top of page

Keraamisen pinnoitteen poistaminen

Päivitetty: 27. elok. 2020

Keraaminen pinnoite on pitkäaikainen ratkaisu ajoneuvon pintojen suojaamiseen, on se sitten tarkoitettu korille, vanteille, tai muoville. Pinnoite voi merkistä, käytöstä ja olosuhteista riippuen kestää jopa useita vuosia, mutta ikuiseksi sitä ei ole tarkoitettu.


Miksi keraaminen pinnoite tulee poistaa


Keraaminen pinnoite tulee poistaa viimeistään siinä vaiheessa, kun uusi suojakerros lisätään. Poistaminen voi tulla tarpeeseen myös auton maalaamista tai korin korjaustöitä varten. Näissä tilanteissa pinnalla ei tule olla likaa, eikä jäämiä vahasta tai pinnoitteesta.


Uuden keraamisen pinnoituskerroksen lisääminen edellyttää täysin puhdasta ja sileää pintaa. Pinnalla ei tule olla jäämiä vanhasta pinnoitteesta, sen enempää kuin vahasta, koska kaikki ylimääräinen materiaali pinnalla vaikuttaa uuden pinnoitteen tarttumiseen ja ominaisuuksii.


Vain täysin sileällä ja puhtaalla pinnalla keraaminen pinnoite saavuttaa kaikki ominaisuutensa ja kestää niin kauan kuin valmistaja ennakoi. Tällöin pinnoite myös näyttää hyvältä ja suojaa pintaa optimaalisesti.

keraaminen pinnoite ma-fra labocosmetica

Keraaminen pinnoite muodostaa kovan mutta joustavan polymeeripinnan, joka tarttuu voimakkaasti ajoneuvon pintaan. Se poikkeaa vahasta ja synteettisistä pinnoitteesta sen ylivoimaisilla ominaisuuksilla, jotka edesauttavat sen sitoutumista pintaan.


Siinä missä vahat ja synteettiset vahat ovat yleensä suhteellisen helppoja poistaa vahanpoistoon sopivalla shampoolla tai savettamalla, keraaminen pinnoite edellyttää paljon enemmän työtä. Kun pinnoite kuivuu, siitä tulee erittäin kova.


Suosittelemme aina seuraamaan pinnoitteen valmistajan suosituksia ja käyttämään ammattilaisen palveluja niin keraamisen pinnoitteen käyttämisessä kuin poistamisessa sekä oman että ajoneuvosi turvallisuuden vuoksi.


Kiillottaminen


Yleensä koneellinen myllyttäminen on suosituin tapa poistaa keraaminen pinnoite. Myös me suosittelemme pinnoitteen poistamista myllyttämällä. Tähän on useita syitä.


Myllyttäminen on ylivoimaisesti tehokkain tapa poistaa pinnoite. Keraaminen pinnoite on erittäin kova ja tehokkaasti maalipintaan sitoutuva suojakerros. Monesti sillä on myös vahvat kemialliset suojaominaisuudet. Tämä voi tehdä sen poistamisesta vahvoillakaan pesuaineilla haastavaa.


Myllyttämällä taas fyysisesti poistetaan kovaakin materiaalia pinnalta. Tämä on tehokas tapa myös keraamisen pinnoitteen ohentamiseen.


Myllyttäminen on myös turvallisin tapa pinnoitteen poistamiseen. Kemiallinen poisto ja savetus tuovat omat riskinsä. Pinnoitteen kemiallinen poisto edellyttää voimakkaita emäksiä. Siksi riittävän voimakas aine pinnoitteen irrottamiseen voi myös vahingoittaa helposti allaolevaa maalipintaa.


Jos kemiallista poistoa tehostetaan savettamalla, myös tässä omat riskinsä. Keraamisen pinnoitteen kaltaisen erittäin kovan ja tiiviisti sitoutuneen pinnan poistaminen voi edellyttää aggressiivista käsittelyä, jolloin pintaa voidaan vahingossa naarmuttaa, mikä edellyttää lopulta kiillottamista ennen uuden pinnoitekerroksen tekemistä.


Pinnan poistaminen juuri kiillottamalla on myös käytännöllisin tapa poistaa vanha keraaminen pinnoite, koska se tekee pinnan valmistelusta uutta pinnoitetta varten helpompaa. Huolellinen kiillottaminen on joka tapauksessa tärkeä osa pinnan valmistelua. Pinta tulee joka tapauksessa myllyttää, joten tämä ratkaisu säästää aikaa.
Ensimmäinen askel kiillottamisessa on huolellinen esipesu. Tee koko käsittely poissa suorasta auringonvalosta ja huolehdi että pinta on viileä. Perusteellinen pesu on tärkeää, koska kaikki kiillotettavalla pinnalla oleva lika voi laikan alle jäädessään naarmuttaa pintaa ja pilata sileän lopputuloksen.

myllytys auton kiillotus


Strata Ultra 2-Step Cutting Compound on Presta nopein ja tehokkain hionta-aine. Tekee hionnasta nopeampaa ja tehokkaampaa, heikentämättä hionnan tulosta. Antaa vaikuttavan syvän kiillon. Suunniteltu poistamaan 1200-asteisia ja hienompia naarmuja. Edistynyt sekoitus tehokkaita hionta-aineita auttavat puhdistamaan vanhankin maalipinmnan tehokkaasti ja nopeasti. Vesiliukoinen rakenne tekee tuotteesta erittäin helpon puhdistaa käytön jälkeen. Ei sisällä täyteaineita, vahoja tai silikonia.Chroma Ultra 2-Step Finishing Polish on kiillotus -ja pilveilynpoistoaine samassa paketissa. Aineen kehittynyt koostumus on suunniltetu uusille ja ikääntyinelle maalipinnoille ja se tuottaa rikkaan ja syvän kiillon yhdellä käsittelyllä. Tuote on vesipohjainen, eikä sisällä täyteaineita tai silikonia.


Savetus ja kemiallinen poisto


Keraaminen pinnoite on myös mahdollista poistaa kemiallisesti tai savettamalla. Tämä on kiillottamista haasteellisempi tapa poistaa keraaminen pinnoite, ja siksi suosittelemmekin lähtökohtaisesti koneellista kiillottamista pinnoitteen poistoon.


Keraamisen pinnoituksen poistoon tarvitaan voimakkaan emäksinen kemikaali. Vahvan emäksiset puhdistusaineet poistavat keraamista pinnoitetta verrattain tehokkaasti, mutta ne voivat olla myös haitallisia allaolevalle maalipinnalle. Siksi onkin tärkeää varmistua tuotteen sopivuudesta ja kokeilla sen toimivuutta ennen koko ajoneuvolle käyttöä.


Keraaminen pinnoite poistetaan kemiallisesti hyvin samalla tavalla kuin se levitetään - varovaisesti levittämällä suhteellisen pieni määrä puhdistusainetta levityssienellä tasaisesti koko pinnalle paneeli kerrallaan.


Käsittelyä voidaan myös vahvistaa savettamalla – joskin savettaminen yksin ei riitä keraamisen pinnoitteen poistamiseen. Savetus tehdään käyttämällä joko perinteistä savikappaletta tai sen korvaavaa nanopinnoitettua työkalua, kuten hansikasta tai pyyhettä. Saven kanssa käytetään liukastetta, joka välttää kitkaa ja naarmuja. Pinta käsitellään suorin ja limittäisin liikkein

ja pyyhitään lopuksi puhtaaksi mikrokuituliinalla.


Pinnoitteen poistamisen lisäksi huolellinen kemiallinen syväpuhdistus on tärkeä osa ajoneuvon valmistelua keraamista pinnoitetta varten. Ajoneuvon pinnalle jää herkästi rasvaisia ainesosia, jotka on poistettava tehokkaalla puhdistusaineella ennen käyttöä. Myös raudanpoisto on suositeltavaa tehdä ennen pinnoitusta.


Tehokas syväpuhdistaja on esimerkiksi Presco Deep Cleaner, joka poistaa pinnalta hyvin tehokkaasti rasvalian. Tuote on helppo käyttää. Sen sumuttaminen pinnalle ja pyyhkiminen kuivaksi mikrokuituliinalla riittää.Tehokas raudanpoistaja on esimerkiksi Ma-Fra P-Ray. Tuote on turvallinen ja soveltuu niin korille kuin vanteille. Tuote suihkutetaan käsiteltävälle pinnalle, annetaan vaikuttaa, ja huuhdellaan huolellisesti antamatta sen kuivua.


bottom of page