top of page

Veneen metallipintojen pesu ja kiillotus

Päivitetty: 31. elok. 2020

Vene kuin vene on todennäköisesti täynnä metallia. Vaikka veneen runko sinällään olisikin lasikuitua, valtava määrä käytännöllisiä ja esteettisiä on silti edelleen tehty metallista. Veneissä käytetään laajasti alumiinia, kromia ja metalliseoksia.


Nämä pinnat tuovat veneenhoitoon oman haasteensa. Modernissa veneessä metallit ovat suhteellisen kestäviä eivätkä ruostu tai hapetu herkästi. Niiden ylläpitäminen edellyttää kuitenkin myös säännöllistä hoitoa, niin kuin mikä tahansa ajoneuvon pinta.


vene purjevene köysi metalli

Veneet ovat myös erityisen haasteellinen työmaa siksi, että ne altistuvat poikkeuksellisen vaikeille luonnonvoimille. Vesi, aurinko ja lika vaikuttavat erityisesti veneeseen, ja tämä koskee myös metallipintoja.


Veden alle jäävät komponentit ja potkuri ovat erityisen ongelmallisia, mutta myös kannella olevat pääosin esteettiset elementit edellyttävät hoitoa. Kosteutta, suolaa ja likaa pääsee erittäin helposti myös kannelle. Suolavesi on erityisen haastava luonnonvoima, mutta myös makea vesi kerryttää metallille monenlaisia saasteita.


Prescon filosofia on, että oikeilla työkaluilla säännöllisesti tehty ennaltaehkäisevä puhdistus tulee halvemmaksi ja helpommaksi kuin tapahtuneiden vahinkojen korjaaminen. Pilalle mennyt metalliosa ei ole kuin maalipinta – sitä ei voi maalata uudelleen, vaan se on todennäköisesti vaihdettava kokonaan uuteen.Metalliseospintojen, alumiinin ja kromin pitkän aikavälin ylläpidon tärkein elementti on säännöllinen puhdistaminen ja kiillotus. Modernit metalliseokset eivät ole herkkiä ruostumaan, mutta tämä edellyttää, ettei pinnoille kerry niitä peittävää likakerrosta. On tärkeää, että metalliseokset tai alumiini ”hengittävät”.


Erilaisia metallipintoja on perinteisesti kehotettu puhdistamaan erilaisilla aineilla. Tämä perustuu siihen, että esimerkiksi ruostumaton teräs, pinnoittamaton alumiini ja kromipinnoitetut materiaalit ovat ominaisuuksiltaan hyvin erilaisia, eivätkä reagoi samalla tavoin samoihin puhdistusaineisiin.Ainakin osin teknologia on ajanut tämän periaatteen ohi. Prescon valikoimassa on kaksi veneen metalliosien hoitoon soveltuvaa tuotetta, Ma-Fra Squidy ja Presta Marine Metal Polish. Molemmat tuotteet soveltuvat erilaisille metalleille. Lähtökohtaisesti niillä puhdistaa koko veneen kaikki metallipinnat turvallisesti.Squidy myydään valmiiksi näppärässä kotikäyttöön soveltuvassa suihkupullossa. Se suihkutetaan suoraan käsiteltävälle metallipinnalle, annetaan vaikuttaa ja pyyhitään kostealla sienellä tai pyyhkeellä. Jos pinnalle on jo muodostunut hapettumaa tai alkavaa ruostetta, voi olla tarpeen hangata pintaa esimerkiksi harjalla. Lopuksi pinta huuhdellaan puhtaaksi vedellä, ettei metallille jää pesuainejämiä.


Squidy puhdistaa pinnan, poistaa alkanutta ruostetta ja antaa metalliosile hyvän kiillon. Se soveltuu käytettäväksi myös kumilla, gelcoat-pinnoilla ja vinyylillä turvallisesti.


Siinä missä Squidy on monipuolinen pesuaine joka sopii useille erilaisille pinnoille, Presta Metal Polish on nimenomaisesti metalleille tarkoitettu kiillotusaine. Se puhdistaa ja poistaa myös alkanutta hapettumaa, ruostetta, öljyä ja rautapölyä. Se myös suojaa pintaa, ehkäisten hapettumien ja ruosteen muodostumista jatkossa.Metal Polish myös jättää metallipinnat näyttävän kiiltäviksi, minkä vuoksi se soveltuu erityisen hyvin koristeellisille metallipinnoille kannella.


Metal Polish levitetään pinnalle pieni alue kerrallaan mikrokuituliinalla. Levitä vuoronperään pyörein ja suorin liikkein. Pyyhi lopuksi näyttävän kiiltäväksi puhtaalla mikrokuituliinalla.


bottom of page