top of page

Miksi moottori tulee pestä

Päivitetty: 26. elok. 2020

Moottori on poissa silmistä ja poissa mielestä suuren osan aikaa. Näin ollen sen peseminen on harvalle autonomistajalle prioriteetti. Moottorin puhtaana pitämisestä kuitenkin kysellään, ja teemasta on vilkastakin keskustelua. Täysin turha toimenpide moottorin peseminen nimittäin ei ole. Tässä muutama syy huolehtia auton ulkonäöstä myös konepellin alla.


Ulkonäkö. Ensisijainen hyöty on puhdas ja näyttävä koneisto, jota on miellyttävämpi katsella ja hoitaa. Tämä on relevantti aspekti etenkin autoa myydessä. Puhdas moottori antaa merkittävästi paremman vaikutelman autosta. Se voi nopeuttaa myyntiä ja jopa nostaa jälleenmyyntiarvoa.

likainen auton moottori

Helpompi huolto. Likainen pinta tekee moottorin kunnon seuraamisesta piirun verran vaikeampaa. Nesteiden määrän tarkkailu voi olla vaikeaa, jos tärkeät kohdat ovat öljyn peitossa. Myös vuotoja ja muita vikoja on vaikea havaita, jos ulos valuvat aineet häviävät muun lian joukkoon.


Käyttöikä ja huollon tarve. Runsas lika voi edistää pinnan ruostumista ja hapettumista. Lika voi myös kuluttaa muovisia ja kumisia osia, jolloin ne on vaihdettava aikaisemmin.


Joidenkin tahojen mukaan likainen moottori myös kuumenee herkemmin, joskin akuutin ylikuumenemisen riskiä likainen moottori sinällään ei luo. Lähtökohtaisesti likainen moottori käy lyhyellä aikavälillä siinä missä puhdaskin.


Moottorin pesu ei ole jokapäiväinen projekti, mutta se voi tulla joskus tarpeeseen. Se on kuitenkin omalta osaltaan haasteellinen työ, johon kannattaa perehtyä huolella.


Moottoria ei ole suunniteltu kestämään runsasta vettä. Siinä on paikkoja ja sähköisiä komponentteja, jotka saattavat vioittua, jos niitä ei suojata riittävän hyvin. Kovalla paineella käytetty vesi saattaa päätyä moottorin sisäosiin ja aiheuttaa merkittäviä vaurioita. Vaikka eri koulukuntia onkin olemassa, painepesuri on todennäköisesti liian riskialtis moottorin pesuun. Turvallisin vaihtoehto lienee pesu käsin ilman juoksevaa vettä. Metalliosien kastuminen ja huono kuivaaminen voi niinikään edesauttaa ruostumista.

Hyvä peukalosääntö lieneekin delegoida moottorin pesu kokeneelle ammattilaiselle, ellet ole sataprosenttisen varma siitä, mitä teet.


bottom of page