top of page

Lasikuidun puhdistus ja hoito

Päivitetty: 31. elok. 2020

Lasikuitu on hallitseva materiaali veneteollisuudessa. Muitakin rakennemateriaaleja käytetään veneiden rakennukseen – kuten erilaisia metalleja ja jopa puuta. Lasikuitu on kuitenkin käytännöllinen materiaali, joka on paitsi edullista käyttää, myös helppo veneen rakentamisen kannalta. Se mahdollistaa helpon vesitiiviin rakenteen, sekä kevyen ja ohuen rungon, jolloin veneen sisätila on suurempi. Siksi lasikuitu onkin suosituimpia rakennusmateriaaleja veneteollisuudessa, etenkin pienissä veneissä.


Lasikuitu on rakennemateriaali, joka muodostaa veneen rungon. Se koostuu erilaisten muovien ja pienenpienten lasikuitujen yhdistelmästä. Rakennemateriaalin päällä on gelcoat-pinnoite, joka muodostaa lasikuiturakenteen uloimman kerroksen. Gelcoat-pinta tekee lasikuidusta vesitiiviin ja antaa sille kiillon. Gelcoat-kerros myös suojaa lasikuitua kulumiselta, lialta ja UV-säteilyn aiheuttamalta kulumalta.


Gelcoat-kerroksen tärkein tehtävä onkin suojata lasikuituista rakennetta. Siksi venettä käsitellessä onkin tärkeää varoa vahingoittamasta gelcoat-pintaa, ja muistaa suojata se asianmukaisesti käsittelyn päätteeksi.


Vanhetessaan lasikuitu voi kellastua ja kulua. Vaikka lasikuitu onkin kestävä ja laadukas materiaali, se tarvitsee silti ajoittaista hoitoa säilyttääkseen ulkonäkönsä. Miten se sitten pidetään puhtaana ja kirkkaana vuodesta toiseen?


Millä tuotteilla lasikuitu pestään


Luonnollisesti lasikuituisen veneen ylläpitämisen peruskivi on säännöllinen pesu oikeilla aineilla ja välineillä.


Normaalisti veneen pesussa käytetään vesipohjaisia, maltillisen happamia tuotteita. Yleensä vältetään liian happamia, syövyttäviä ja fluorivetyhappoa sisältäviä, koska nämä saattavat läpäistä gelcoat-kerroksen. Kun gelcoat-pinta on rikki, se alkaa hapettua paljon helpommin, jolloin se voi edellyttää vaivalloisen ja kalliin korjauksen. Liuotinpohjaisten kemikaalien kanssa tulee olla varovainen, koska nämä, etenkin klooria sisältävät tuotteet, saattavat myös vahingoittaa lasikuitua.


Käsin pestessä pesuhanska ja harja ovat yleensä pesusientä parempi ratkaisu. Hanskan ja harjan kuidut pääsevät sientä "syvemmälle" niiden kuitujen ansiosta, ja pesevät todennäköisesti sientä tehokkaammin. Entistä parempaan tulokseen pääset käyttämällä mikrokuituista materiaalia.

Helppo ja näppärä vaihtoehto veneen säännölliseen pesuun on Caravel vahashampoo. Caravel soveltuu hyvin lasikuidulle, mutta sillä voi pestä koko veneen, tai muustakin materiaalista valmistetun rungon – Caravel sopii esimerkiksi puulle tai erilaisille synteettisille kumipinnoille, kuten neoprenialle ja hylaponialle.

purjevene lasikuituvene lasikuitu vene


Yhdistelmätuote Caravel sisältää synteettistä vahaa. Se myös suojaa lasikuituveneen pinnan käsittelyn yhteydessä, jolloin säännöllisesti puhdistettavaa venettä ei tarvtise erikseen vahata. Tällä tavoin Caravel poistaa yhden työvaiheen ja säästää aikaa.Vaikeampaan likaan soveltuu kasvispohjainen tehopesuaine Dolphy, suunniteltu erityisesti lasikuidulle ja polyesterille. Dolphy soveltuu erityisesti mustien valumien poistoon, mutta on tehokas myös muulle syvään tarttuneelle lialle, kuten lintujen jätöksille, pakokaasujäämille, aurinkovoiteille ja muille rasvoille. Tehostaan huolimatta Doplhy ei jätä pesuainejäämiä edes kumiin tai puuhun.


Tehokkaiden pesuominaisuuksiensa lisäksi Dolphy sisältää Ma-Fran kehittämää Polarlite -suoja-ainetta. Polarlite suojaa vahan tavoin lasikuitua lialta, UV-säteiltä ja kulumiselta. Kaiken lisäksi Polarlite antaa hyvän kiillon käsitellylle veneelle.Presta Hull & Deck Cleaner on monipuolinen biohajoava puhdistusaine rungolle ja kannelle. Se soveltuu hyvin käyttöön lasikuituisten runkojen ja muiden lasikuituosien pesuun, joskin se toimii näppärästi myös esimerkiksi metallipinnoilla, karhennetuilla kansilla, vesirajoilla, poistaen myös piintynyttä likaa ja rasvaa.


Hull & Deck Cleaner on tiivis ja tehokas pesuaine, joka toimii myös rasvanpoistajana.
Lasikuituun tarttunut lika


Veneeseen tarttuva lika on joko orgaanista tai mineraalilikaa. Orgaanista likaa ovat linnunjätökset, kasvit, levät, eläimet, ruoka ja niin edelleen. Mineraalikaa ovat ruoste, suola, vesirajan lika, sekä mustat raidat. Lika voi koostua paikallisista tahroista tai peittää pinnan tasaisesti. Lian laji vaikuttaa jossain määrin käytettävän pesuaineen valintaan.


Suola ja muu suolan kaltainen, kiteinen lika voi hangata gelcoat-kerrosta. Kuluma heikentää gelcoat-kerroksen kiiltoa ja suojaominaisuuksia. Veneen ulkonäkö kärsii, mutta samalla rakenne altistuu UV-säteiden aiheuttamalle vahingolle ja kulumiselle.


Vesirajan lika näkyy yleensä ruskeana tai tummana rajana vedenpinnan tasalla, Vesirajan lika on usein tiukkaan piintynyttä, ja siihen on suunniteltu erityisiä puhdistusaineita.


Ruostetahrat ovat merkittävä haitta, joka vaikuttaa veteen päästessään myös lasikuituun. Lasikuituun piintyvä ruoste voi edellyttää mekaanista hankaamista pehmeäharjaksisella harjalla. Jos pintaa hangataan käsin, on erityisen tärkeää muistaa pinnan suojaaminen työn jälkeen. Harja irrottaa vanhan vahan hyvin tehokkaasti.


Miten lasikuitu pestään


Pesu esimerkiksi Ma-Fra Caravel -vahashampoolla tai Dolphy -tehopesuaineella on nopeaa ja vaivatonta. Tuotteet ovat käyttövalmiita ja myydään näppärissä sumupulloissa, jotka soveltuvat kuluttajakäyttöön erinomaisesti. Tuote suihkutetaan suoraan käsiteltävälle pinnalle paneeli kerrallaan. Pinta pestään käsin pesusienellä tai pesukintaalla. Pesun lopuksi pesuaine ja irronnut like huuhdellaan painepesurilla tai vesiletkulla.


Presta Marine Hull & Deck Cleaner on erittäin tiivis pesuaine ja rasvanpoistaja, joka laimennetaan 1:1 – 1:3 riippuen pinnan likaisuudesta. Rutiininomaiseen peruspesuun riittää laimennus 1:3, kun taas erityisen vaikeaan likaan tarvitaan jopa laimennus 1:1. Tuotetta ei kuitenkaan käytetä raakana.


Suihkuta laimennettu tuote käsiteltävälle pinnalle ja anna vaikuttaa 3-5 minuuttia. Erityisen likainen vene voidaan tässä vaiheessa myös pestä käsin pesukintaalla, mutta kevyeen likaan tätä ei välttämättä tarvita. Huuhtele lopulta pesuaine pois pinnalta painepesurilla tai vesiletkulla.

Pyri välttämään suorassa auringonpaisteessa pesua. Vene joudutaan yleensä pesemään ulkona – harvalla veneilijällä on käytännön mahdollisuutta viedä venettä sisätiloihin pestäväksi. Yleensä vene pestään joko vedessä tai trailerin päällä, jolloin olosuhteisiin on vaikea vaikuttaa. Kuitenkin kuumaa pintaa pestässä on suurempi riski, että mekaanisella hankaamisella aiheutetaan pienieä naarmuja ja gelcoat-kerroksen turhaa kulumista.

Vene kannattaa pestä aamulla tai illalla, tai ainakin ajankohtana, jolloin lasikuitu ei ole sään puolesta liian kuuma. Mikäli vene joudutaan pesemään auringopaisteessa, vahinkoja on mahdollista ehkäistä viilentämällä pintaa kylmällä vedellä ennen pesua. Tähän tarkoitukseen sopii myös suolanen vesi.


Pesuaineen lisääminen alhaalta ylöspäin ja huuhteleminen ylhäältä alaspäin – samoin kuin muita ajoneuvoja pestessä – auttaa ehkäisemään valumajälkiä. Näin pestessä pesuainetta ei pitäisi päästä valumaan kuiville pinnoille, ja pestystä pinnasta tulee suuremmalla todennäköisyydellä tasaisen kiiltävä.

Riittävä huuhtelu on oleellinen osa pesua. Käytä riittävästi vettä, oli käytössäsi sitten vesiletku tai painepesuri.


Vene kannattaa pestä jopa kerran kuukaudessa, etenkin, jos se on säännöllisesti altis luonnonvoimille eikä sitä ole peitetty.


Lasikuidun elvyttäminen


Lasikuiturakennetta suojaava gelcoat-pinta on suhteellisen pehmeä. Ajan kanssa sen väri ja kiilto haalistuvat siinä missä automaalinkin, ja sen rakenne voi heikentyä.


Kulunut ja haalistunut pinta on elvytettävisät kiillottamalla tai hiomalla, riippuen kuluman vaikeudesta. Tällöin vene pestään, käsitellään rasvanpoistajalla, ja lopulta myllytetään ja vahataan.


Lasikuidun hoito ja suojaus


Lasikuitu on erittäin huokoisa materiaali. Siksi lika ja saasteet sitoutuvat siihen erityisen hyvin. Vaikka gelcoat-pinnoite onkin tehokas eriste, pinnan riittävä suojaus auttaa ennaltaehkäisemään paljoa vahinkoa. Siksi lasikuitu ja gelcoat-pinta pitääkin vahata huolellisesti pesun jälkeen, jolloin gelcoat-kerrosta suojataan kulumiselta ja lialta. Myös veneen oikeaoppinen säilyttäminen ennaltaehkäisee lasikuidun hapettumista. Peitä vene asianmukaisesti tai säilytä se sisätiloissa.


Lasikuidulle tulee käyttää vain sille sopivaa vahaa. Tähän tarkoitukseen sopivat esimerkiksi Prescon asiakkaiden keskuudessa erittäin suositus Imperial Paste Wax ja Blueberry Paste Wax. Molemmat luonnolliset carnauba-vahat antavat hyvän kiillon myös lasikuidulle.


Samoin lasikuidulle sopii varta vasten veneteollisuuden käyttöön suunniteltu Presta Marine UV Créme Wax. Nestemäinen Créme Wax on nopea ja helppo käyttää, antaen hyvän kiillon ja erityisen hyvän suojan meren elementtejä vastaan.

Vaha levitetään vahanlevityssienellä koko käsiteltävälle pinnalle, ja annetaan kuivua valkoiseksi kalvoksi. Kuivunut vaha pyyhitään puhtaaksi mikrokuituliinalla.

bottom of page