top of page

Rupes Mark III - kiillotuskoneet

Päivitetty: 27. elok. 2020

Kolmannen sukupolven Rupes Mark III -kiillotuskonesarja on nyt Prescon valikoimissa. Mark III parantaa entisestään Rupesin epäkeskokoneiden jo ennestään vakuuttavia ominaisuuksia. Nämä koneet ovat myös Precon pitkäaikaisille asiakkaille tuttuja työkaluja, joiden suosion on hyvin ansaittu.


Rupesin itse kehittämä moottori tekee Mark -tuotesarjasta luokkansa tehokkaimman työkalun. Vaikka sarja on ennenkin ollut laadultaan erinomaista, kehittyvän teknologian ansiosta aina on mahdollista saavuttaa entistäkin parempi käyttökokemus.


Kolmanteen laitesukupolveen on tehty monia muutoksia aiempiin versioihin nähden. Koneisiin sopivat taustatuet, laikat ja kiillotusaineet ovat kuitenkin pysyneet entisellään. Uusikin sukupolvi on siis yhteensopiva samojen välineiden ja lisävarusteiden kanssa.LHR 21 ja LHR 15


Totuttuun tapaan Mark III on saatavilla kahtena eri mallina, LHR 21 ja LHR 15, jotka erottuvat epäkeskoliikeradan ja laikan halkaisijoiden perusteella.LHR 21 Mark III 21 millimetrin epäkeskoliikeradalla ja 150 mm taustatuella on optimaalinen vaihtoehto suurten, tasaisten pintojen nopeaan kiillotukseen. Suurempi laikka mahdollistaa laajojen pintojen kiillottamisen nopeasti ja vaivattomasti. Antaa hyvän viimeistelyn nopeasti ja helposti.


LHR 15 Mark III 15 millimetrin epäkeskoliikeradalla ja 125 mm taustatuella on paras työkalu kaarevilla ja muuten hankalilla pinnoilla. Halkaisijaltaan pienempi laikka tekee LHR 15:sta kätevän yksiyiskohtien ja kaarien kiillottamiseen. Suhteessa nopeamman kierrosnopeuden takia se ei kuitenkaan uhraa käyttötehokkuutta tarkkuuden kustannuksella.


Kierrosnopeus


Suurin muutos edellisiin malleihin verrattuna liittyy kierrosnopeuteen. Molempien laitteiden miniminopeutta on nostettu, ja maksiminopeutta on laskettu. Tällä tavoin parannetaan laitteiden turvallisuutta, ja vältetään ylimääräistä painetta kiillotettaville pinnoille. Näin molemmat laitteet ovat myös helpompia ja riskittömänpiä uusille käyttäjille.


Aiempien sukupolvien Rupes-koneilla hionta ja kiillotus tehtiin pääsääntöisesti nopeuksilla 3 ja 4, jotka soveltuvat parhaiten pitkäaikaiseen käyttöön. Nopeuksia 1 ja 2 oli tarkoitus käyttää vain vähän aikaan käsittelyn alussa. Samoin nopeudet 5 ja 6 oli tarkoitettu hyvin spesifiikkeihin käyttötarkoituksiin.


Nopempia ja hitaimpia kierrosnopeuksia oli tarkoitus käyttää vain lyhyitä aikoja kerrallaan. Niiden käyttäminen aiheutti suhteellisen paljon värinää koneelle tai stressiä kiillotettavalla pinnalle. Mark III on kaventanut kierrosnopeuksien ikkunaa niin, että koneella on vaikeampi aiheuttaa epähuomiossa vahinkoja. Kuitenkin alimmilla kierrosnopeuksilla hiontateho pysyy rajallisena, ja korkeammilla nopeuksilla saavutetaan riittävä teho.Muotoilu


Myös kiillotuskoneiden muotoilua on kehitetty ergonomisemmaksi ja käytännöllisemmäksi. Koneesta on tehty paremmin tasapainotettu, jolloin sitä on mukavampi ja helpompi käyttää. Jo edelliset Rupes LHR sukupolvet olivat hyvin tasapainotettuja, ja kolmas laitesukupolvi parantaa käyttökokemusta entisestään.


Laitteen kädensijassa ja muissa kosketuspinnoissa on käytetty anteliaammin kumia kuin aiemmissa laitesukupolvissa. Kumiset pinnat mahdollistavat vakaamman ja tasaisemman otteen. Tämän takia laitteen käyttö on entistä turvallisempaa.


Laitteeseen on lisätty kaksi tukijalkaa. Näiden ansiosta kiillotettavaa pintaa on vaikeampi naarmuttaa vahingossa koneen rungooa. Lisäksi kone on erityisen helppo asettaa lepäämään käytön aikana niin ajoneuvon päälle kuin pöydällekin. Tasapainoisen rakenteen ja kumipintojen ansiosta kone on helppo asettaa jopa pyörälliselle pöydälle tai muulle liikkuvalle pinnalle turvallisesti.Elektroniikka ja ominaisuudet


Laitteen elektroniikkaa on kehitetty niin, että nopeutta on helppo säätää käsittelyn aikana ottamatta riskejä. Uusi elektroniikkamoduuli on helppo käyttää. Siihen on käytetty paljon kumisia materiaaleja, joiden ansiosta säädöt on helppoja ja turvallisia, irrottamatta otetta koneesta.


Elektroniikkamoduulin lisäksi laitteessa on progressiivinen liipaisin, jonka avulla nopeutta voi säätää yksinkertaisesti painamalla liipaisinta kevyemmin tai raskaammin. Nopeuden säätäminen onnistuu siis erittäin joustavasti ja otteen laitteesta pysyen täysin vakaana. Tämä on erityisen käytännöllinen ominaisuus vaikeilla ja kaarevilla pinnoilla, jotka edellyttävät keskittymistä ja nopeuden säätämistä kesken työn.


Kaiken tämän lisäksi kaikissa Mark III -laitteissa on vakiovarusteena 9 metrinen johto. Johtokäyttöisellä laitteella vältät akun vaihtamisen kesken kiillottamisen. Pitkän johdon ansiosta käyttömukavuus ei kuitenkaan kärsi - johdon pituus riittää koko ajoneuvon ympäri kävelemiseen.


bottom of page