top of page

Veneen verhoilujen puhdistus ja hoito

Päivitetty: 31. elok. 2020

Veneen verhoilu on merkittävä osa veneen ulkonäköä ja usein myös käyttömukavuutta. Hyvin hoidettu verhoilu on myös eduksi venettä vaihdettaessa, koska hyvin hoidettu verhoilu antaa ylellisen vaikutelman.


Riittävä sekä säännöllinen puhdistus sekä riittävä pesunjälkeinen hoito ovat pitkän aikavälin ylläpidon kulmakiviä. Säännöllisesti tehtävä kevyt puhdistus ja hoito on aina parempi vaihtoehto kuin pilalle menneen verhoilun paikkaaminen tai kokonaan korvaaminen.


Säännöllinen puhdistus mahdollistaa pehmeiden työkalujen ja mietojen kemikaalien käytön. Piintyneen lian voimakas hankaaminen tai vahvoilla kemikaaleille peseminen voivat vahingoittaa ja kuluttaa erilaisia verhoilupintoja sekä heikentää saimojen sidontaa.


Näillä ohjeilla puhdistat ja suojaat veneen verhoilun ja säilytät matkustamon uuden veroisena.Vinyylin ja muovien puhdistus ja hoito


Vinyyli ja muovi ovat laajasti käytettyjä verhoilumateriaaleja, koska ne ovat kestäviä, edullisia ja verrattain helppoja pitää puhtaana. Vinyyli edellyttää kuitenkin puhdistamista, koska kerran pilaantunutta verhoilua on vaikea korjata kotikeinoin. Kulunut ja halkeillut vinyylipinnoitus on todennäköisesti helpointa vaihtaa kokonaan, joten ennaltaehkäisy on vinyylin puhdistuksen perusta.Leather & Vinyl Cleaner on tehopuhdistaja vinyylille ja nahalle, joka irrottaa likaa ja rasvaa monilta erilaisilta verhoilumateriaaleilta. Puhdistaja nostaa likaa syvältä verhoilun materiaalista, soveltuen sekä säännölliseen että perusteelliseen puhdistukseen.

Aloita puhdistuskäsittely sumuttamalla tuotetta suoraan kohteeseen ja aroilla pinnoilla puhdistusliinalle tai sienelle. Tämän jälkeen pyyhi pinta säihkyvän puhtaaksi käyttäen kostutettua mikroliinaa tai nukkaamatonta liinaa.


Puhdistamalla pinnasta saadaan paremman näköinen, mutta se on vain ensimmäinen vaihe vinyylin ja muovin ylläpidossa. Pitkän aikavälin hoitoon kuuluu myös vinyylin hoito ja suojaus, mikä on erityisen tärkeää veneen kovalle rasitukselle altistuvilla verhoiluilla.

vene penkki istuin kojelauta

Vinyl & Plastic Conditioner suojaa ja kaunistaa vinyyliset ja muoviset pinnat, mutta se soveltuu myös nahkapinnoille. Tämä ensiluokkainen ehostaja uudistaa haalistuneet ja kovettuneet pinnat. Vinyl & Plastic Coditioner antaa korkeatasoisen suojaavan satiinipinnan, joka sinetöi auringon, vanhenemisen ja käytön haitallisilta vaikutuksilta.


Sumuta Vinyl & Plastic Conditioner puhtaalle pinnalle. Levitä tasaisesti käsiteltävälle alueelle puhtaalla ja nukkaamattomalla liinalla ja anna kuivua.


Nahan ja keinonahan puhdistus ja hoito


Nahkainen verhoilu on ylellinen ratkaisu veneen verhoiluun. Etenkin luonnollinen nahka edellyttää enemmän huolenpitoa siihen tarkoitetuilla aineilla kuin vinyyli ja muovi. Verrattain herkän materiaalin takia nahkaverhoilua ei pitäisi lähtökohtaisesti koskaan puhdistaa muihin tarkoituksiin suunnitelluilla kemikaaleilla. Puhdista siis nahkaiset verhoilut aina vain nahalle tarkoitetuilla tuotteilla.


Nahan ja keinonahan puhdistukseen soveltuu Leather & Vinyl Cleaner, samoin kuin vinyylipinnoillekin. Samoin kuin vinyylillä, tuote on helppo käyttää. Suihkuta käsiteltävälle pinnalle ja pyyhi mikrokuituliinalla.Kuten vinyyli, myös nahka ja keinonahka edellyttävät hoitoa ja suojaa säilyäkseen uudenveroisina pitkään. Pesemällä irrotetaan likaa, mutta verhoilu jää alttiiksi auringonvalolle, vedelle ja ilmansaasteille.


Aidon nahan hoitoon soveltuu nahkaruoka Leather Conditioner.Minkkiöljyä sisältävä Leather Conditioner tunkeutuu nahan huokosiin ja pitää sen pehmeänä ja raikkaana. Ikääntynytkin nahka tulee satiinipintaiseksi. Se kaunistaa elottoman nahan säteilevän kirkkaaksi ja elvyttää venyneet, kovettuneet ja likaiset nahkapinnat takaisin kauniiksi ja notkeiksi.s


Keinonahan hoitoon ja suojaamiseen soveltuu hoitoaine Marly. Marly on suunniteltu varta vasten käytettäväksi veneen keinonahkaisille verhoiluille.Marly on hoitoaine keinonahalle. Se pehmentää ja uudistaa keinonahkaisia verhoiluja, jättäen ne pehmeiksi ja joustaviksi. Se antaa pitkäkestoisen suojan kuivumista ja halkeilua vastaan. Marly palauttaa keinonahan alkuperäisen kiillon ja suojaa sitä, säilyttäen alkuperäisen värin. Tuota muodostaa näkymättömän, vettä hylkivän pinnan, joka suojaa verhoilua myös rasva- ja öljytahroilta.


Homeenpoisto


Veneen verhoilut altistuvat kosteudelle merkittävästi enemmän kuin auton sisusta. Siksi veneen verhoiluiden puhdistuksessa on yksi ainutlaatuinen haaste: home.


Home on sieni, joka pesiytyy syvälle verhoilun kuituihin. Pitkälle kehittynyt ja levinnyt home on havaittavissa mustina tahroina, mutta kevyttä hometta ei välttämättä heti huomaa. Homeen poisto voi myös olla haasteellista. Käsittelyyn soveltuu esimerkiksi Ma-Fra -venesarjan homeenpoistaja Mould Off.Mould Off sopii kaikentyyppiseen homeenpoistoon kumiveneistä, verhoilusta, keinonahasta, suojapeitteistä, pelastusliiveistä ja suojakatteista. Mould off on miellyttävän tuoksuinen, ympäristöä kunnioittava klooriton tuote ja siksi turvallinen käyttää, koska se ei muuta käsitellyn pinnan väriä.: Suihkuta Mould Off käsiteltävälle pinnalle ja anna vaikuttaa hetken käytä pehmeätä harjaa hometahrojen poistamiseen, huuhtele runsaalla määrällä vettä tai pyyhi kuivaksi kostealla mikrokuituliinalla.


Verhoilujen vedeneristys


Monet veneen verhoilut on mahdollista ja kannatavaa myös eristää, jolloin niihin ei imeydy lainkaan vettä. Etenkin ulkokannella oleviin tekstiileihin tai rättikattoisiin kuomuihin kannattaa tehdä vedeneristys, jolloin ne pysyvät kuivina. Eristys myös ehkäisee lian tarttumista kankaisiin kuituihin, tehden niiden puhtaanapitämisestä helpompaa.Idrostop suojaa vedenpitäviksi markiisit, kuomut ja kaikki muut ulkona käytettävät tekstiilit. Tuote toimii yhtä hyvin luommon- ja keinokuiduille. Hyvä suoja pihkaa, linnunjätöksiä, laskeutumisaasteita ja auringon UV-säteilyä vastaan.

Idrostop suihkutetaan puhtaalle tekstiilipinnalle noin 20 cm etäisyydeltä pyhkivin vedoin. Sumuta myös ristikkäisin liikkein. Lisäkäsittely voidaan tehdä 2 tunnin päästä. Pyyhi ohisumutukset maali-, lasi- tai muilta pinnoilta puhtaalla liinalla. Muista käyttää tuotetta runsaasti, jotta erityksestä tulee tehokas.


bottom of page