top of page

Miten auton kankaiset istuimet pestään

Päivitetty: 27. elok. 2020


Istuimet ovat merkittävä osa auton ajomukavuutta, sekä ohjaamon siisteyttä. Siksi on perusteltua pitää ne aina hyvässä kunnossa. Hyvin hoidetut puhtaat penkit ovat tärkeitä matkustajien mukavuudelle. Hyvin säilyneet verhoilut antavat myös hyvän vaikutelman autoa vaihdettaessa.


Aloita aina istuimien puhdistus huolellisella imuroinnilla. Näin poistat irtonaisen lian, pölyn ja hiekan – siis sen lian, joka on helpompi poistaa ennen istuimien kastelemista. Huomioi imuroidessa saumat ja muut vaikeat alueet.Istuimien turvallinen pesu


Tässä artikkelissa käsittelemme kaksi tapaa pestä istuimet.


Ensin kerromme, miten istuimet pestään helposti ja nopeasti pelkällä puhdistusaineella, harjalla ja mikroliinalla. Tämä tapa soveltuu vaivattomaan puhdistukseen kotona, sekä paikallisten tahrojen puhdistukseen. Tämä tapa riittää usein, ellei penkki ole erittäin likainen.


Lopuksi kerromme, miten istuimet pestään Rotorjet -pesulaitteella. Tämä pesutapa soveltuu erittäin likaisten istuinten hoitoon sekä ammattikäyttöön.


Pääsääntöisesti pesurutiini vaihtelee hieman istuimen materiaalin perusteella. Mitä tiiviimpää kuitua verhoiluilla on käytetty, sitä työläämpää niiden pesu on, ja sitä enemmän harjalla hankaamista ne edellyttävät. Periaate on vähän sama kuin käsiä pestessä – mitä tiiviimmin painat sormet toisiaan vasten, sitä vaikeampi niiden välit on saada puhtaaksi.


Istuimissa voidaan käyttää myös erilaisia materiaaleja, jotka edellyttävät erilaista hoitoa. Varmistu aina tuotteen sopivuudesta materiaalille ennen käyttöä.


Mikäli käytetään harjaa, sen tulisi olla joko pehmeä tai keskikarkea, riippuen istuimesta ja sen likaisuudesta. Karkea harja voi vahingoittaa kuituja, joten sellaisten käyttöä tulisi välttää. Pesu viimeistellään aina mikrokuituliinalla. Tämä auttaa nostamaan lian kuiduista, ja poistaa tehokkaasti pesuainejäämät.


Pesuaineen ei tule antaa kuivua materiaaliin. Tällöin irrotettu lika vain iskostuu takaisin. Kuten pesussa yleensä, säännöllinen ja kevyt pesu on aina harvoin tehtävää aggressiivista pesua parempi vaihtohto.Tahrojen peseminen istuimilta


Istuimien puhdistamiseen kotona riittää puhdistusaine, pehmeäharjaksinen harja, sekä mikrokuituliina. Helppo ratkaisu kotikäyttöön on Malco Carpet & Upholstery Cleaner -puhdistusaine, joka on saatavilla pienenä sumupullona.


Fabric & Upholstery Cleaner poistaa läikät ja tahrat kaikentyyppisiltä värinpitäviltä tekstiilimateriaaleilta. Se ei sisällä liuottimia tai vahvoja emäksiä, mutta puhdistaa silti tehokkaasti kaikenlaiset ajoneuvoissa esiintyvät tavalliset liat ja tahrat jättämättä öljyisiä jäämiä.

Tuote on helppo käyttää. Suihkuta suoraan verhoiluun, anna vaikuttaa ja pyyhi pois mikrokuituliinalla. Vältä liian aggressiivista hankaamista ja pesuaineliuoksen yliannostelua. Liian kova rasitus voi vahingoittaa kangasverhoilua. Myös liiallinen kosteus voi olla haitaksi, eikä kankaan läpimäräksi kasteleminen tee puhdistuksesta yhtään tehokkaampaa.

Mikäli tahrat ovat hyvin piintyneitä, voit tarvittaessa toistaa käsittelyn. Pintaa voi myös hangata maltillisesti pehmellä tai korkeintaan keskikarkealla harjalla.


Istuimien pesu koneella – Ma-Fra RotorjetIstuimet voi pääsääntöisesti myös pestä koneella. Tämä on usein tehokas ja nopea pesutapa. Se soveltuu siksi erityisen hyvin fiksaamoihin ja ammattikäyttöön, mutta myös vaativaan kotikäyttöön. Tutustu laitteeseen verkkokaupassa tai kysy lisää aluemyyjältä.

Rotorjet on innovatiivinen paineilmapistooli, joka puhdistaa melkeinpä kaikki auton sisäpinnat. Se soveltuu verhoiluille, kojelaudoille, matoille ja ilmaventtiileille. Laite perustuu tehokkaalle rotaatiojärjestelmälle, joka nopeuttaa käsittelyä. Se suihkuttaa pesuaineliuoksen ja ilman sekoituksen pestävälle pinnalle korkealla paineella. Se puhdistaa tehokkaasti myös vaikeasti tavoitettavia alueita.


Rotorjet sopii myös käytettäväksi pienillä kompressoreilla. Sen ilmantarve on matala, vain noin 4,5 – 6 baria. Se soveltuu siksi hyvin myös kotikäyttöön.


Pitele laitetta jämäkästi, jotta pystyt vastustamaan suihkutuspainetta. Täytä säilyö asianmukaisesti laimennetulla pesuainliuoksella. Kiinnitä turvalliseen paineilmalähteeseen ja avaa pesuainesyöttö.


Osoita suutin kohti pestävää pintaa. Pidä laite aina 1-3 cm päässä pestävästä pinnasta. Pidä laite 90 asteen kulmassa pintaan nähden. Pidä laitteen liipaisin pohjassa. Liikuta laitetta hitaasti pyörein liikkein pestävän pinnan yläpuolella.


Voit myös kuivata pestyn pinnan samalla laitteella. Sulje pesuaineen syötty ja käsittele pinta samalla tavoin pelkällä paineilmalla. Jos pinnalta on kuivaamisen jälkeen poistettava ylimääräistä kosteutta, käytä kuivaa liinaa.


Käytettynä Pulimax EWO -pesuaineen kanssa laitetta on helppoa ja turvallista käyttää. Pulimax EWO on ympäristöystävällinen, VOC-vapaa tuote joka ei vahingoita hengitysteitä. Laitteen sisäinen roottori pyörii metallilaakerien sisällä, jolloin se ei aiheuta kulumaa muoviosille. Tämä ominaisuus pidentää laitteen käyttöikää ja tekee siitä taloudellisen pitkällä aikavälillä.Pulimax EWO on sisäpesuaine, joka on suunniteltu erityisesti käytettäväksi Rotorjet -järjestelmän kanssa. Se soveltuu niin kojelaudoille, istuimille, lattiamatoille, ovien reunuksille ja muillekin ongelmallisille alueille. Ei jätä vaikeita jäämiä eikä tahraa lasia. Pulimax EWO ei edellytä huuhtelua. Siksi se sopii myös rasvanpoistoon ikkunoilta. Ympäristöystävällinen ja VOC-vapaa pesuaine ei vahingoita eikä ärsytä hengityselimistöä. Se sopii myös käyttöön sisätiloissa.


bottom of page