top of page

Veneen puupintojen pesu

Päivitetty: 31. elok. 2020

Tiikillä on maine pitkäikäisenä materiaalina. Mutta tiikin käyttöikä riippuu merkittävästi myös siitä miten hyvänlaatuista ja paksuista puuta käytetty. Ja ensiarvoisen tärkeää on, miten sitä ylläpidetään. Luonnollisena materiaalina se edellyttää säännöllistä hoitoa säilyttääkseen laatunsa.


Tiikkipuulla saadaan ylellinen vaikutelma veneeseen. Tiikin väri on rikas ja sen ulkonäkö on ajaton, mikä tekee siitä erittäin suositun esteettisen materiaalin veneeseen kuin veneeseen.


Tiikki ei kuitenkana ole vain esteettinen, vaan myös käytännöllinen. Sen karkea pinta ei ole liukas, minkä takia se parantaa turvallisuutta ja helpottaa kannella kävelyä. Lisäkse tiikkipinnat eristävät lämpöä sisällä ja pitävät kannen lämpötilan sopivana.


Hyvin hoidettuna tiikki voi kestää vuosikymmeniä – tai sitten se voi edellyttää täydellistä uusimista vain muutamassa vuodessa. Tiikillä on ansaitsematon maine työläänä materiaalina. Vaikeahoitoisuus onkin liioiteltua. Sen ylläpito on tärkeää, muttei mahdotonta.


Kuten kaikki muutkin veneen pinnat, tiikki altistuu kovalle rasitukselle. Se on pitkiä aikoja suorassa auringonpaisteessa, sille päätyy vettä, likaa, suolaa ja levää. Tämän rasituksen takia tiikki harmaantuu erittäin herkästi. Jopa hieman heikkolaatuisemmankin tiikkpinnan saa säilymään hyvännäköisenä hyvällä ja säännöllisellä pesulla ja hoidolla.


purjevene tiikki puulattia

Tiikin pesun haasteet


Ensimmäinen askel tiikin hoidossa on ennaltaehkäisy. Hyvä pressu veneen päällä maksaa itsensä takaisin, ja on hyödyllisempi työkalu kuin mikään pesu- tai hoitoaine. Tämä sääntö ei päde pelkkään tiikkiin, vaan koko veneeseen. Muovi, akryyli, lasikuitu, ikkuvat ja kaikki muut materiaalit hyötyvät hyvästä suojasta varastoinnin aikana.


Tiikki ei pidä mekaanisesta hankaamisesta. Pyri aina pesemään tiikki säännöllisesti pesuaineella ja pesusienellä tai pehmeällä harjalla, jottei lika ehdi piintyä syvälle. Tiikin pinnan tulisi optimaalisesti olla tasainen ja sileä. Mitä enemmän sitä hangataan voimakkaasti karkeilla työkaluilla, sitä karheammaksi ja huokoisemmaksi se tulee.


Mikäli pinta on ehtinyt likaantya vaikeasti, kokeile pesua ensin käyttämällä vahvempia liuottimia. Tiikki on parempi pestä vahvoilla kemikaaleilla kuin voimakkaasti hangaten. Viimeinen vaihtoehto vaikeasti likaantuneella pinnalle on puun hionta, jolla poistetaan uloin kerros materiaalia.


Paras vaihtoehto onkin kevyt puhdistus säännöllisesti, jolloin vältytään liian rajulta käsittelyltä yhdellä kertaa. Voimakkaalla käsittelyllä pinnasta saadaan lyhyellä aikavälillä puhdas, mutta samalla nopeutetaan pinnan kulumista pitkällä aikavälillä.Miten tiikki pestään ja hoidetaan


Tiikin pesuun ja hoitoon yhdellä käsittelyllä soveltuu hybridituote Ma-Fra Woody. Se on puhdistusaine tiikkipinnoille vahvalla, syvävaikuttavalla vahalla. Woody on uusi Ma-Fran veneammattilaisille kehittämä tuote, joka puhdistaa ja suojaa veneen tiikistä tehtyjä puuosia.Woody palauttaa puupinnan alkuperäiseen kuntoon ilman laminointia tai hiekkapaperia. Se on kaksitehoinen tuote, joka pesee ja suojaa yhdellä käsittelyllä. Laimentamattomana se takaa erinomaisen puhdistuksen. Se sisältää luonnosta saatavia pinta-aktiivisia ainesosia, jotka puhdistavat puupinnan syvältä, nostaen lian pintaan.


Woody poistaa myös mustat raidat, saasteen, mudan ja merilevän. Laimennettuna se soveltuu puupintojen säännölliseen huoltoon. Vedenpitävä vaha sulkee puun avoimet syyt ja ylläpitää luonnollista kauneutta. Woodya voi laimentaa myös merivedellä.
Woody on helppokäyttöinen tuote. Kaada tuote suoraan pullosta pinnalle ja pese paneeli kerrallaan pesusienellä tai pesukintaalla. Käsittelyn jälkeen pyyhi pinta kuivaksi säämiskällä. Yksi nopea käsittely riittää lian nostamiseen tiikin huokosista ja suojaaman pinnan, jolloin seuraava puhdistus on helpompi tehdä.

bottom of page