top of page

Moottoripyörän vahaaminen

Päivitetty: 27. elok. 2020

Moottoripyörän vahaaminen on sen ylläpidon kulmakivi. Vaha korostaa moottoripyörän maalipinnan luonnollista väriä ja ylläpitää sen kiiltoa. Vaha on myös tärkeää pintojen suojaamisessa. Auringonvalo, ilmansaasteet ja lika aiheuttavat kulumista pinnalle ja haalistuttavat värejä, mitä säännöllinen vahaaminen ehkäisee. Vaha myös ehkäisee fyysistä rasitusta ja naarmuja tiettyyn rajaan asti.


Vahoja on erilaisia, ja niiden ominaisuudet voivat vaihdella merkittävästi. Vahaaminen voi olla vaivatonta tehtynä nopealla vahashampoolla, mutta tällöin suoja on tehtävä muutaman viikon välein. Vahaamiseen voi myös käyttää kestäviä kova- tai nestevahoja, joilla suojan tekeminen kerran keväällä ja syksyllä saattaa riittää.


Vahaamiseen tarvitset vähintään levityssienen ja mikrokuituliinoja.
Pohjustus


Vaha on paras levittää puhtaalle ja tasaiselle pinnalle. Vaikkei pintaa myllytettäisi, vanhan vahan jämät tulee ainakin irrottaa. Kun moottoripyörä on pesty, kokeile pintaa varovasti sormella. Mikäli pinta ei tunnu täysin sileältä vaan sillä on epätasaisuuksia, siinä on joko clear coat -pintaan uponnutta likaa tai vanhoja vahajäämiä.


Vanhan vahan poistoon riittää pesu vahanpoistoaineella. Tällainen on esimerkiksi Deep Cleaner. Se saa maalipinnan ”syväpuhtaaksi”, irrottaen vanahat vahat. Se myös haihtuu nopeasti ja on erittäin helppo käyttää ja pyyhkiä. Suihkuta Deep Cleaner pinnalle ja pyyhi kuivaksi mikrokuituliinalla. Deep Cleaner jättää pinnan puhtaaksi uutta vahakerrosta varten.Toinen vaihtoehto on savettaa pinta, tai käsitellä se saven korvaavalla nanopinnoitetulla työkalulla. Kätevä vaihtoehto perinteiselle savelle on nanopinnoitettu pesukinnas Nano Wash Mitt Yellow. Nano Wash Mitt Yellow on kaksitoiminen pesuhansikas, jossa yhdellä puolella mikrokuituinen materiaali, ja toisella puolella polymeerikuminen pinnoite. Mikrokuituisella puolella peset näppärästi auton aiheuttamatta naarmuja. Polymeerikumipinnalla savetat ajoneuvon nopeasti ja tehokkaasti.Pääpiirteittäin savettaminen nanohansikkaalla on samanlaista kuin ”perinteisellä” savella. Ajoneuvo tulee ensin pestä ja kuivata huolellisesti. Tarve savettaa kokeillaan kuin normaalisti. Samalla tavoin pinta puhdistetaan liukastamalla runsaasti ja hankaamalla hansikkaalla kunnes kitkaa ei enää tunnu. Lopulta pinta pyyhitään puhtaaksi mikroliinalla ja tarvittaessa pestään nopeasti ennen vahaamista. Merkittävin ero työtavoilla onkin se, ettei nanohansikasta tarvitse muokata eikä sen kylläiseksi tulemista varoa. Lähtökohtaisesti polymeerikumipinta tarvitsee vain huuhdella puhtaaksi.

Kovavaha


Kovavaha on edelleen pätevä vaihtoehto kestävään ja näyttävään vahaukseen, jota ei tarvitse uusia tiuhaan. Vahaamalla moottoripyörän ajokauden alussa ja lopussa laadukkaalla kovavahalla suojaat tehokkaasti pintoja kulumiselta ja ympäristön rasitteilta.Erittäin pätevä vaihtoehto moottoripyörälle on Malco Nano Care -mustikkavaha. Nano Care Blueberry Paste Wax ei sisällä mitään hiovia ainesosia, siksi se antaa erinomaisen näyttelykiillon. Antaa pitkäkestoisen suojan kaikille ajoneuvoteollisuuden maalipinoille, mukaanlukien kirkaslakkapinnat, lasikuidut ja muut ei-huokoiset pinnat. Soveltuu myös erinomaisesti tummille väreille suuren vahapitoisuutensa ansiosta.


Vaha levitetään levityssienellä ja pyyhitään kuivaksi mikrokuituliinalla.


Nestemäinen vaha


Prescon asiakkaiden kestosuosikkeja ovat nopeasti kuivuva Presta Fast Wax ja pitkän suojan antava Presta Best Wax.Fast Wax antaa syvän ja raikkaan kiillon, yhdistäen kovavahan suojaominaisuudet nestevahan helppoo käyttöön. Se on valmistettu käyttäen ensiluokkaisia luonnollisia ja synteettisiä yhdisteitä. Tuotetta voidaan käyttää yli päivän kuivuneille lakkapinnoille tai perusväreille ongelmitta, koska se luo hengittävän suojakerroksen, joka päästää lävitseen kuivuvat liuotteet.


Fast Wax levitetään levityssienellä, annetaan kuivua valkoiseksi kalvoksi ja pyyhitään puhtaaksi mikrokuituliinalla.Best Wax on paras ratkaisu hienoimpaan mahdolliseen viimeistelyyn, sopien vaativimmallekin ammattilaiselle. Se uudistaa maalipinnan ja antaa suurenmoisen kiillon kaikille autoille ja veneille. Pitkäkestoinen Carnauba-vahaan pohjautuva koostumus sinetöi kiillon ja suojaa kuivuneen maalin haitallisilta ympäristövaikutuksilta sekä haitallisilta auringon uv-säteiltä.


Best Wax levitetään levityssienellä ja annetaan kuivua valkoiseksi kalvoksi. Parhaan ja pisimmän keston saat antamalla kuivua rauhassa viisi tuntia. Pyyhi puhtaaksi mikrokuituliinalla. Vältä auton pesua ensimmäisen viikon aikana, jotta vaha ehtisi kovettua täysin oikeaan kovuuteensa.


bottom of page