top of page

Mattapintaisen auton pesu ja hoito

Päivitetty: 23. helmik. 2022

Mattaväri on jo näyttelypiireissä tuttu ilmiö. Kun viimeisen päälle kiiltävästä autosta tulee valtavirtaa, mattaväri on erinomainen tapa erottua massasta. Vähitellen mattaefekti valuu myös valtavirtaan.


Mattaefekti luo auton pesuun, ylläpitoon ja fiksaamiseen omat haasteensa. Yleiset autonhoidon ohjeet on suunnattu useimmin kiiltävälle maalille. Mattaisen auton omistajan pitääkin olla tarkkana, mitä omalle ajoneuvolle tehdään.


Onneksi oikein hoidettu mattapinta on aivan yhtä pitkäikäinen kuin mikä tahansa maali ja lakka.


Mikä tekee mattapinnasta erilaisen


Mattaefektin voi saavuttaa usein eri tavoin, mutta yleisin ratkaisu on käyttää tietynlaista lakkaa. Mattainen pinta on rosoinen, minkä vuoksi se heijastaa valoa eri tavalla kuin perinteisempi, kiiltävä maali. Juuri tämä heikko valon heijastuminen antaa mattapinnalla sen ominaisen olemuksen.


Koska mattapinta on rosoinen, sitä ei voi vahata tai kiillottaa. Mattaisen pinnan myllytys ja pinnoitus täyttävät tai tasoittavat pinnan rosoisuutta, jolloin se alkaa heijastaa valoa kiiltävän lakan tavoin.


mattapintainen auto

Siksi mattapinnan hoidossa ennaltaehkäisy on tavallistakin tärkeämmässä asemassa. Kiiltävälle lakalle ilmestyvät naarmut tai hapettumat on mahdollista poistaa tai piilottaa – mutta yritykset korjata mattapinnalle ilmestyneitä puutteita tekevät pinnasta epätasaisen ja vain pahentavat jo tapahtunutta vahinkoa.


Toisaalta pieniä puutteita ja mikroskooppisia naarmuja voi olla vaikeampi havaita mattapinnalla kuin kiiltävällä maalilla. Mattapinta ei kiillä, eikä se siksi pääse himmenemäänkään. Yritykset korjata pintaa erottuvat selkeästi ja pilaavat kokonaisuuden erittäin helposti – joten pinta on parasta jättää rauhaan.


Sen omalaatuisen rakenteen takia mattapinnalla ei pitäisi koskaan käyttää kemikaaleja tai työkaluja, joita ei ole varta vasten tarkoitettu mattapinnoille.


Miten mattapintaa pestään ja hoidetaan


Matta ei ole yhtään sen heikompi tai lyhytikäisempi ratkaisu kuin kiiltäväkään lakka, mutta se edellyttää enemmän vaivannäköä ja varovaisuutta. Maalin hoitoon on varattava aikaa ja vaivaa, mutta lopputulos on varmasti vaivan arvoinen.


Koska mattaiselle pinnalle jo tapahtunutta vahinkoa on vaikea korjata jälkikäteen, ennaltaehkäisy ja varovaisuus korostuvat sen hoidossa. Kulumien, värinmuutosten ja naarmujen ilmenemista onkin siksi varottava.


Ensiksi mattapintaa koskevat monet yleiset peukalosäännöt. Autoa ei tule pestä kuumana eikä suorassa auringonvalossa pesuainetahrojen välttämiseksi. Huolellinen kuivaaminen on tärkeää vesitahrojen ehkäisemiseksi. Käytä vain mikrokuituisia materiaaleja tavallisten pyyhkeiden sijaan mikronaarmujen välttämiseksi.


Riittävä pesutiheys on myös tärkeä osa mattaisen pinnan hoitoa. Autoa ei kuitenkaan yleensä tarvitse pestä sen useammin kuin mitä tahansa muutakaan ajoneuvoa – kerran tai kahdesti kuukaudessa käytön ja olosuhteiden mukaan riittää hyvin.


Ainoa kemikaali, joka soveltuu kaikille maalityypeille, on vesi. Pestessä vältä kontaktipesua ja käytä vain mattapinnalle varta vasten suunniteltuja tuotteita. Nämä ovat nestepohjaisia tuotteita, jotka eivät sisällä vahoja tai hiovia ainesosia. Älä pese mattapintaa automaattipesulassa, jossa käytetään harjaksia. Nylonharjakset voivat helposti aiheuttaa naarmuja.


Käsin pestessä pese aina kahden ämpärin metodilla naarmujen välttämiseksi. Pidä siis käsillä yhtä ämpäriä, jossa on pesuaineliuos pesuun, ja toista ämpäriä, jossa on vettä kintaan huuhteluun. Kahden ämpärin metodi on aina suositeltava, mutta välttämätön mattapintaa pestessä.


Kaikkien kuivaamiseen ja pesuun tarkoitettujen tuotteiden – pesukintaan, liinojen, kuivauspyyhkeiden – tulee olla mikrokuituisia. Vain mikrokuitu on riittävän pehmeä materiaali pientenkin naarmujen tehokkaaseen ehkäisyyn.


Pesuaine mattapintaiselle autolle – LaboCosmetica Sàtino


Mattapintaisen auton pesuun soveltuu erinomaisesti tehokas shampoo Sàtino. Se on varta vasten mattaisille ja teipatuille ajoneuvoille suunniteltu kaksitoiminen shampoo, joka pesee ja suojaa. Se jättää pesun yhteydessä suojakerroksen, joka kestää vähintään kaksi viikkoa vaikuttamatta mattapinnan ulkonäköön.


Sàtino on vahalle ja pinnoitteille turvallinen shampoo. Se myös sitoo mineraaleja pesuvedestä, ehkäisten vesitahroja. Siksi se soveltuu hyvin pesuun kovalla vedellä, myös muille kuin mattaisille maalipinnoille.


Laimenna Sàtino suhteessa 1:60. Pese auto mikrokuituisella pesukintaalla kahden ämpärin metodilla. Huuhtele lopuksi auto viileällä vedellä. Kuivaa huolellisesti mikrokuituisella pyyhkeellä.

bottom of page