top of page

Liikeradan merkitys - mitä ero on kiillotuskoneilla

Päivitetty: 27. elok. 2020

Kiillotuskoneita on monenlaisia eri käyttötarkoituksiin. Teknologian kehittyessä yhdellä koneella voidaan suorittaa yhä enemmän tehtäviä ja niitä voidaan käyttää monipuolisempiin tarkoituksiin. Kuitenkin ominaisuuksiltaan erilaisia koneita tulee soveltaa eri tehtäviin,


Kiillotuskoneet voidaan luokitella niiden käyttämän liikeradan perusteella kahteen pääryhmään, jotka on edelleen jaoteltavissa alaryhmiin. Tärkein jako on suoravetoisiin eli rotary-kiillotuskoneisiin ja epäkeskokiillotuskoneisiin eli eccentric-koneisiin.

Rotary eli suoravetoiset kiillotuskoneet

Rotary on edelleen asemansa säilyttävä hyvin yleinen konetyyppi, jonka toiminta perustuu laikan taustatuen pyörivään liikkeeseen. Rotaryn yksinkertaisen toiminnan ja tiettyjen käyttöä hankaloittavien ominaisuuksien takia jotkut pitävät sitä vanhanaikaisena teknologiana, joka on jo jäänyt kehityksessä epäkeskokoneiden jälkeen.


Koska rotaryn laikka pyörii akselinsa ympärillä paikallaan, se aiheuttaa kitkaa hyvin rajallisella alueella. Tämän takia se myös aiheuttaa nopeammin lämpenemistä, jättää herkemmin pyörrejälkiä, ja edellyttää käyttäjältään paljon enemmän osaamista. Kokemattomalla käyttäjällä on suurempi riski hioa vahingossa maalin läpi ja aiheuttaa enemmän vahinkoa maalipinnalle. Samalla kun rotary-kone poistaa suurempia naarmuja, se ajaa herkästi niiden tilalle pienempiä pyörrejälkiä.


Rotary on kuitenkin edelleen relevantti työkalu, koska se on erityisen tehokas työkalu karkeaan hiontaan. Tämä perustuu osin siihen, että lämmintä pintaa on helpompi työstää. Lisäksi rotary-kone tärisee merkittävästi muita koneita vähemmän, mikä tekee siitä vakaan käyttää.

Valikoimassamma on esimerkiksi Flex L602VR rotary-kiillotuskone.

Epäkeskokiillotuskoneet

Epäkeskokoneet yhdistelevät taustatuen pyörivän liikkeen sekä taustatuen kiertämisen oman akselinsa ympärillä muutaman millimetrin liikeradan puitteissa. Laikka ei siis pysy täysin paikallaan koneen käydessä, vaan rotaation lisäksi taustatuki liikkuu hieman itseään laajemmalla alueella – englanninkieliseltä nimeltään tämä liikerata on orbit. Epäkeskokoneet voidaan vielä jakaa alaryhmiin koneen toimintaperiaatteen perusteella.Gear driven eli pakotettu epäkeskokiillotuskone perustuu toimintoon, jossa orbit-liike on koneen ”pakottama”. Koska tämä liike perustuu koneen itsensä tekemään liikkeeseen, liikerata on jokaisella kierroksella vakio. Gear driven -kiillotuskone on kuitenkin toiminnaltaan hieman lähempänä rotary-konetta, koska taustatuen pyörivä liike on myllytyksen kannalta tärkeämpi kuin orbit-liike. Orbit tekee viimeistelystä parempaa ja tukee koneen teknisiä ominaisuuksia, mutta itse rotation-liike hoitaa hionnan.

Epäkeskokiillotuskoneiden toinen alakategoria on random orbital tai vapaasti pyörivä epäkeskokone. Random orbital -koneessa laikan orbit-liike on sattumanvarainen. Se ei siis perustu laikan pakottamaan liikeeseen, vaan keskipakoisvoimaan. Vapaasti pyörivän koneen ero pakotettuun liikkeeseen on se, että orbit-liike on kriittisempi hionnan kannalta, kun taas rotaatio on toissijainen, hiontaa tukeva ominaisuus. Se tekee hionnasta turvallisempaa, pitää pinnan viileämpänä ja tekee viimeistelystä siistimmän.Laikan liikeradan sattumanvaraisuus ehkäisee samojen liikkeiden toistamista. Käytännössä tämä ominaisuus ehkäisee kuumenemista, kitkaa, pyörrejälkiä ja naarmuja. Tämä ominaisuus tekee vapaasti pyörivästä epäkeskosta rotary-koneita paljon helpomman ja turvallisen työkalun, myös aloittelevalle myllyttäjälle. Epäkeskolla on vaikeampi tehdä rotarylla hyvvinkin yleisiä virheitä. Se soveltuu ominaisuuksiltaa rotarya paremmin viimeistelyyn, kiillotukseen ja hologrammien poistoon.


Valikoimaamme kuuluu Rupes BigFoot vapaasit pyörivien epäkeskokoneiden sarja, josta on myynnissä tällä hetkellä toinen sukupolvi. Sarjaan kuuluu kaksi eri laiteversiota, jotka eroavat orbit-liikeratansa halkaisijan suhteen: 21 millimterin laiten ja 15 mm laite.


bottom of page