top of page

Vertailu - Rupes BigFoot 15 mm vastaan 21 mm

Päivitetty: 27. elok. 2020

Rupes BigFoot -epäkeskokiillotuskoneesta on kaksi liikeradaltaan poikkeavaa versiota, 15 mm ja 21 mm versiot. Orbit -liikerata koko on myllytyksen tehokkuuteen vaikuttava tekijä.


Valinta BigFoot -mallien välillä on toki myös mielipidekysymys, mutta laitteilla on myös konkreettisia eroja. Kumpikin myös soveltuu paremmin tiettyihin tehtäviin ja tarkoituksiin. Mikäli tietty malli ei ole jo vienyt sydäntäsi, tämän artikkelin tarkoitus on auttaa valitsemaan oikea kone oikeaan käyttöön.


Itsestäänselvin ero on koko. Rupes 21 mm laitteessa sekä liikeradan koko sekä laikan taustatuki ovat pikkuveljeä Rupes 15 mm laitetta suurempia. Liikeradan koossa on 6 millimetrin tai yli kolmanneksen ero, ja laikan taustatuissa on 30 mm tai miltei viidenneksen ero. Nämä erot ovat riittävän suuria, että niillä on konkreettinen vaikutus laitteiden ominaisuuksiin.Siinä missä uuden sukupolven BigFoot -koneet ovat nähneet korotuksen kierrosnopeuksissa, 15 mm on säilyttänyt etumatkan. Sillä on mahdollista ajaa isoveljeään nopeammin. Molemmat laitteet on kuitenkin käyttöä varten optimoitu juuri oikean kokoisten taustatukien ja liikeratojen käyttöä varten.


Ehkä suurin käytännön ero laitteiden välillä on kaupankäynti nopeuden ja tarkkuuden välillä. 21 mm kone ajaa erittäin nopeasti suuria ja tasaisia pintoja. Toisaalta 15 mm kone soveltuu merkittävästi paremmin vaikeisiin kohtiin, kuten rajoille ja kulmille, koska pienempi liikerata mahdollistaa merkittävästi tarkemman käsittelyn.Yleisesti ottaen 15 mm koneen suhteessa korkeampi tarkkuus tekee siitä paremman koneen aloittelijalle ja kotifiksarille. Vaikka se on suurilla pinnoilla hieman hitaampi, se on myös paljon anteeksiantavampi. 21 mm laite on kyllä yhtä lailla monipuolinen, mutta edellyttää etenkin vaikeissa paikoissa käyttäjältään enenmmän kokemusta.


Koska 15 mm koneen laikan taustatuki on paljon pienempi, se soveltuu myös paremmin kaareville pinnoille. Tämä ei tosin johdu liikeradan halkaisijasta, vaan yksinkertaisesti siitä, että pienellä laikalla on helpompi ajaa kaarevia pintoja.Molemmat laitteet sopivat sekä maalaamo- että fiksarikäyttöön, sekä myös kotikäyttöön. Kuitenkin valmistaja suosittelee 21 mm laitetta parempana vaihtoehtona maalaamoille, 15 mm kuitenkaan väheksymättä. Fiksaamo- ja kotikäytössä 15 mm kone sopii kaikille, kun taas 21 mm laitetta suositellaan kokeneemmille käyttäjille.Virheettömän viimeistelyn ja naarmujenpoiston suhteen valmistaja ei oleta laitteiden välillä olevan merkittäviä eroja suuntaan tai toiseen. Molemmat koneet perustuvat samaan vapaasti pyörivään epäkeskoteknologiaan, ja voidaan olettaa, että kumpikin laite sekä hioo naarmut sekä jättää pyörrejäljettömän lopputuloksen samalla varmuudella.

infograafi Rupes BigFoot 15 mm vastaan 21 mm vertailu

Rupes BigFoot -kiillotuskoneet on optimoitu juuri niille tarkoitetuille lisävarusteille. Tämä koskee niin vauhtimoduulin ohjelmointia, tasapainotusta, sekä epäkeskojärjestelmää. Paras suorituskyky ylläpidetään käyttämällä vain laitteelle tarkoitettuja lisäosia ja komponentteja. Esimerkiksi 15 mm taustatuen käyttämistä 21 mm laitteella ei suositella, vaikka joku käyttääkin tätä taktiikkaa. Eri kokoinen ja painoinen taustatuki vaikuttaa laitteen tasapainoon, aiheuttaa tarpeetonta rasitusta koneelle, ja lisää värinää, mahdollisesti lainsäädännön paremmalle puolelle.


bottom of page