top of page

Veneen vahaaminen

Päivitetty: 31. elok. 2020

Lasikuitu on erittäin huokoisa materiaali. Siksi lika ja saasteet sitoutuvat siihen erityisen hyvin. Vaikka gelcoat-pinnoite onkin tehokas eriste, pinnan riittävä suojaus auttaa ennaltaehkäisemään paljoa vahinkoa. Siksi lasikuitu ja gelcoat-pinta pitääkin vahata huolellisesti pesun jälkeen, jolloin gelcoat-kerrosta suojataan kulumiselta ja lialta. Myös veneen oikeaoppinen säilyttäminen ennaltaehkäisee lasikuidun hapettumista. Peitä vene asianmukaisesti tai säilytä se sisätiloissa.

Miksi vene tulee vahata


Verrattuna muihin kulkuneuvoihin, vene joutuu hyvin erilaisten ja rankkojenkin olosuhteiden armoille. Vahaaminen on siksi tärkeä osa lasikuidun säilyttämisessä. Lasikuitua kuluttavat vähitellen niin aurinko, saasteet, luonnollinen kuluma, kuin suola, vesi, vesikasvit, kuin hyvin erityisetkin lian lähteet, kuten kalan veri.

Säännöllinen vahaaminen myös ehkäisee hapettumista ja gelcoat-pinnan vaurioita, jotka voivat olla vaikeita ja kalliita korjata, jos niiden annetaan kehittyä liian pitkälle. Niin kuin täysin hoitamatta jätetty auto voi jossain kohtaa edellyttää uuden maalauksen näyttääkseen hyvältä, gelcoat-pintaakin voidaan joutua paikkaamaan suurela vaivalla, jos sitä ei ole hoidettu asianmukaisesti sen käytön aikana.

Vahaaminen on suhteellisen pieni työvaihe, joka säännöllisesti tehtynä ehkäisee isoja projekteja kun veneelle aletaan etsiä uutta kotia.

veneen vahaaminen vene veneenhoito

Vahaaminen myös auttaa veneen ulkonäön ylläpidossa – hyvin vahattu gelcoat-pinta kiiltää ja näyttää yksinkertaisesti paremmalta. Veneen peseminenkin on jatkossa paljon helpompaa, koska lika ei tartu yhtä helposti eikä pääse tarttumaan itse veneen runkoon.


Vahaaminen voidaan myös nähdä veneen kanssa vietettynä ”laatuaikana”, joka auttaa myös havaitsemaan muita rungon vaurioita. Vahatessa olet lähellä venettä ja tarkastelet pintaa yksityiskohtaisesti, jolloin alkavat ongelmat on helppo havaita ajoissa.


Kaiken kaikkiaan veneen vahaaminen ei poikkea merkittävästi auton vahaamisesta – tarkoitus on ehkäistä vaurioita ja pitää pinta uudenveroisena.


Miten usein vene vahataan


Veneen vahaamisen tiheys riippuu monesta muuttujasta, eikä tähän (kompa)kysymykseen ole yhtä oikeaa vastausta. Veneen vahantarve riippuu siitä miten pitkään se on vedessä, miten usein sitä käytetään, millaisissa olosuhteissa sitä käytetään, miten usein se pestään ja millaisia pesuaineita käytetään.


Vahaustiheys riippuuu myös siitä, millaista vahaa käytetään. Kovavaha tai muuten ominaisuuksiltaan vahva vaha antaa todennäköisesti hyvän suojakerroksen, joka kestää kovaa käyttöä pidempään. Vahashampoon kaltainen yhdistelmätuote tai nopeasti sumutettava pikavaha säästää merkittävästi aikaa, mutta antaa lyhyemmän suojan. Nämä tuotteet onkin tarkoitettu lähinnä säännölliseen käyttöön.

Myös kiireisen veneilijän pitäisi vahata vene ainakin kahdesti vuodessa, ennen kuin vene lasketaan vesille ja kun se nostetaan talviteloille. Veneenhoidon väistämätön fakta on, että vaha ei ole ikuinen suoja, vaan se kuluu vähitellen käytössä ja pesussa.


Millä välineillä vene vahataan


Voiko veneen vahata samalla vahalla kuin auton? Kyllä ja ei.


Vene ei ole auto, mikä vaikuttaa moniin asioihin. Veneen gelcoat-pinta ja lasikuitu ovat hyvinkin erilaisia kuin auton maali. Vedessä ja maantiellä liikkuvat kulkuneuvot myös altistuvat täysin erilaisille luonnonvoimille.


Lasikuidulle tulee käyttää vain sille sopivaa vahaa. Kuitenkin monet vahat soveltuvat sekä automaalille että lasikuidulle.


Tähän tarkoitukseen sopivat esimerkiksi Prescon asiakkaiden keskuudessa erittäin suositus Imperial Paste Wax ja Blueberry Paste Wax. Molemmat luonnolliset carnauba-vahat on suunniteltu nimenomaan automaalille, mutta ne antavat hyvän kiillon myös lasikuidulle.Samoin lasikuidulle sopii varta vasten veneteollisuuden käyttöön suunniteltu Presta Marine UV Crème Wax. Nestemäinen Crème Wax on nopea ja helppo käyttää, antaen hyvän kiillon ja erityisen hyvän suojan meren elementtejä vastaan.Myös veneen pesuun on olemassa yhdistelmätuotteita, jotka esimerkiksi pesevät ja vahaavat veneen yhdellä käsittelykerralla. Tällainen tuote on esimerkiksi Caravel -vahashampoo. Caravel pesee ja suojaa pelkällä pesulle. Se soveltuu monille materiaaleille, kuten lasikuidulle, puulle, neoprenille ja nypalonille. Se puhdistaa pinnan, antaa hyvän kiillon ja suojaa luonnon ja veden elementeiltä.Vahaamisessa tärkeitä työkaluja ovat myös vahanlevityssieni ja mikrokuituliina.
Miten vene vahataan


Veneen vahaamisen ensimmäinen askel on puhdas ja sileä pinta. Mitä paremmin vahauksen esityö tehdään, sitä paremmin vaha sitoutuu gelcoat-pintaan. Hyvin puhdistettu ja tarpeen mukaan myllytetty pinta myös säilyttää vahan pidempään, jolloin vahausvälit voivat olla pidempiäki. Jos vene vahataan vain kun vene lasketaan vesille ja nostetaan talviteloille, esityö onkin äärimmäisen tärkeä vaihe.


Vahan käyttö riippuu tuotteista, joten lue pakkausseloste huolellisesti ennen käyttöä. Yllä mainittuje esimerkkituotteiden, kuten Imperial Paste Waxin ja UV Crème Waxin käyttö on hyvin suoraviivaista.

Vaha levitetään vahanlevityssienellä koko käsiteltävälle pinnalle, ja annetaan kuivua valkoiseksi kalvoksi. Kuivunut vaha pyyhitään puhtaaksi mikrokuituliinalla. Prosessi on suhteellisen nopea ja helppo.


bottom of page