top of page

Jarrupölyn puhdistaminen vanteilta

Päivitetty: 29. jouluk. 2021

Vanteille kerääntyvä harmaa pölymäinen materiaali on todennäköisimmin jarrupölyä. Se on helppo havaita, koska se ei irtoa tavallisella pesulla. Yleensä jarrupöly on vain epämiellyttävän näköinen ärsyke – joskin jos sen annetaan vaikuttaa pinnalla erittäin pitkään, se voi olla haitaksi vanteille.


Mitä jarrupöly on


Jarrupöly ei yleensä ole merkki ongelmasta jarrujen kanssa. Päinvastoin, se on normaali sivutuote, jota ilmenee väistämättä jarruja käytettäessä. Jarrupölyä irtoaa jarrun osien komponenteista hankaamisen takia.


Jarrupalojen koostumus ja rakenne ovat muuttuneet vuosien saatossa. Yleensä kehityksen tarkoitus on ollut pidentää palojen käyttöikää, parantaa niiden kykyä pysäyttää ajoneuvo, ja vähentää jarrutuksessa ilmenevää melua. Jarrupölyn muodostumisesta ei ole kuitenkaan mahdollista päästä täysin eroon.


Onneksi jarrupölyn puhdistaminen on erittäin helppoa, ja onnistuu helposti myös itse tehtynä. Jarrupöly on yleensä noin 90 prosenttisesti rautaa, minkä vuoksi se on erittäin helppo poistaa vanteista raudanpoistajalla.


Vannepesuaine ja raudanpoistaja


Prescon asiakkaiden suosima ratkaisu on Ma-Fra Sidero, kemiallinen raudanpoistajageeli, joka poistaa tehokkaasti myös kalkkia. Sidero puhdistaa likaisimmatkin vanteet rautaliasta. Se soveltuu myös korille ja ikkunoille, mikäli niillä on rautapohjaista likaa. Se puhdistaa myös muuta vaikeaa likaa ja ruostetahroja. Se kuivuu hitaasti, tehden käsittelystä entistä helpompaa ja turvallisempaa.P-Rayn tasapainoinen rakenne tekee siitä turvallisen käyttää. Se soveltuu myös herkille materiaaleille. Sillä voi puhdistaa myös alumiinivanteita. Se soveltuu myös moottoripyörille. Mikäli käytät vanteille muita raudanpoistajia ja puhdistusaineita, varmistu aina tuotteen sopivuus vanteittesi materiaalille ennen käyttöä.


Kotikäyttöön soveltuu myös kätevä rengaspesupaketti Ma-Fra Cerchi e Gomme. Pakettiin kuuluu kuluttajakokoinen puhdistusaine sekä vanneharja. Tuote irrottaa tehokkaasti jarrupölyä ja rautaa käytännössä kaikilta vannetyypeiltä turvallisesti. Soveltuu teräkselle, kevyille metalliseoksille, ja jopa kromille. Tuotetta ei tule käyttää pinnoitetulle alumiinille eikä kuumille pinnoille.Vanteiden pesu ja raudanpoisto


Vanteiden pesu ja raudanpoisto on tärkeä osa pesua. Se on hyvä tehdä viimeistään silloin, kuin vanteilla alkaa olla ruskehtavaa tai kellertävää likaa, joka ei irtoa tavallisessa pesussa. Se on myös tärkeä tehdä, jos vanteita aiotaan pinnoittaa.Vanteet pestään helposti osana tavallista pesurutiinia. Vanteet pestään ennen muuta autoa. Tällä tavalla vältetään ylimääräistä työtä. Kun vanteet huuhdellaan, pesuainejäämiä ja rautalikaa voi roiskua korille. Jos auto on tässä vaiheessa jo pesty, tästä aiheutuu ylimääräistä työtä.


Raudanpoistoa ja vanteiden pesua koskevat myös yleiset peukalosäännöt. Vanteet tulee pestä viileinä ja poissa suorasta auringonvalosta. Näin pesuaine ei kuivu pinnalle, eikä vanteille jää ikäviä tahroja.


Raudanpoistaja suihkutetaan suoraan pinnalle, jossa lika on. Käytä P-Ray raakana vaikealle lialle tai ennen pinnoitusta. Muuten sen voi laimentaa 1:1. Vannepuhdiste Cerchi e Gomme on käyttövalmis.Aineen annetaan vaikuttaa 5-10 minuuttia. Sen ei kuitenkaan tule antaa kuivua pinnalle. Hajottaessaan rautalikaa puhdistusaine muuttuu violetiksi. Aineen vaikutettua riittävän kauan se huuhdellaan pois painepesurilla tai muulla vesilähteellä. Huuhtele vanteet huolellisesti varmistuaksesi, ettei niille jää pesuainejäämiä.


Tarvittaessa toista käsittely. Pesun aikana voi olla vaikea huomata, mikäli rautaa jää vanteille. Nämä alueet tulevat viimeistään huuhdellessa esille.


Tarvittaessa hankaa pintaa varovasti pinnalle sopivalla vanneharjalla. Usein tehokas raudanpoistaja ei edellytä hankaamista. Vanneharja on tavallisesti hieman pesuharjoja jäykempi ja vakaampi työkalu.


Vannepesupaketti Cerchi e Gomme sisältää vanneharjan. Valikoimaamme kuuluu myös jäykkäharjaksinen ja galvanoitu Vikan -vanneharja. Harja soveltuu myös alumiinivanteille.Raudanpoiston jälkeen myös vanteet on mahdollista vahata tai pinnoittaa. Tämä ehkäisee rautapölyn aiheuttamaa vahinkoa myöhemmin. Lisäksi asianmukainen pinnoitus tekee vanteiden pesusta jatkossa helpompaa. Myös vanteiden säännöllinen peseminen ehkäisee rautalian piintymistä.


bottom of page