top of page

Kromin, alumiinin ja muiden metallien kiillottaminen

Päivitetty: 27. elok. 2020

Kromi, alumiini ja muut metallit ovat merkittävä osa moottoripyörän ulkonäköä. Paljas metalli on tärkeä esteettinen elementti, toisin kuin autoissa. Herkät metallipinnat tekevät moottoripyörän fiksaamisesta hieman erilaisen kokemuksen kuin autonhoidosta.


Paljaan metallin puhdistaminen on tärkeää moottoripyörän ulkonäön säilyttämiseksi, koska ne paitsi likaantuvat, myös sumenevat ja menettävät kiiltoaan herkästi. Puhdistamalla ehkäistään myös vähitellen aiheutuvia vahinkoja, etenkin ruostetta.


Kromin, alumiinin ja metalliseosten puhdistamisen kanssa on käytettävä maalaisjärkeä, ettei niille aiheuteta pestessä turhaa vahinkoa. Esimerkiksi vahingoittunut kromipinta altistaa allaolevan raudan hapettumille ja ruosteelle. Siksi on tärkeää pitää huolta, että paljas metalli puhdistetaan ja kiilltotetaan siihen sopivilla tuotteilla.


Prescon filosofia on, että oikeilla työkaluilla säännöllisesti tehty ennaltaehkäisevä puhdistus tulee halvemmaksi ja helpommaksi kuin tapahtuneiden vahinkojen korjaaminen. Pilalle mennyt metalliosa ei ole kuin maalipinta – sitä ei voi maalata uudelleen, vaan se on todennäköisesti vaihdettava kokonaan uuteen.

moottoripyörä metalli kromi alumiini kiillotettu

Raudanpoisto ja vannepesu


Mikäli alumiini- tai kromivanteissa on jarrupölyä, rautaa tai ruostetta, happosateen tahroja tai muuta kaupunkisaatetta, looginen ensimmäinen askel jo ennen esipesua on vanteiden raudanpoisto. Tähän tarkoitukseen sopii tehokas mutta hellävarainen P-Ray, joka soveltuu käytettäväksi myös herkillä metalleilla ja moottoripyörillä.

P-Ray syväpuhdistaa helposti myös maalatut pinnat ja lasin vaikeista saasteista. P-Rayn ainutlaatuinen koostumus irrottaa rautahiukkaset, jolloin ne on helppo poistaa vesisuihkulla. Käytetään raakana tai korkeintaan laimennettuna 1:1. Tuote on erittäin helppo käyttää – se vain suihkutetaan pinnalle, annetaan vaikuttaa 5-10 minuuttia ja huuhdellaan pois. Mikäli pinnalla on rautaa, P-Ray muuttuu nopeasti tummanvioletiksi.


Normaalia jämerämpään vannepesuun sopii myös Presta Non-Acid Tire & Wheel Cleaner. Toiminnaltaan se muistuttaa P-Rayta, ja se on myös turvallinen useimmille vannemateriaaleille. Sitä käytettäessä ei tarvitse huolehtia ovatko vanteet ja puhdistusaine keskenään yhteensopivia. Se irrottaa tehokkaasti jarrupölyä ja maantielikaa.


Myös Tire & Wheel Cleaner suihkutetaan suoraan pinnalle, annetaan vaikuttaa muutamia minuutteja, ja huuhdellaan pois letkulla tai painepesurilla.Esipesu


Esipesu on merkittävä osa minkä tahansa kulkuneuvon pesua – moottoripyörä ei ole mikään poikkeus sääntöön. Kun vanteet on käsitelty raudanpoistajalla, on aika esipestä kulkuneuvo.


Pesu aikana on perusteltua riisua sormukset, korut ja pyöräilytakki. Metalliset korut ja vetoketjut saattavat vahingossa tulla kontaktiin paljaan metallin kanssa. Etenkin kromi naarmuuntuu erittäin helposti, mikä paitsi näyttää rumalta, myös altistaa pinnat hapettumille.


Esipesu on tärkeä askel, joka on tehtävä ennen metallipintojen kiillottamista.Rasvanpoisto


Tiettyihin metalliosiin kertyy herkästi myös öljyä tai rasvaa, jota on vaikea saada irti tavallisella shampoolla. Tällaisen lian käsittelyyn soveltuu esimerkiksi Ma-Fra HP 12 turvallinen ja helppokäyttöinen rasvanpoistaja. Soveltuu nopeaan ja helppoon rasvanpoistoon, sekä piintyneen lian irrottamiseen.

HP 12 on koostumukseltaan tasapainoinen ja turvallinen käyttää, kuitenkaan suorituskyvystä tinkimättä. Koostumuksensa puolesta se on erinomainen ratkaisu myös moottoripyörien kaikkien puhdistamiseen. Se ei edellytä erityisiä turvatoimenpiteitä käyttäjän tai moottoripyörän kannalta.


Tuote on erittäin helppo käyttää - suihkuta ja pyyhi mikrokuituliinalla. Tuote voidaan suihkuttaa suoraan käsiteltävälle pinnalle. Se on helppokäyttöinen ja soveltuu niin kuluttaja- kuin ammattikäyttöön. Se onkin saatavilla sekä pienenä sumupullona että gallonan pullona ammattikäyttöön.


Moottoripyörät ovat täynnä hankalasti tavoitettavia alueita sekä ongelmallisen muotoisia osia. Rasvanpoistajan levittämiseen ja pyyhkimiseen on olemassa myös käytännöllisempiä työkaluja.

Kromin ja alumiinin kiillottaminen


Kun moottoripyörä on muuten puhdistettu, paljaat metalliosat kiillotetaan siihen soveltuvalla metallinkiillottajalla. Tämä on paras tapa ylläpitää metallipintoja ja poistaa jo alkaneita vaurioita.


Tähän soveltuu esimerkiksi Presta Metal Polish, joka tekee metallista näyttävän kiiltävän, hidastaa hapettumista ja ruostumista, ja puhdistaa pintoja. Sen avulla on myös mahdollista poistaa jo alkaneita hapettumia, öljyläikkiä ja jarrupölyä, jota ei muuten ole saatu irti. Se sisältää hiovia mikrohiukkasia, jotka ovat täysin turvallisia herkillekin metallipinnoille, kuten kromille, alumiinille ja metalliseoksille.Metal Polish on turvallinen tuote, jolla voidaan kiillottaa kromia, kuparia, messinkiä, alumiinia, ruostumatonta terästä ja muita metalleja. Tämän takia se on erittäin käytännöllinen tuote, koska yleensä eri metallit edellyttävät eri kiillotusaineita. Metal Polish säästää siksi paitsi rahaa, myös vaivannäköä.Pinnat käsitellään pieni alue kerrallaan. Kiillotusaine levitetään pinnalle mikrokuituliinalla vuoronperään pyörivin ja suorin liikkein. Pyyhi pinta lopulta kiiltävän puhtaaksi puhtaalla mikrokuituliinalla.


Pidä mielessä, että vahaaminen on eduksi myös metallipinnoille.


bottom of page