top of page

Tahrojen puhdistaminen kankaisista istuimista

Päivitetty: 27. elok. 2020

Autossa vietetään paljon aikaa – ja siksi autossa myös sattuu ja tapahtuu. Aina silloin tällöin elämän jäljet näkyvät myös istuimien kangasverhoiluissa tahroina ja värinmuutoksina. Likaa, vesitahroja, ruoantähteitä, lemmikkien jälkiä – kuljettajasta voinee päätellä paljon istuimista löytyvän lian perusteella.


Tässä artikkelissa puhumme paikallisten tahrojen ja suurempien pintojen pesusta niin kotona kuin pesulassakin, sekä siitä, miten tekstiiliverhoilun suojaamisella voit välttyä vaivalloiselta pesu-urakalta seuraavalla kerralla.


Istuimen puhdistaminen


Noudata verhoilunpesun peukalosääntöä aina pestessä: Aina kun käytät uutta tuotetta ohjaamossa kankaalla, nahalla tai käytännössä mitä tahansa materiaalilla, kokeile värinkestävyys kuitenkin aina huomaamattomaan kohtaan.


Kotikäyttöön ja paikallisten tahrojen nopeaan poistoon sopii erinomaisesti käyttövalmis ja kätevässä sumupullossa tuleva Malco Upholstery & Carpet Cleaner -tekstiilipuhdiste.Fabric & Upholstery Cleaner poistaa läikät ja tahrat kaikentyyppisiltä värinpitäviltä tekstiilimateriaaleilta. Kuten aina tekstiilejä pestessä, kokeile ensin kankaan värinkestävyys huomaamattomasta kohdasta. Kostuta harja tai mikroliina vedellä ja levitä Fabric & Upholstery Cleaner harjaan, mikroliinaan tai suoraan kohteeseen. Harjaa sisustustekstiiliä reippaasti luodaksesi vaahtoa. Poista kertynyt vaahto puhtaalla ja kostealla mikroliinalla. Huuhtele liinaa riittävän usein puhdistuksen aikana vedessä, jos peset suuremman alueen.


Vaikka tahra olisikin paikallinen, monesti on perusteltua pestä koko istuin, tai kaikki istuimet siksi, että niiden väri jää tasaiseksi. Jos puhdistat ikääntyneeltä tai väriltään himmenneeltä penkiltä vain pienen alueen, on mahdollista, että tämä alue jää huomiota herättävän kirkkaaksi.


Ammattikäyttöön ja vähän suurempien pintojen pesuun sopii suuremmassa gallonen pullossa tuleva Malco Oxy, peroksidipohjainen pesuaine kangasverhoiluille. Koska Oxy kuivuu nopeasti jättämättä raitoja, se on erinomainen vaihtoehto nopeatempoiseen käsinpesulaan.Suihkuta tuote käsiteltävällä pinnalle tasaisesti. Anna vaikuttaa 1-2 minuuttia. Mikäli tuote kuivuu nopeasti, voit suihkuttaa lisää odottaessasi.


Annettuasi aineen vaikuttaa, harjaa käsiteltävä pinta keskikarkealla harjalla järjestelmällisesti, rauhallisesti ja käyttämättä liikaa voimaa. Liian pehmeä harja ei todennäköisesti irrota likaa, liian kova voi vahingoittaa kuituja. Samoin vältä harjaamista liian aggressiivisesti, jottet vahingoita kuituja. Harjaa mieluummin rauhallisesti mutta pidemmän aikaa.


Vältä harjaamista ”vastakarvaan”. Sen sijaan harjaa ristikkäisin liikkein, vaihtaen välillä suuntaa. Kuituihin iskostunut lika irtoaa helpommin kun puhdistat sitä monesta kulmasta. Käytä kuitenkin pelisilmää välttääksesi vaurioita verhoilulle.


Viimeistele pesu mikrokuituliinalla. Puhdistat tehokkaammin jos et pyyhi, vaan painelet pintaa. Paina mikrokuituliina istuinta vasten, käännä hieman, ja nosta. Käsittele tällä tavoin koko pinta järjestelmällisesti.


Kangasverhoilun suojaaminen


Kangasverhoilujen suojaamiseen on myös tuotteita, joilla ehkäiset lian tarttumista jatkossa. Esimerkiksi Malco Fabric Protector on erinomainen vaihtoehto kankaisille istuimille, matoille ja muille tekstiileille.


Fabric Protector muodostaa suojaavan kerroksen tekstiileille. Suihkuta tuote koko käsiteltävälle pinnalle. Suihkuta riittävästi tuotetta. Pinnan tulee kastua kunnolla, jotta se toimii halutulla tavalla. Anna pinnan kuivua 2-4 tuntia riippuen käsittelytilan olosuhteista. Huolehti, että tilassa on riittävä ilmastointi.


Fabric Protector tekee käsitelly pinnat tehokkaasti vettähylkiviksi. Se ehkäisee tahrojen ja lian piintymistä kankaaseen, tehden pesun vedellä ja pesuaineella turhaksi. Yleensä lika irtoaa helposti pelkästään liinalla pyyhkimällä. Imeytyneetkin tahrat on yleensä helppo puhdistaa pelkästään imukykyisellä liinalla painelemalla.


bottom of page