top of page

Mahlan ja pihkan poistaminen ajoneuvolta

Päivitetty: 26. elok. 2020

Pihka ja mahla ovat maitiaisnesteitä, kasvien solujen välillä ravinteita kuljettavia nesteitä. Sen ominaisuuksien vuoksi sitä voi helposti myös poistua ja pudota puista. Pihkaa muodostuu havupuissa, mahlaa lehtipuissa.


Pihka on Suomen maantieteen vuoksi monelle elämän tosiasia. Auton alle pysäköidyn auton pinnalta saataa löytyä epämiellyttäviä yllätyksiä, ja entistäkin epämiellyttävämmän pihkasta tekee se, että se piintyy herkästi pintaan eikä irtoa normaalissa pesussa. Auton peseminen pihkasta vahingoittamatta clear coat -pintaa voi olla haasteellista.

pihkaa valuva puu

Koska pihka on monia koskeva ongelma, internet pursuu kotikeinoja sen puhdistamiseen. Alla kuvaamme yksityiskohtaisesti, miten puhdistat vaikeatkin pihkatahrat turvallisesti.Miksi pihka ja mahla tulee poistaa (nopeasti)


Pihka ja mahla eivät välttämättä aiheuta välitöntä vahinkoa. Jos pihkan annetaan kuivua pintaan, se voi pitkällä aikavälillä aiheuttaa vahinkoja, värinmuutoksia, kulumista sekä myllyttämistä edellyttäviä tahroja. Pihka myös vahingoittaa vahaa tai keraamisia pinnoitteita. Piintyneen pihkan jälkiä ei saa puhdistettua normaalissa pesussa.


Yleisesti ottaen pihkan puhdistamiseen tarvittavat toimenpiteet ovat hyvin tilannekohtaisia. Tahrojen vaikeuteen vaikeuteen vaikuttaa pihkan tiiviys, sääolosuhteet ja vaikutusaika. Tiivistä pihkaa on vaikeampaa irrottaa, ja lämpimällä säällä pihka kuivuu ja piintyy pintaan nopeammin. Peukalosääntönä mitä nopeammin toimit, sitä helpommin saat pihkan irti.


Ennaltaehkäisy


Paras keino pihkanhoitoon onkin ennaltaehkäisy. Paras tapa poistaa pihka maalipinnalta on varmistaa, ettei pihkaa pääse kosketuksiin pinnan kanssa lainkaan. Säännöllinen auton vahaaminen tai keraaminen pinnoite suojaa maalipintaa, rajaten pihkan aiheuttamat vauriot ulkoiseen suojakerrokseen. Näin pihka ei koske clear coat -pintaan laisinkaan. Asianmukaisesti suojattu auto on helpompi pestä myös mahlajäämistä


Miten pihka ja mahla poistetaan


Hyvin tuore pihkatahra voi edullisissa olosuhteissa irrota tavallisessa pesussa, joten tämä on hyvä paikka aloittaa. Kuitenkin vain erittäin tuore ja kovettumaton pihka on puhdistettavissa normaalilla pesulla. Tällöinkään lopputulos ei ole taattu, koska pihka on koostumukseltaan erittäin tiivistä ja tahmeaa. Pesu kuumalla vedellä toimii paremmin. Pesu voi myös edellyttää käsinpesua kintaalla tai sienellä. Muista aina esipestä auto huolellisesti ennen käsipesua, ettet aiheuta pyörrejälkiä. Mikäli tämä ei auta, on aika kokeilla raskaampia vaihtoehtoja.


Oikea valinta mahlanpoistoon on oikea kemiallinen mahlanpoistaja. Vältä poistamasta pihkaa mekaanisesti hankaamalla tai raapimalla kuivaa pintaa. Tällä tavoin vahingoitat nopeasti ja helposti clear coat -pintaa tai ikkunalaseja. Älä myöskään pese autoa muihin käyttöihin tarkoitetuilla pesuaineilla. Esimerkiksi astianpesuaine on merkittävästi autoshampoota tehokkaampi rasvanpoistaja, ja johtaa clear coat -pinnan kuivumiseen ja nopeuttaa sen kulumista.

ma-fra resin off kemiallinen pihkanpoistaja

Prescon ammattiasiakkaiden eniten suosima pihkanpoistaja on Ma-Fra Resin Off. Resin Off liuottaa pihkaa tehokkaasti, vahingoittamatta kiiltoa tai suojaominaisuuksia. Se soveltuu käytettäväksi kaikilla auton ulkopinnoilla. Sen toiminta perustuu pinta-aktiivisiin ainesosiin, jotka välttävät vahinkoja maalatuille pinnoille.


Resin Off on erittäin helppo käyttää osana pesua tai sellaisenaa. Aerosol sumutetaan suoraan pihkatahralle ja annetaan vaikuttaa noin minuutti. Odotusajan jälkeen tuote pyyhitään pinnalta puhtaalla mikrokuituliinalla. Käsiteltäessä erittäin piintynyttä pihkaa käsittely saatetaan joutua toistamaan useamman kerran, että pihka saataisiin poistettua kokonaan.Joissain tapauksissa erittäin vaikeaksi kehittymään päästetty pihkavahinko ei välttämättä ole helposti korjattavissa kemiallisilla pihkanpoistajilla. Mikäli Resin Off ei useallakaan käsittelykerralla pysty poistamaan riittävän tehokkaasti pihkaa, seuraava vaihtoehto on savettaa käsiteltävä pinta. Liukastettu savi irrottaa syvällekin juurtunutta likaa äärimmäisen tehokkaasti.


Savi myös sitoo kuivia, teräviä pihkapartikkeleita itseensä. Tämän takia onkin tärkeää, että pihkan irrottamiseen käytettyä savea ei enää käytetä uudelleen auton puhdistamiseen. Tällöin vanha pihka voi aiheuttaa pyörrejälkiä.


Erittäin pitkään jatkunut ja siksi erittäin vakavaksi edennyt clear coat -pinnan vahingoittuminen voi periaatteessa olla mahdoton korjata edes savettamalla. Tällöin viimeinen vaihtoehto on myllyttää auto ja poistaa näin mekaaninsesti pihkan vaurioittanut kerros maalipinnalta.


Älä unohda vahata tai pinnoittaa autoa käsittelyn jälkeen. Näin vältyt työläältä pihkanpoistolta jatkossa.


bottom of page