top of page

Auton tarrojen irrottaminen ja liimanpoisto

Päivitetty: 26. elok. 2020

Tarrojen suosio on kasvanut autoilijoiden keskuudessa, ja niin ovat myös vaihtoehdot auton koristeluun. Koko auton on koristeltavissa täysin yksilöllisesti muokattavin värein ja kuvioin.


Tarrat voivat olla hyödyllisiä tai hauskoja. Ne voivat olla yrityksen logoja jotka tukevat markkinointia ja tekevät ajoneuvoista tunnistettavia. Ne voivat olla osa tapahtumien tai messujen kampanjaa. Tai sitten ne voivat yksinkertaisesti olla auton omistajan persoonaa korostavia esteettisiä elementtejä.


Tarroja ei kuitenkaan ole tarkoitette ikuisiksi. Ennemmin tai myöhemmin vanha tarra on saatava irti autosta. Vanha liima ja kuivunut tarramateriaali voivat kuitenkin olla haasteellisia työmaita. Vaikka tarra irtoisikin helposti, sen paikalle jää aina ainakin vähän liimaa ja epämiellyttäviä raitoja.


Tarran irrotus


Aloita tarran irrottaminen puhdistamalla tarra ja sen ympäristö. Pese joko auto kokonaan tai puhdista vain tarran alue pikakiillokkeella ja mikrokuituliinalla nopeasti. Tämä riippuu merkittävästi tarran tai tarrojen koosta – onko kyseessä pieni puskuritarra vai suuren osan koria kattava tarroitus.


Uusi tarra saattaa irrota ihan vain vetämällä. Siksi tarroja joita ei ole tarkoitettu pitkäaikaisiksi ei kannata jättää pinnalle yhtään pidemmäksi aikaa kuin on pakko. Poista väliaikaiset tarrat siis niin pian kuin mahdollista säästääksesi aikaa ja vaivaa.

auto tarra

Hieman pidempään istunut tarra edellyttää enemmän vaivaa. Hyödyllinen keino joka toimii niin kotona kuin fiksaamossa on tarran lämmittäminen hiustenkuivaajalla tai kuumailmapuhaltimella. Lämmitä tarra keskeltä kohti reunoja, jolloin reunat ovat lämpimiä kun alat irrottaa tarraa.


Älä käytä mitään terävää kuten veitsiä tai partateriä maalilla. Tarrojen irrottaminen ikkunoilta on hieman turvallisempaa, ja onnistuu myös partaterällä. Maalilla käytä korkeintaan ikkunaskrapaa, muovista korttia tai pelkkiä kynsiä irrottaakseni tarran reunat.


Älä yritä säästää tässä työvaiheessa aikaa. On aina turvallisempaa irrottaa tarra hieman hitaammin turvallisin metodein, kuin raapia se irto nopeasti mutta mahdollisesti vahingoittaen maalipintaa.


Liiman ja liimajäämien irrotus


Kun tarra on irroitettu, pinnan palauttamin ennalleen on oikeastaan vasta alkanut. Tarran jäljiltä pinnalle jäi todennäköisesti erittäin rumia ja näkyviä liimatahroja. Tahrat ovat useimmiten aivan yhtä näkyviä kuin alkuperäinen tarrakin. Olipa tarra miten vanha tai uusi, sen jäljiltä maalilla tai lasilla on väistämättä jonkinasteisia liimatahroja.


Turvallisimmin nämä jäämät on puhdistettavissa kemiallisesti liimanpoistajalla. Valitse oikea aine tähän tarkoitukseen - esimerkiksi kynsilakanpoistoaine irrottaa tehokkaasti tarroja, mutta se pureutuu samalla voimakkaasti maaliin, vahingoittaen clear coat -pintaa. Siksi onkin tärkeää valita nimenomaan auton maalille tarkoitettu tuote.Deca Flash irrottaa liimatahroja, mutta myös pikeä, mahlaa ja muuta piintynyttä likaa, tehokkaasti ja mahdollisimman vähällä hankaamisella. Kemiallinen puhdistusaine Deca Flash pureutuu kuivaan liimaan ja liuottaa sen pois mahdollisimman vähällä fyysisellä pyyhkimisellä.Deca Flahs on erittäin helppo käyttää. Tuote suihkutetaan käsiteltävälle pinnalle, annetaan vaikuttaa muutama minuutti ja pyyhitään puhtaaksi puhtaalla mikrokuituliinalla. Tuotteen ei tule antaa kuivua pinnalle. Tarvittaessa käsittely toistetaan.


Viimeistely


Viimeistele pinta lopuksi pikakiillokkeella. Näin poistat mahdolliset liimanpoistajan jäämät ja samalla suojaat pinnan.Jatkossa ennakoi ja käytä pelisilmää. Vahaamalla auton ennen tarran kiinnittämistä teet irrottamisesta helpompaa. Kun tarra ei kiinnity suoraan maaliin, se on todennäköisesti helpompi irrottaa. Vaihtoehtoisesti kiinnitä tarra maalipinnan sijasta ikkunaan, josta se on helpompi irrottaa.


bottom of page