top of page

Vahanpoisto - miksi ja miten poistaa vanha vaha

Päivitetty: 30. syysk. 2021

Vahaus on merkittävä osa auton arkista ylläpitoa, ja tärkeä elementti sekä auton ulkonäön että suojauksen kannalta. Vaikka auton pinnoituksen tuotteet ja metodit ovatkin jatkuvassa muutoksessa, Carnaubavaha on edelleen ykköstuote auton pinnoittamiseen. Etenkin tummilla pinnoilla luonnonvaha saa aikaan vertaamattoman syvän ja näyttävän kiillon.

Carnaubavahan tai muun luonnonvahan käyttö on säännöllinen projekti. Peukalosääntönä auto olisi hyvä vahata 2-4 kertaa vuodessa, riippuen toki merkittävästi käytetystä vahasta, olosuhteista ja ajoneuvon käytöstä. Esimerkiksi Malcon Nano Care Blueberry Paste Wax -kovavaha kestää olosuhteista riippuen 4-6 kuukautta.


Vaha on auton pinnan uloin kerros, ja tarkoitettu clear coat -pinnan suojaksi. Se on siis uloin kerros, ja kaikkein alttein luonnonvoimille ja saasteille.


Miksi vahanpoisto on tärkeää ja milloin se on tehtävä?


Kun autoon lisätään uusi vahakerros, vanha on puhdistettava pois. Vanha vaha heikentää uuden vahan tarttumista pintaan, vaikuttaa kiiltoon ja suojaan, ja voi luoda epätasaisen kiillon, jos vahaa on jäänyt vain paikoittain.


Samalla tavoin pinnan tulisi olla mahdollisimman tasainen ja puhdas, koska tämä edistää vahan tarttumista ja edesauttaa täysin tasaisen ja näyttävän vahakerroksen muodostumista. Samoin synteettisen vahan tai keraamisen pinnoitteen lisääminen edellyttää täysin puhdasta ja tasaista pintaa. Tällöinkin vanhan vahan jäämien poistaminen on ensimmäinen vaihe käsittelyssä.


Pinta on täysin vahaton, kun se menettää vedenhelmeilyn ja vedenhylkimisen. Pinnalle suihkutettu vesi ei enää valu nopeasti pois ja helmeile, vaan vettä jää merkittävästi pinnalle yhtenäisenä massana. Tällöin pinta on valmis vahattavaksi tai pinnoitettavaksi uudelleen.

auton pesu esipesu vahanpoisto

Vahanpoisto esipesussa


Ensimmäinen vaihe vahanpoistossa on esipesu, mielellään vahanpoistoon erikoistuneella esipesuaineella. Tähän tarkoitukseen sopivat muun muassa kestosuosikkituotteemme Pre Wash Green -esipesuaine. Yhtä lailla esipesuun sopii tiivis ja tehokas Wax Remover -vahanpoistaja. Molemmat ovat saatavina sekä gallonan pakkauksena kotikäyttöön sekä 20 litran kanisterina pesuloihin.


Pre Wash Green on tarkoitettu esipesuun ja hyönteisten jälkien, piintyneen lian, linnunjätösten ja pihkan poistoon. Koska se liuottaa tehokkaasti piintynyttä ja vaikeaa likaa, se soveltuu erinomaisesti myös vanhan vahan jäämien poistamiseen. Pre Wash Green on myös erittäin riittoisa tuote, joka voidaan tilanteesta riippuen laimentaa alkaen 1:1 aina 1:200 asti. Ylimääräinen tuote kelpaa siis hyvin rutiininomaiseen pesuun.


Vahanpoistaja Wax Remover pehmentää tehokkaasti vahaa, myös tehdastuoreen auton suojavahan. Toimii useimpiin suojavahoihin ja huuhtoutuu helposti. Erittäin tiivis ja tehokas Wax Remover karsii vanhan vahan tehokkaasti. Tuote käytetään raakana, ja sen kanssa on käytettävä hansikkaita ja silmäsuojaimia.


Molemmat tuotteet suihkutetaan tasaisesti pinnalle pesuainelevittimellä tai vaahdottimella. Pre Wash Green vaikuttaa 1-5 minuuttia, Wax Remover 5-10 minuuttia. Tämän jälkeen tuote huuhdellaan huolellisesti pois painepesurilla tai runsaalla vedellä. Erittäin vaikeat tahrat voivat edellyttää mekaanista hankaamista pesusienellä. Älä anna kuivua pinnalle.


Vahanpoisto kemiallisella vahanpoistajalla


Mikäli vaha on tiukassa tai esipesuun ei käytetä voimakkaita liuottimia sisältäviä aineita, vaihtoehto on myös kemiallinen rasvanpoistaja Deep Cleaner. Deep Cleaner on erittäin tiivis ja tehokas, mutta myös helppokäyttöinen rasvanpoistaja, joka soveltuu uutta pinnoitusta edeltävään käsittelyyn. Etenkin kun pintaa valmistellaan keraamiselle pinnoitteelle eikä sitä ole tarpeen myllyttää, Deep Cleaner on korvaamaton apu fiksarille. Poistaa kaikki rasvajäämät, vahatahrat, ja haihtuu nopeasti.


Tärkeä niksi kotifiksareille – tiskiainetta EI TULE IKINÄ käyttää auton clear coat -pinnan esikäsittelyyn. Tiskiaineiden rasvanpoisto-ominaisuudet ovat liian vahvoja auton maalipinnalle. Se aiheuttaa helposti kuivumista ja maalin kulumista. Presco suositteleekin aina auton hoitoa siihen soveltuvilla välineillä – tämä säästää pitkällä aikavälillä vaivaa ja rahaa.


vahanpoisto savettamalla

Deep Cleaner -rasvanpoistaja levitetään tasaisesti käsiteltävälle pinnalle. Pinta pyyhitään välittömästi puhtaaksi mikrokuituliinalla. Käsittely voidaan toistaa tarvittaessa. Ei sovellu käytettäväksi muovilla.
Vahanpoisto savettamalla


Jos pinnalle jää kuitenkin sinnikkäitä vahaläikkiä, viimeisenä keinona maalipinnan voi myös savettaa. Pyyhkimällä pinta liukastetulla savella irrotetaan tehokkaasti pienenpieniä saastehiukkasia, jarrupölyä, metallipartikkeleita ja muita kappaleita, jotka ovat uponneet osin huokoiseen clear coat -pintaan. Tehokkaankin pesun jälkeen pinta voi näyttää puhtaalta, mutta paljaalla kädellä se tuntuu karkealta.


Savettamalla irrotat viimeisimmätkin vahajäämät. Savetus on myös hyödyllinen viimeistely ennen uuden vahan tai pinnoitteen käyttämistä, koska täydellisen puhdas ja sileä pinta edistää uuden pinnoitteen tarttumista. Valikoimaamme kuuluu muun muassa Ma-Fra Clay Bar savi tummille autoille sekä savi vaaleille autoille.

bottom of page