top of page

Rättikaton sekä vinyylikaton pesu ja hoito

Päivitetty: 26. elok. 2020

Avoauton katto, niin rättikatto kuin vinyylikatto, tarvitsee ylläpitoa siinä missä muukin auto. Se altistuu aivan samoille luonnonvoimille, ja etenkin tekstiilimateriaali voi olla maalipintaa haavoittuvaisempikin. Esimerkiksi linnunjätökset kannattaa poistaa hetimiten. Pohjois-Euroopan aurinko ei välttämättä ole yhtä ankara kuin toisille leveysasteilla, mutta kosteus ja kylmyys tekevät oman osansa.Rättikaton pesu ja suojaus


Rättikaton pesuun soveltuu Ma-Fran HP12. Suihkuta aine pinnalle ja levitä pehmeällä harjalla ulkoa sisäänpäin suorin liikkein. Käsittele koko rättikatto ja huuhtele se. Vältä painepesurin käyttöä, sillä liian kova paine saattaa vahingoittaa rättikattoa, etenkin jos se on jo vanha tai kulunut.

Punainen avoauto rättikatolla

Anna katon kuivua täysin ennen sen suojaamista. Kankainen katto suojataan Ma-Fran Idrostop vedeneristäjällä. Suihkuta tuotetta runsaasti pinnalle. Pinnan tulee olla suihkutuksen jälkeen täysin tuotteesta märkä. Anna kankaan kuivua vähintään 24 tuntia.Idrostop tekee tekstiilipinnasta vettähylkivän. Tärkeää on käyttää ainetta riittävästi ja ohjeiden mukaan, jotta haluttu vaikutus saavutettaisiin.


Ennaltaehkäisy tärkeää, koska kun rätti kuluu kerran pilalle, sitä ei enää saa entiselleen. Hyvin suojattu tekstiilirättikatto voidaan jatkossa pestä neutraalilla shampoolla.

Vinyylikaton pesu ja hoito


Vinyylikaton peruspesuun kelpaa aivan tavallinen neutraali autoshampoo. Erityisen likaiseen kattoon voi käyttää rasvanpoistajaa. Ma-Fran HP12 kelpaa hyvin myös vinyylikatolle.


Hyvä vaihtoehto puhdistukseen on myös Prestan monipuolinen ja helppokäyttöinen Leather & Vinyl Cleaner. Puhdistukseen riittää aineen suihkuttaminen pinnalle ja pyyhkiminen kostealla mikrokuituliinalla.


Vinyylikaton käsittelyn voi viimeistellä Prestan Radiant vinyyliyhosteella. Ehoste palauttaa värin ja kiillon muoviin, vinyyliin ja kumiin. Se kelpaa käyttöön siis muillekin pinnoille kuin katoille.Ehoste on helppo suihkuttaa pinnalle ja levittää sienellä.Katossa oleva ikkuna on yleensä valmistettu muovista, jolloin siihen ei tarvitse käyttää lasille tarkoitettua sprayta. Helpoimmillaan muovin voi puhdistaa harjalla tai painelemalla sitä teipinpalalla lian irrottamiseksi.


Mikäli haluat pestä avoauton automaattipesussa, varmista ensin valmistajan suositukset. Rättikatot, etenkin iäkkäät sellaiset, eivät välttämättä kestä kovaa painetta. Moni valmistaja kuitenkin vakuuttaa automaattipesun olevan täysin ongelmaton vaihtoehto.

bottom of page