top of page

6 virhettä, joilla pilaat pintakäsittelyn

Päivitetty: 26. elok. 2020

Auton pintakäsittely, etenkin ammattilaisella teetettynä, voi olla hintava toimenpide. Työn jälki on toki jokaisen sentin arvoinen. Siksi kovalla rahalla ja vaivalla hoidetusta pinnasta kannattaa pitää huoli - laadukkaan käsittelyn hyödyt voivat hyvällä hoidolla säilyä kuukausia, jopa usean vuoden, mutta ne voidaan myös pilata ensimmäisessä pesussa. Näitä virheitä kannattaa välttää.
1. Liian harvakseltaan tehtävä pesu


Auton pintaan tarttuu monenlaista likaa. Maantiepölyä, hyönteisiä, ilmansaasteita, happosateita, rautaa ja niin edelleen. Mitä pidemmän aikaa nämä elementit saavat vaikuttaa, sitä enemmän vahinkoa ne aiheuttavat pinnoitteelle, maalille ja lopulta metallille. Kuiva lika ja pöly hankautuu pintaa vasten, aiheuttaen hienoa naarmuuntumista. Jokainen pesu pyyhkii suurimman osan tästä liasta pois, antaen sen vaikuttaa lyhyemmän ajan.2. Väärät kemikaalit ja tarvikkeet


Internet on täynnä tee-se-itse-ohjeita kekseliäille ja budjettitietoisille autonomistajille. Näillä ohjeilla on myös helppoa aiheuttaa vahinkoa auton pinnalle. Mäntysuopa ja pihaharja eivät ole autonhoitotuotteita hyvästä syystä. Suosittelemme aina valitsemaan tarkoitukseen sopivat välineet ja aineet, sekä seuraamaan mahdollisimman tarkasti valmistajan ohjeita. Muihin tarkoituksiin tarkoitetut saippuat ja pesuaineet saattavat poistaa vahan osittain tai kokonaan, vahingoittaa alumiinipintoja ja kuivata maalia.


3. Liian raju harja tai pyyhe


Mekaaninen hankaaminen kovilla kuiduilla tai harjallisessa automaattipesussa peseminen voivat aiheuttaa pyörrejälkiä tai muita pieniä naarmuja. Nämä ovat paitsi epäesteettisiä ja kaluavat erillistä pinnoitetta vähitellen pois. Käytä aina mikrokuituista liinaa tai hanskaa auton käsittelyyn.


4. Pyyhi kuivalla pyyhkeellä


Autoa ei pitäisi koskaan pyyhkiä kuivalla pyyhkeellä tai liinalla, ei edes pyyhittäessä irtonaista pölyä. Irtohiukkaset eivät sitoudu kuivaan materiaaliin, vaan siirtyilevät ympäriinsä. Samalla ne aiheuttavat pieniä naarmuja, jotka himmentävät pintaa ja hävittävät kiillotuksen hyödyt. Liina tulisi aina liukastaa jollakin aineella. Kevyeen käsittelyyn sopii esimerkiksi Prestan Spray 'N Shine.


5. Huono esipesu


Esipesu on auton pesun tärkein vaihe, koska siinä poistetaan irtonainen lika. Jos tätä vaihetta ei tehdä kunnolla, tämä lika hankautuu seuraavien käsittelyvaiheiden aikana pintaa vasten, aiheuttaen pyörrejälkiä ja himmentäen pintaa.


6. Linnunjätökset ja hyönteiset jätetään pinnalle


Linnunjätökset ja hyönteisten sisälmykset sisältävät happoja. Jos niiden annetaan vaikuttaa pidemmän aikaa, ne voivat vahingoittaa pintaa ja jättää vaikeita tahroja. Näiden poistamiseen sopii esimerkiksi Ma-Fran Killer.

bottom of page