top of page

Laikan puhdistus työn aikana

Päivitetty: 27. elok. 2020

Laikan puhdistaminen käyttökertojen välissä lienee jo itsestäänselvyys. Laikka tulee kuitenkin nopeasti kylläiseksi hiontapölystä, ja siksi se on tärkeää muistaa puhdistaa säännöllisesti myös käsittelyn aikana. Tämä on tärkeää, jotta taataan laikan paras mahdollinen suorituskyky ja vältytään pinnan naarmuttamiselta.

Hiottaessa ja kiillotettaessa laikan ja pinnan välillä on aina irtonaista materiaalia: kiillotus- tai hionta-ainetta, pölyä, hiottaessa irronneita hiukkasia ja niin edelleen. Nämä kiinnittyvät laikan pintaan ja vähitellen kyllästävät sen.


Eri materiaalista valmistetut laikat reagoivat eri tavoin. Esimerkiksi mikrokuituinen laikka sitoo itseensä irtonaisia hiukkasia hyvinkin nopeasti, kun taas vaahtomuovinen tulee kylläiseksi hitaammin. Laikka kuin laikka tarvitsee kuitenkin useita puhdistuksia ennen kuin urakka on valmis.Kun laikka on kylläinen, sen hionta- ja kiillotusteho laskevat merkittävästi. Kun laikka ei enää sido enempää hiukkasia itseensä, ne jäävät liikkumaan pinnalle ja aiheuttavat pyörrejälkiä.


Helpoin ja turvallisin vaihtoehto lienee pitää varalla useaa laikkaa, ja yksinkertaisesti vaihtaa puhdas laikka koneeseen kun edellinen on tullut kylläiseksi. Laikan voi myös puhdistaa nopeasti usealla eri tavalla.


Laikan voi puhdistaa helposti tähän tarkoitetulla työvälineellä, vaahtomuovilaikan harjalla ja villalaikan sille suunnitellulla puhdistimella. Harja tai puhdista asetetaan laikan pintaa vasten ja koneen annetaan käydä keskinopeudella. Pidä työvälinettä sillä puolella laikkaa, joka liikkuu poispäin itsestäsi, jottei laikasta irtoava materiaali päädy päällesi.Laikan voi puhdistaa helposti myös liinalla. Mikrokuituliina käy, mutta paremman tuloksen saat froteeliinalla. Paina liina vakaasti laikkaa vasten ja anna koneen käydä keskinopeudella. Käytä liinaa edelleen sillä puolella laikkaa, joka liikkuu poispäin itsestäsi.bottom of page