top of page

Vaahtopesuaineen valitseminen vaahdottimelle

Päivitetty: 11. maalisk. 2022

Vaahtopesuaine


Vaahtopesuaineet ovat esipesuun tarkoitettuja pesuainetiivisteitä. Ne ovat turvallinen ja helppokäyttöinen osa auton pesurutiinia, ja erityisen hyvä työkalu kontaktittomaan pesuun. Vaahtopesu irrottaa likaa turvallisesti, välttäen naarmuja ja muuta rasitusta pestävälle pinnalle.


Oikein käytettynä vaahtopesuaine muodostaa paksun ja tiiviin vaahdon, joka pysyy ajoneuvon pinnalla tehokkaasti. Lumimainen kerros auton pinnalla on myös syy siihen, että tuotteiden englanninkielisessä nimessä on usein snow foam.


Vaahto koostuu pesuaineesta, vedestä ja ilmasta. Käytännössä vaahto muodostuu niin, että jonkinlaisen pesuainelevittimen avulla pesuaineliuokseen johdetaan paineilmaa, joka sitoutuu osaksi liuosta, tehden siitä kuohkean.

auto pesu vaahtopesu

Vaahtopesuaineet on lähtökohtaisesti tarkoitettu vain esipesuun. Se on siis tärkeä osa rutiinia, joka irrottaa suuren osan likaa ja tekee hoitopesusta turvallisempaa – mutta useimmiten varsinainen pesu on vielä tehtävä vaahtopesun jälkeen.


Vaahto ei pelkästään näytä hyvältä, vaan sillä on konkreettisia etuja muihin esipesuaineisiin verrattuna. Vaahdon rakenne auttaa pesuainetta pysymään pidempään pinnalla ja ehkäisee sen ennenaikaista kuivumista.


Vaahdon rakenteen takia pesuaine ehtii siis vaikuttaa pinnalla pidempään, jolloin se ehtii sitoutua tehokkaammin pinnalla olevaan likaan. Tällöin huuhdellessa likaa irtoaa helpommin, koska pesuaine pehmentää piintyneen lian.


Ja jos aivan rehellisiä ollaan, niin onhan vaahdottimella pesu aika hauskaa.


Pesuainevaahdotin


Pesuainevaahdotin on nimensä mukaisesti vaahtopesuaineen käyttöön tarkoitettu laite. Sen tarkoitus on sekoittaa ilmaa pesuaineliuokseen, jolloin siitä muodostuu kuohkea vaahto. Levittimiä on käytännössä kahdenlaisia: manuaalisesti käytettäviä pumppuja, sekä painepesuriin liitettäviä lisälaitteita.


Painepesuriin liitettävä lisäosa on käytännössä paras ja käytännöllisin työkalu kaikkeen esipesuun. Se vaahdottaa pesuaineliuoksen optimaalisesti ja toimii erittäin nopeasti. Lisäksi pesuriin liitettävä levitin on todennäköisesti kestävä ja hyvää tekoa.


Manuaaliset pumput voivat olla kätevä vaihtoehto auton ajoittaiseen pesuun kotipihalla, koska ne ovat erittäin yksinkertaisia ja edullisia, eivätkä vie tilaa. Ne eivät myöskään edellytä juurikaan lisälaitteita – pumppu on pieni ja kustannustehokas vaihtoehto, joka toimii vesipyssyn tavoin lihasvoimalla.


Kotikäyttöön pumppu voikin soveltua mainiosti, jos muuta pesulaitteistoa ei ole. Kuitenkin, jos kotoa jo löytyy painepesuri, niin silloin pesuainelevitin ei ole merkittävä lisäsijoitus. Vaahdottaminen painepesurilla on vain yksinkertaisesti niin paljon nopeampaa ja helpompaa.


Levitin toimii lapon tavoin. Siihen kuuluu pesuainesäiliö, johon laimennetaan pesuaineliuos valmistajan ohjeen mukaisesti. Painepesurin läpi kulkeva vesivirta vetää liikkuessaan levittimen säiliöstä liuosta mukaansa.

Pesu vaahdottimella on oivallinen elementti kontaktitonta pesua, jolla vältetään pestävän pinnan naarmuuntumista ja vahingoittumista. Vaahdottimella levittäessä on myös helpompi saada pesuaine hankalillekin pinnoille, kuten erilaisiin rajapintoihin ja saumoihin. Se soveltuu myös erittäin likaisille pinnoille. Renkaiden ympärykset ovat hyvä esimerkki molemmista – niihin sinkoutuu ajossa erittäin vaikeaa likaa, ja niihin on vaikea päästä tehokkaasti käsiksi pestessä kintailla tai vaikka letkulla.


Miten pestään vaahtopesuaineella


Tärkein osa vaahtopesua on oikean laimennussuhteen käyttäminen. Oikea suhde riippuu käytetystä tuotteesta, painepesurista ja olosuhteista. Lähde siis liikkeelle valmistajan suosituksesta, ja varaudu soveltamaan suhdetta tilanteen mukaan. Oikean suhteen löytäminen voi edellyttää yritystä ja erehdystä.


Pesuaine on aina laimennettava ennen käyttöä, vaikka painepesuri laimentaakin tuotetta vielä enemmän. Vaahdottimelle soveltuvien aineiden suositeltu laimennussuhde on jo otettu käyttöohjeissa huomioon.


Oikean suhteen löytäminen on tasapainoilua. Tavoite on sekoittaa vaahto, joka kestää pestävällä pinnalla hyvin – mutta joka on myös helppo huuhtoa pois. Mikäli käytetty seos on liian tiivis, se muodostaa raskaan vaahdon. Tällöin vaahto kyllä kestää pinnalla, mutta voi olla eritätin työläs huuhdella pois. Mikäli seos on liian laiha, se valuu pois ennen aikojaan.


Vaahtopesuaineen toiminta perustuu siihen, että se imeytyy likaan ja pehmentää sen. Vaahto sitoutuu pääsääntöisesti paremmin kuivaan likaan. Siksi onkin yleensä perusteltua levittää vaahto suoraan kuivalle ajoneuvolle. Erillistä huuhtelua ennen pesua ei siis tarvita.


Vaahtopesuun soveltuu myös kaiken autonpesun peukalosääntö: pestään aina viileä pinta poissa suorasta auringonvalosta. Kuumalla pinnalla vaahto voi kuivua etuajassa ja jättää jämiä. Levitä vaahto alhaalta ylös, jotta saat tasaisimman pinnan.


Vaahto halutaan yleensä jättää pinnalle hyväksi aikaa. Vaahdon teho perustuu juuri siihen, että se kestää hyvin pestävällä pinnalla valumatta pois – odotellessa on kuitenkin pidettävä silmällä, ettei pesuaine pääse kuivumaan pinnalle. Tällöin pinnalle voi jäädä ikäviä jälkiä.


Sopiva odotusaika riippuu pitkälti olosuhteista, mutta muutama minuutti on hyvä peukalosääntö, jota sovelletaan tilanteen mukaan. Vaahto kuitenkin kuivuu yleensä hitaammin kuin monet muut pesuaineet.


Ma-Fra Wash Self


wash self vaahtopesuaine painepesurille

Ma-Fra Wash Self on epäilemättä Prescon suosituin vaahtopesuaine – eikä aivan syyttä. Se tarjoaa erinomaisen tasapainon käyttöturvallisuuden ja pesutehon välillä, puhdistaen vaikeaa likaa vahingoittamatta maalia.

Sen neutraali koostumus on turvallinen pinnalle kuin pinnalle, ja soveltuu niin autoille kuin moottoripyörillekin. Se soveltuu myös moottorin pesuun. Samalla se liuottaa tehokkaasti jopa vaikeaa likaa, myös rasvaa.


Wash Self vaahtoaa erittäin helposti, ja siksi se onkin paras vaihtoehtomme pesuainelevittimellä tehtävään esipesuun. Se on erinomainen vaihtoehto pesuun painepesurilla.bottom of page