Miten poistat savun hajun autosta

Päivitetty: 27. elo 2020

Auton verhoiluihin ja sisätiloihin voi hyvinkin helposti tarttua hajuja. Tupakan savu on yksi ongelmallisimmista hajuita, koska se on hyvin voimakas ja siitä voi olla vaikea päästå eroon. Savun hajuun saattaa tottua, mutta siitä voi olla vaikea päästä eroon kun auto myydään – tai tupakasta luovutaan


Epämiellyttävien hajujen poistoon ajoneuvon sisäosista on olemassa monia kotikonsteja. Monet näistä on toki havaittu tehokkaiksi. Tässä artikkelissa kuvailemme kuitenkin ammattimaisen sisäpuhdistusprosessin parhailla mahdollisilla työkaluilla.


Pyrimme kuvailemaan mahdollisimman tarkasti miten hajunlähteet eliminoitaisiin tehokkaasti ja pysyvästi ammattimaisessa autopesulassa.

tupakka savuke savun haju autossa

Valmistelut


Hajujen poistoon kannattaa suhtautua niin kuin mihin tahansa autonhoidon toimenpiteeseen – valmistautumalla hyvin. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin keskeyttää pesu, koska oikea työkalu puuttuu.


Savu voi tarttua moniin eri sisämateriaaleihin. Helpoiten se iskostuu kankaisiin ja muihin huokoisiin materiaaleihin, mutta mikään pinta ei ole suojassa. Lisäksi hajut tarttuvat ilmastointilaitteisiin ja ikkunoihin, sekä muihin yllättäviin paikkoihin. Siksi hajunpoistoa varten tuleekin varautua useisiin eri pesutoimiin.


Etsi puhdistukseen sopiva paikka ja varaa käsille oikeat työkalut. Auto on hyvä puhdistaa ulkona tai hyvin ilmastoidussa tilassa. Ilmanvaihto auttaa poistamaan hajuja, ja tekee työstä mukavampaa. Poista autosta matot, irrotettavat verhoilut, ja kaikki ylimääräiset tavarat. Nämä osat on helpompi puhdistaa erikseen – ja joskus ne on parasta vaihtaa kokonaan. Esimerkiksi vanha pahanhajuinen matto on helpompi korvata kuin pestä.


Puhdistukseen tarvitaan vähintään pölynimuri, verhoilupesuaine, vinyylipesuaine, lasinpesuaine, hajunpoistaja, ja mikrokuituliinoja. Riippuen käytetystä pesuaineesta, myös verhoilun pesuun sopiva kone voi olla tarpeen.Siivoa auto


Ensimmäinen askel hajunpoistossa on auton perusteellinen siivous. Poista autosta kaikki ylimääräinen, matot, peitteet, matkatavarat, ja muut esineet. Poista kaikki roskat ja tyhjennä tuhkakuppi. Näin poistat kaikki mahdolliset hajunlähteet. Erityisen tärkeää on poistaa kaikki tupakointivälineet ja vanhat natsat, jotka ylläpitävät hajua.


Seuraavaksi imuroi auton kaikki pinnat huolellisesti. Savukkeista putoaa helposti tuhkaa, pikeä ja pölyä. Näiden poistaminen lattioilta, istuimilta ja sisämuotoilun raoista tekee jo suuren eron sinällään. Kaikki savukkeista aiheutuva lika ylläpitää epämiellyttäviä hajuja.


Huolehdi myös, ettei autoon jää roskia tai mitään ylimääräistä. Kaikki ylimääräinen jäte altistuu hajuille, ja saattaa ylläpitää savun hajua. Heittämällä kaiken roskan menemään poistat mahdollisia hajun lähteitä.Täysi sisäpesu


Käytännössä kaikki huokoiset materiaalit ovat alttiila hajuille. Paras tapa eliminoida epämiellyttävät hajut on puhdistaa kaikki sisäpinnat huolellisesti. Perusteellinen sisäpesu onkin pitkäaikaisin ja tehokkain ratkaisu savun ja muiden epämiellyttävien hajujen poistoon.


Kangasverhoilut kerryttävät erittäin helposti epämiellyttäviä hajuja. Siksi niiden peseminen onkin yksi tärkeimpiä askelia hajujen poistossa. Kangasverhoilujen perusteelliseen pesuun soveltuu esimerkiksi Prescon kestosuosikki Ma-Fra Pulimoquettes Oygen.


Pulimoquettes soveltuu pesuun niin käsin kuin koneella. Se on myös erittäin tiivis, joten se on laimennettavissa aina juuri tilanteeseen sopivaksi. Pulimoquettes puhdistaa verhoilut tehokkaasti. Erinomaisen sopivat hajunpoistoon siitä tekee sen omenantuoksu.


Pulimoquettes Oxygen


Myös vinyyliset, muoviset ja muut sileät pinnat ovat alttiita epämiellyttäville hajuille. Useimpien kovien pinnoitemateriaalien puhdistukseen soveltuu monipuolinen Presta Leather & Vinyl Cleaner – puhdistusaine muoville, vinyylille ja nahalle.


Se poistaa tehokkaasti rasvaista likaa ja syväpuhdistaa materiaalin kuin materiaalin. Se ”nostaa” likaa materiaalien sisältä, mikä tekee siitä erityisen sopivat vaihtoehdon hajunpoistoon. Se jättää pinnoille myös maltillisen mattakiillon rasvaamatta pintoja.


Presta Leather & Vinyl Cleaner


Olemme kirjoittaneet laajemmin auton sisäpesusta blogissamme aiemmin.