Miten peset koirasi ilman stressiä

Päivitetty: 27. elo 2020

Koirat reagoivat pesuun hyvin yksilöllisesti, mutta kylvyssä stressaantuminen ja veden välttely eivät ole mitenkään poikkeuksellista koirissa kokoon, ikään ja rotuun katsomatta.


Vesipelko voi olla opittua, ja sitä voidaan pyrkiä myös vähentämään oikealla pesutavalla ja kouuttamisella. Käsittelemme tässä artikkelissa peukalosääntöjä varovaiseen pesuun, jolla pyritään vähentämään koiran stressia.

koira pesu kylpyhuone

Suihkuta vesi varovasti


Juoksevan veden ääni ja kova vedenpaine voivat olla koiralle pelottavia. Toistuva stressi luo negatiivisen mielleyhtymän pesuun, ja voi pitkällä aikavälillä luoda epäterveen suhteen hygienianhoitoon. Veden varovainen suihkuttaminen onkin hyvä tapa aloittaa.


Vedenpainetta voidaan vähentää suihkuttamalla vesi omalle kädelle eikä suoraan turkkiin. Anna veden valua turkille kätesi kautta niin, ettei se osu suoraan koiraan.


Huolehdi myös, että veden lämpötila on koiralle sopiva. Veden tulee olla lämmintä tai haaleaa, mutta ei liian kuumaa. Liian kuuma tai kylmä vesi stressaa koiraa. Kokeile veden lämpötilaa käsivarren sisäpuolella, jossa iho on herkempää, samoin kuin kokeilisit veden lämpöä pientä lasta pestessä.


Valitse sopiva shampoo


Valitse koiralle sopiva shampoo ja seuraa valmistajan ohjeita pestessä. Ihmisille tarkoitetut shampoot voivat kuivattaa koiran ihoa, koska niiden ihon pH-arvo on erilainen. Vältä myös luonnonshampoiden, herkälle iholle tarkoitettujen shampoiden, ja vauvashampoiden käyttöä koiralla.


Levitä ja huuhtele shampoo valmistajan ohjeiden mukaan. Hiero shampoo hellästi koko turkkiin selästä kohti tassuja, varoen päätä. Varo erityisesti veden päätymistä silmiin ja korvien sisälle. Vesi korvissa on paitsi koiralle epämiellyttävää, se voi myös altistaa koiran korvatulehdukselle.


Kuivaaminen


Pidä pyyhe käsillä pestessä, ettei märkä koira pääse vapaaksi. Kuivaa varovasti ja huolellisesti välittömästi pesun jälkeen. Hiero koiraa pyyhkeellä hellävaraisesti, kunnes turkki on vain hieman kostea.


Vältä hiustenkuivaajan tai muun vastaavan työkalun käyttöä. Kuumaa ilmaa puhaltavilla kuivaajilla lämpötilan säätely koiralle sopivaksi on hyvin haastavaa. Lisäksi ääni on varmas koiralle pelottavaa.


Mikäli harjaat koiraa, tee se pesun jälkeen, mutta vain osana säännöllistä rutiinia. Takkuisen turkin harjaaminen voi olla koiralle stressaavaa, eikä helpota pesua jatkossa. Harjaa turkki vasta, kun koira on kunnolla kuivattu. Vain koirat, joilla on kaksinkertainen turkki, voivat hyötyä harjaamisesta pesun aikana, jolloin harjaamalla turkista irtoaa ylimääräistä karvaa.


Tarpeeksi harvat pesuvälit


Sovella pesurutiinia koiran tarpeiden ja olosuhteiden mukaan, kuitenkin aina välttäen liian tiuhaa pesua. Liian tiheä pesuväli on yleensä tarpeeton, joskus jopa haitallinen. Liika pesu voi kuivattaa ihoa, ja monille kotikoirille saattaa riittää jopa vain yksi pesu kuukaudessa. Paikallisia tahroja varten riittää yleensä huuhtelu.

Lue lisää lemmikkituotteistamme täältä.