top of page

Vaha, synteettinen vaha ja kestopinnoite - mitä eroa niillä on?

Päivitetty: 27. elok. 2020

Auton pintojen suojaaminen on tärkeä osa autonhoitoa. Se on osa ylläpitoa – kun pinta on pesty tai hoidettu, tulokset suojataan ulkoisilta saasteilta ja rasitteilta. Näin esimerkiksi myllytyksen tulokset säilytetään pidempään, ja pitkällä aikavälillä säästetään tarvetta korjata pintaa. Se on osa puhtaanapitoa – vahat ja pinnoitteet parantavat pinnan vedenhyljintää, jolloin lika ei tartu siihen yhtä helposti ja se on helppo pestä jatkosa. Pinnoite on myös osa auton ulkonäön ylläpitoa. Vahat ja pinnoitteet korostavat maalipinnan kiiltoa, ja etenkin luonnonvahat tekevät pinnasta syvän kiiltävän.


Koska pinnoittaminen on niin tärkeä osa autonhoitoa, siihen on kehitetty monenlaisia erilaisia työkaluja.

kiiltävä punainen auto

Vaha


Arkisesti vahalla voidaan viitata moniin tuotteisiin - mutta jos tarkkoja ollaan, vaha on aina luonnollinen tuote. Pinnoitusteknologia on kehittynyt, ja vahaa on eroteltu monista materiaaleista. Suosittu materiaali luonnonvahoille on karnauba, mutta myös mehiläisvahaa ja Montanvahaa käytetään laajasti.Karnaubavahaa saadaan karnaubapalmusta, joka suojaa vahalla lehtiään. Luonnontilassa karnauba on kellertävää ja lastumaista, ja se jalostetaan tai sekoitetaan muihin materiaaleihin autoteollisuuden käyttöä varten. Karnauba on kaikkein kovin luonnonvaha, ja se on erittäin hyvä suoja auringon uv-säteitä vastaan.


Sen ominaisuuksien takia karnaubaa käytetään paljon myös autoteollisuuden ulkopuolella. Se soveltuu esimerkiksi kengänkiillokeisiin, hammaslangan pinnoitteeseen, puuinstrumenttien pinnoitteeksi, meikkeihin, ja jopa elintarvikkeisiin ja makeisiin. Useimmat meistä käyttävät tietämättä päivittäin tuotteita, jotka sisältävät karnaubavahaa.Vaikka monia synteettisiä vaihtoehtoja onkin ilmestynyt luonnonvahojen rinnalle, perinteinen karnauba on silti säilyttänyt asemansa monien suosikkina. Se on helppo vaihtoehto myös kotifiksareille, koska se on helppo levittää, se kuivuu nopeasti ja tuoksuu usein hyvältä.


Karnaubavahalla on myös hyvä maine sen erinomaisten kiilto-ominaisuuksien takia. Se onkin

se onkin erittäin esteettinen vaha, ja erittäin hyvä ratkaisu etenkin tummien autojen suojaamiseen. Monet synteettiset pinnoiteratkaisut mahdollistavat luonnonvahaa pidemmän keston ja vahvemman suojan, mutta harva pinnoite näyttää yhtä hyvältä kuin luonnonvaha.


Synteettinen vaha


Synteettinen vaha tai synteettinen pinnoite, englanninkieliseltä nimeltään ”sealant”, on täysin keinotekoinen vaihtoehto vahalle. Synteettiset vahat ovat kemianteollisuuden edistysaskel, joka sisältää pääsääntöisesti polyymerejä tai muita suojaavia ainesosia.


Siinä missä luonnonvaha ja etenkin karnaubavaha ovat tunnettuja syvästä kiillostaan, synteettiset vahat tunnetaan hyvästä kestosta. Synteettiset pinnoitteet on suunniteltu auton maalipinnoille, ja ne tarttuvat paljon tiiviimmin pintaan kuin luonnonvahat. Siksi ne kestävät käyttöä paljon pidempään kuin luonnollinen vaha. Lisäksi ne muodostavat tiiviimmän suojakerroksen, mahdollistaen tehokkaan suojan monia saasteita vastaan, eikä vain auringon UV-säteilyä. Pinnoite suojaa maalia tehokkaasti myös happosateilta, maantielielta ja pihkalta.


Usein synteettiset vahat ovat myös yhtä helppoja käyttää kuin luonnonvahat. Ainakaan ne eivät lähtökohtaisesti edellytä ammattilaista auton suojaamiseen.


Synteettinenkin vaha voi näyttää hyvältä. Se kiiltää kyllä, mutta monesti synteettisen pinnoitteen kiiltoa kuvaillaan kylmäksi tai kovaksi. Pinnoitteet eivät siis välttämättä kilpaile syvällä kiillolla luonnonvahan kanssa. Jotkut lisäävät synteettisen vahan päälle kerroksen karnaubavahaa kiillon vahvistamiseksi.Cupìdo yhdistää carnaubavahan kiillon ja nanopinnoitteen suojan. Nanopinnoite Cupìdon hieno siloksaanin ja silikonidioksidin yhdistelmä takaa täydellisen helmeilyn. Se tarttuu tehokkaasti metallipintaan myös muita pinnoitteita käytettäessa, ja käsittelyn tulokset kestävät vähintään neljä kuukautta. Helppokäyttöinen ja upean silkkiefektin luova Cupìdo voidaan levittää myös muiden nanopinnoitteiden päälle, jolloin se vahvistaa näiden ominaisuuksia. Sitä voidaan myös käyttää pinnoitteena kiillotuksen jälkeen tai pinnoitteen huoltovahana.


Keraaminen pinnoite


Keraamiset pinnoitteet ovat autonhoidon viimeisin innovaatio. Ne ovat kasvava ilmiö, joka on lyömässä läpi maailmanlaajuisesti. Keraamisten pinnoitteiden nimi on hieman harjaanjohtava. Pinta ei ole missään nimessä ”keraaminen” tai kova. Pinnoite muodostaa maalille tai muulle käsitellylle pinnalle vahvan, kovan mutta joustavan polymeeripinnan. Pinnoite elää hieman pinnan mukana, jolloin se mahdollistaa tehokkaan suojan halkeilematta.


Pitkällä aikavälillä keraaminen pinnoite on kaikista pinnoitevaihtoehdoista vaivattomin ja käytännöllisin suojaratkaisu. Siinä missä vaha tulee uusia viikkojen tai kuukaisien välein ja synteettinenkin pinnoite kerran pari vuodessa, keraaminen pinnoite voi – tuotteesta ja ylläpidosta riippuen – kestää vuosia, jopa neljä tai viisi vuotta.Keraaminen pinnoite on koostumukseltaan erittäin vahva, ja se suojaa pintaa tiettyyn rajaan asti myös kolhuilta ja fyysiselta rasitukselta. Lisäksi pinnoitteella on vahva vedenhyljintäomanaisuus, joka ehkäisee lian tarttumista pintaan. Tämän ansiosta peseminen on helppoa, ja monesti pesuun riittää huuhtelu painepesurilla. Vahvoja pesuaineita edes tarvita, mikä pitkällä aikavälillä säästää merkittävästi aikaa ja rahaa.


Haittapuolena pinnoitteen levittäminen on hieman haastavampaa kuin luonnonvahalla pinnoittaminen. Sopiva lämpötila ja ilmankosteus ovat erittäin tärkeitä, sekä pinnoituksen että kuivumisen kannalta. Tuote on levitettävä varovasti paneeli kerrallaan ja pyyhittävä tasaiseksi, ettei pinnalle muodostu virheitä. Lopuksi pinnoitteen on annettava kuivua riittävästi ja varottava kastumista ensimmäisinä päivinä.


Usein onkin turvallisinta delegoida pinnoittaminen asiantuntijalle. Kaiken kaikkiaan pinnoitteen tekeminen voi olla hieman vaivalloista ja lyhyellä aikavälillä pelkkää vahaamista paljon kalliimpaa – mutta pitkällä aikavälillä keraaminen pinnoite säästää merkittävästi sekä aikaa että rahaa.


Millainen pinnoite on paras?


Yksi pinnoite ei välttämättä ole ylitse muiden. Vaikka synteettiset vahat ovatkin usein kestävämpiä, myös luonnonvahoilla on lyömättömiä ominaisuuksia. Keraamiset pinnoitteet ovat erittäin hyvä ja innovatiivinen ratkaisu pinnoitukseen, mutta se voi myös olla kallis ratkaisu, joka edellyttää pinnan käsittelyä. Pinnoitteen valinta on suurelta osin myös makuasia.


Kaiken kaikkiaan auton pinnoitetta valitessa tulee punnita omia tarpeita ja mieltymyksiä. Hyvää kiiltoa hakeva autoilija joka ei pelkää nähdä autonsa eteen vaivaa valitsee todennäköisesit mieluiten luonnollisen karnaubavahan, joka on helppo levittää kotona. Hyvää suojaa hakeva autoilija käyttää mieluummin synteettistä vahaa. Uuden auton omistaja joka ei halua viettää jokaista viikonloppua autoaan puunaten pinnoittaa kätevimmin maalipinnan keraamisella pinnoitteella.


Yhtä ratkaisua siis ei ole olemassa. Juuri siksi autojen pinnoittamiseen on edelleen olemassa suuri valikoima erilaisia tuotteita.

bottom of page