top of page

Mikrokuituliinan pesu ja hoito

Päivitetty: 26. elok. 2020

Mikrokuituliina on käytännössä kaiken autonhoidon perustyökalu. Siksi sen hoitoon kannattaakin käyttää asianmukaisesti vaivaa. Oikeanlaisella pesulla ja ylläpidolla voi vaikuttaa merkittävästi mikrokuituliinan puhdistustehoon, mutta myös sen käyttöikään.Niin pestessä kuin käytettäessäkin mikrokuituliinat on hyvä pitää erillään käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi kevyeen käyttöön, esimerkiksi ikkunoille ja sisäpinnoille, tarkoitetut liinat kannattaa pestä erillään vähän kovempaan käyttöön tarkoitetuista liinoista. Liinat, joilla käsitellään vaikeampia pintoja ja joiden kanssa käytetään voimakkaampia kemikaaleja saattavat tarvita erilaista pesua ja erilaisia pesuaineita kuin kevyessä käytössä olevat liinat.


Mikrokuituliinat on hyvä myös pestä erillään muista materiaaleista. Jollei tämä ole käytännöllistä, ne tulisi kuitenkin pestä korkeintaan yhdessä muiden synteettisten materiaalien kanssa. Samaan koneeseen ei kuitenkaan tule koskaan laittaa puuvillamateriaaleja. Puuvillasta irtoavat hiukkaset voivat tarttua mikrokuituliinaan.Mikrokuituliinan voi ainakin periaatteessa pestä niin käsin kuin koneella. Hyvin kevyessä käytössä olevan liinan voi pestä jopa pelkällä vedellä. Fiksaamoissa liinat kuitenkin joutuvat harvemmin kevyeen käyttöön. Riittävä huuhtelu auttaa irrottamaan vaikeaa likaa huokosista. Ylimääräinen huuhtelukierros koneella voi tulla tarpeeseen, ja erittäin likaisen liinan voi jättää hyvissä ajoin likoamaan.


Valitse pesuaine tilanteen mukaan ja käytä tilanteeseen sopivia, riittävän vahvoja aineita. Mikrokuituliinoille on olemassa myös omia pesuaineitaan. Mikrokuituliinojen kanssa ei tule ikinä käyttää huuhteluainetta tai valkaisuainetta. Nämä imeytyvät mikrokuituliinan materiaaliin kyllästäen sen. Tällöin liinan puhdistusteho menetetään helposti.


Erittäin likaisen ja puhdistustehoaan jo merkittävästi menettäneen liinan voi keittää 10 minuutin ajan. Liina kestää kyllä kuuman veden, tietyin varauksin. 10 minuutin keittoaikaa ei tulisi merkittävästi ylittää. Liinan keittäminen on myös lähtökohtaisesti viimeinen vaihtoehto, kun se ei enää toimi uudenveroisesti. Sitä ei siis tulisi keittää usein.


Mikrokuitu kuivuu helposti. Narukuivaus riittääkin niille erinomaisesti. Jos liinat kuitenkin halutaan kuivata rummussa, ne tulee käsitellä varoen. Konekuivauksessa tulee käyttää mahdollisimman matalaa lämpötilaa, koska kuuma ilma voi vahingoittaa materiaalia. Mikrokuituliinoja ei myöskään tule ikinä silittää. Tämä voi vahingoittaa materiaalia, jolloin liian aiheuttaa käsiteltäville pinnoille herkemmin pyörrejälkiä.

bottom of page