top of page

Lehtien jättämät tahrat autolla

Päivitetty: 26. elok. 2020

Ruska on ehkä paras osa pohjoista syksyä – mutta se on myös ongelma autoilijoille. Puiden läheisyyteen pysäköity auto saa väistämättä päälleen osan syksyn satoa. Tämä puolestaan voi aiheuttaa vahinkoa maalipinnalle ja päänsärkyä auton omistajalle.


Miksi lehtien poistaminen auton pinnalta on tärkeää


Lehdet eivät ole vain ärsyke. Maatuvissa lehdissä on luonnollisia happamia ainesosia, joita on myös puissa ja mahlassa. Päätyessään pitkäksi ajaksi auton maalipinnalle ne voivat vaikuttaa lakkapinnan ominaisuuksiin ja aiheuttaa vaikeita tahroja.


lehtiä autolla

Lehdet jättävät herkästi vaaleita, rumia siluetteja, kun niistä vapautuu syövyttäviä ainesosia. Tämä on erityisen todennäköistä silloin, jos lehdet ovat kosteita. Hyvin pitkäksi aikaa pinnalle jätetyt lehdet voivat aiheuttaa paitsi vaikeita tahroja, myös pysyviä vaurioita.


Pahimmassa tapauksessa lehtien aiheuttamat jäljet on pakko myllyttää pois, mikäli ne eivät enää irtoa siihen tarkoitetuilla puhdistusaineilla.


Miten lehtien jättämät tahrat poistetaan


Kuten autonhoidossa yleensä, myös lehtiö poistaessa ennaltaehkäisy on paras vaihtoehto. Vältä pysäköintiä puiden alle, jos siihen on mahdollisuus. Usein puiden läheisyydessä pysäköity ajoneuvo kannattaa peittää pressulla syyskautena. Auto kannattaa myös pestä syksyisin tavallista useammin.


Poista lehdet säännöllisesti ja mahdollisimman pian niiden pudottua. Turvallisinta on poistaa lehdet käsin yksi kerrallaan. Suurpiirteisempi pyyhkiminen saattaa aiheuttaa pieniä naarmuja maalille. Samalla tavoin lehtipuhallin saattaa aiheuttaa turhaa vahinkoa maalille, vähän kerrallaan.


Kun lehdet on poistettu, pese auto. Jos lakkapinnalla on hyvin kevyitä tarhoja ja vasta alkavaa värjäytymistä, maalipinta voi olla puhdistettavissa tavallisella pesulla. Pesty auto on myös helpompi diagnosoida – puhtaalla pinnalla lehtien tahrat on helpompi havaita.


Jo muodostuneiden tahrojen poistamiseen soveltuu esimerkiksi mahlanpoistoliuote Ma-Fra Resin Off. Se liuottaa tahroja tehokkaasti ja turvallisesti vähimmällä mahdollisella hankaamisella. Resin Off soveltuu auton kaikille ulkopinnoille vaikuttamatta niiden kiiltoon. Sen koostumus perustuu pinta-aktiivisiin aineisiin, josta liuottavat likaa vahingoittamatta lakkapintaa.Resin Off on erittäin helppo käyttää. Suihkuta käsiteltävälle pinnalle ja anna vaikuttaa hetki. Pyyhi tuotteen jäämät huolellisesti pois. Älä anna tuotteen kuivua pinnalle.


bottom of page