo on käsiteltävissä yhdellä kertaa, useita eri karkeusasteen tuotteita ei tarvitse käyttää, laikkaa ei tarvitse vaihtaa. Käsittely on siis verrattain nopea ja edullinen.


Vastapainona 1-step -tuotteet on yleensä lähtökohtaisesti tarkoitettu antamaan riittävä, muttei henkeäsalpaava lopputulos. Se poistaa maalipinnan virheitä, mutta ei välttämättä poista kaikkia ongelmia. Se suojaa pintaa jättämällä vahan tai muun pintakerroksen, mutta tämä ei välttämättä kestä yhtä kauan kuin laadukas kovavaha.2-step – monivaiheinen käsittelyMonivaiheinen tai kaksivaiheinen käsittely antaa jo merkittävästi paremman lopputuloksen kuin yksivaiheinen käsittely, mutta edellyttää enemmän aikaa, vaivaa ja resursseja. Yleensä 2-step -myllytyksestä puhutaan, kun maalipinta hiotaan karkealla aineella ja laikalla, sekä viimeistellään hienolla aineella ja laikalla. Toki on myös mahdollista, että yhtä ainetta voidaan saman käsittelyn aikana käyttää usealla erilaisella laikalla erilaisen tuloksen saavuttamiseksi.


Kahden käsittelyvaiheen työllä sekä naarmunpoisto että viimeistely ovat lopputulokseltaan parempia. Karkealla hionta-aineella ja karkealla laikalla voidaan myllyttää aggressiivisemmin, jolloin pinnan epätäydellisyyksiä voidaan poistaa tehokkaammin. Tämän jälkeen pinta viimeistellään hienolla laikalla ja hienolla kiillotusaineella, jolloin lopputulos on tasaisempi, ja pyörrejälkien muodostuminen on paremmin ehkäistävissä.


Kahden vaiheen myllytys on siis yksinkertaista myllytystä perusteellisempi, mutta myös vaivalloisempi prosessi. Toisaalta sillä saavutetaan yleensä paljon parempi lopputulos. Se on silti edelleen osa normaalia, jopa arkipäiväistä autonhoitoa.3-step – korkealuokkainen käsittelyLoogisesti myllyttämisen jakaminen useisiin erilaisiin työvaiheisiin tekee työstä haastavampaa, mutta lopputuloksesta paremman. Siksi käykin järkeen, että kolmen tai useamman työvaiheen myllytys on oikein tehtynä korkealaatuinen maalin korjaus, jolla päät saadaan kääntymään.


Yleensä kolmen vaiheen myllytykseen kuuluu karkea hionta, keskikarkea tai hieno kiillotus, ja erittäin hieno pyörrejälkien poistaminen. Kaikki käsittelyvaiheet tehdään eri tuotteilla ja eri laikoilla, mikä tekee työstä varsin raskasta.


Siinä missä yhden vaiheen käsittely sopii arkeen tai kotifiksarille ja kahden vaiheen käsittely parempaan fiksaamoon, kolmen tai useamman vaiheen käsittely on usein luksusta. Monivaiheinen myllytys pyrkii täydellisyyteen, näyttelykelpoiseen kiiltoon.


bottom of page