top of page

Rupes Mille ja pakotettu epäkeskokiillotuskone

Päivitetty: 27. elok. 2020

Epäkeskokoneet yhdistelevät taustatuen pyörivän liikkeen sekä taustatuen kiertämisen oman akselinsa ympärillä muutaman millimetrin liikeradan puitteissa. Laikka ei siis pysy täysin paikallaan koneen käydessä, vaan rotaation lisäksi taustatuki liikkuu hieman itseään laajemmalla alueella – englanninkieliseltä nimeltään tämä liikerata on orbit. Epäkeskokoneet voidaan vielä jakaa pakotettuihin ja vapaasti pyöriviin epäkeskoihin.


Gear driven eli pakotettu epäkeskokiillotuskone perustuu toimintoon, jossa orbit-liike on koneen ”pakottama”. Koska tämä liike perustuu koneen itsensä tekemään liikkeeseen, liikerata on jokaisella kierroksella vakio. Gear driven -kiillotuskone on kuitenkin toiminnaltaan hieman lähempänä rotary-konetta, koska taustatuen pyörivä liike on myllytyksen kannalta tärkeämpi kuin orbit-liike. Orbit tekee viimeistelystä parempaa ja tukee koneen teknisiä ominaisuuksia, mutta itse rotation-liike hoitaa hionnan.

Tässä artikkelissa esittelemme pakotetun epäkeskokiillotuskoneen ominaisuuksista. Esittelemme koneen Rupes Mille -konetta esimerkkinä käyttäen. Artikkelissa käsittelemme oikeiden työkalujen valinnan, pakotetulle epäkeskokoneelle sopivat työmetodit, ja pakotetun epäkeskoliikkeen erityiset piirteet ja haasteet.


BigFoot Mille epäkeskokiillotuskone


Rupes Mille on pakotettu epäkeskokiillotuskone, joka soveltuu moniin käyttötarkoituksiin ja on verrattain helppo oppiä käyttämään – myös kokemattomille fiksareille. Ergonominen ja turvallinen Mille -epäkeskokiillotuskone mahdollistaa erinomaisen tasapainon turvallisuuden, käyttömukavuuden ja hiontatehon välillä. Pakotettu epäkeskokiillotuskone on vapaasti pyörivää epäkeskokiillotuskonetta aggressiivisempi mutta perinteistä rotary-konetta hienovaraisempi työkalu. Siksi Rupes Mille onkin monipuolinen työkalu, joka sopii niin naarmujen poistoon kuin kevyempään kiillotukseenkin, eri kokoisille ja muotoisille paneeleille. Pakotettu liike saattaa kuitenkin joissain tilanteissa aiheuttaa pyörrejälkiä. Tilanteen mukaan kaksivaiheinen käsittely voi tulla tarpeeseen parhaan mahdollisen viimeistelyn saavuttamiseksi.


Ergonominen Mille on rakenteeltaan kevyt ja tasapainotettu. Sen värinä on luokkansa matalin. Laitteessa on myös Rupes-kiillotuskoneista tuttu progressiivinen liipaisin, joka helpottaa nopeuden valintaa, sekä pitkä virtajohto joustavaan myllytykseen.


Rupes Millen laikat poikkeavat perinteisistä Rupes-laikoista. Laikat ovat perinteisiä laikkoja ohuempia, minkä tarkoitus on vähentää värinää ja helpottaa kiillotusta. Lisäksi vaahtomuovisten laikkojen rakenne on avoin, mikä ehkäisee laikan kuumenemista.


Koneen mukana myydään:


Rupes Bigfoot Mille LK 900E -epäkeskokiillotuskone 125 mm Rupes Mille taustatuki, sopii 150 mm laikoille 150 mm Rupes Mille taustatuki, sopii 180 mm laikoille

Kiillotusaineet: Rupes Mille Coarse, karkea myllytykseen, 250 ml Rupes MIlle Fine, hieno viimeistelyyn, 250 ml

Laikat: Rupes Mille Blue, karkea, 150 mm Rupes Mille Yellow, hieno, 150 mm Kiillotuskoneen tekniset tiedot:

Paino 2,8 kg Teho 900 W Kumipäällysteinen otepinta Kaksi kumitukea, joiden varaan koneen voi asettaa 9 m virtajohto Pehmeä käynnistys, nopeuden hallinta liipasimella Epäkeskoliike 5 mm Taustatuen kiinnitys 6 x M4 ruuvilla Nopeus 265-535 rpm Taustatuen koko 125 mm ja 150 mm


Valmistaudu myllyttämään


Kiillottaminen on työläs prosessi, joka edellyttää ergonomista työasentoa. Asetu aina suoraan kohti käsiteltävää pintaa ja pidä virtajohto olkapäälläsi koko käsittelyn ajan.


Yleensä on perusteltua tehdä koemyllytys rajatulle alueelle ennen varsinaisen työn aloittamista. Ajoneuvon maalin ominaisuudet ja työtilan olosuhteet vaikuttavat hiontaan. Koemyllytys auttaa näkemään miten maali reagoi käsittelyyn, ja valitsemaan juuri tilanteeseen sopivat työkalut ja työtavat.


Valitse siis tilanteeseen sopiva laikka, hionta-aine ja nopeus, myllytä koealue, tarkasta pinta, ja tarvittaessa tee korjauksia työkaluihin ja toista käsittely. Yleensä hyvä paikka aloittaa on keltainen Rupes-laikka. Kun pinta on käsittelyn jäljiltä optimaalisessa kunnossa, tiedät löytäneesi tilanteeseen sopivan tasapainon työkalujen ja työmetodien välillä.


Muista pohjustaa laikka ennen käsittelyä. Pohjustamisella tarkoitetaan hionta-aineen levittämista laikalle ennen varsinaisen myllyttämisen aloittamista. Villakailla toimii parhaiten, kun sen kaikki kuidut on kasteltu hionta-aineeseen. Vaahtomuovilla pohjustus edesauttaa oikean työskentelylämpötilan löytämistä.


Etenkin villalaikalla pohjustus myös ehkäisee aineen ja hiontalian roiskumista. Tämä on erityisen tärkeää nimenomaan pakotetulla epäkeskokiillotuskoneella hiontaa, koska pakotettu liike on erityisen herkkä aiheuttamaan roiskeita.


Huomaa, että pohjustaminen tehdään hieman eri tavoin riippuen laikan materiaalista ja kiillotuskoneen liikkeestä. Vaahtomuovilaikka pohjustetaan levittämällä sille hionta-ainetta kuviona ja ajamalla konetta nopeudella 1 tai 2 paikallaan 30 sekuntia. Näin aine leviää laikalle tasaisesti, ja laikka lämpenee tarvittuun lämpötilaan.


Mille pakotetulla epäkeskokiillotuskoneella aine levitetään laikalle X-muotoiseen kuvioon. Vapaasti pyörivällä epäkeskokiillotuskoneella aine levitetään pisteinä. Vasta priimauksen jälkeen lisää hionta-ainetta laikalle herneen kokoisina pisaroina ja aloita käsittely.


Villalaikka pohjustetaan levittämällä aine laikan pinnalle tasaisesti siihen soveltuvalla puhtaalla työkalulla. Laikalle ei siis jätetä kuvioita, vaan aine tulee hieroa tasaisesti kaikkiin kuituihin. Pohjustuksessa tulee käyttää runsaasti hionta-ainetta, etteivät kuidut jää kuiviksi. Samoin kuin vaahtomuovilla, laikkaa ajetaan paikallaan matalalla nopeudella. Villalaikalla 10-15 sekuntia riittää, koska laikan ei tarvitse lämmetä.


Mille-epäkeskokiillotuskonetta ei suositella käytettäväksi mikrokuitulaikalla. Mikrokuitu on laikkamateriaaleista tehokkain ja aggressiviisin. Sen takia sitä suositellaan käytettäväksi vain vapaasti pyörivillä epäkeskokiillotuskoneilla. Mille on mikrokuitulaikoille liian tehokas kiillotuskone, joka voi ylikuumeta liian nopeasti ja vahingoittaa pintaa.


Laikka


Yksi tärkeimpiä työkaluja myllyttäessä on laikka. Mille -epäkeskokiillotuskone on yhteensopiva vaahtomuovisten ja villaisten Rupes -laikkojen kanssa. Rupes Mille -kiillotuskone on käyttänyt perinteisesti Rupes Bigfoot -sarjasta poikkeavia ohuempia laikkoja.


Sekä villa- että vaahtomuovilaikkoja sarjaan kuuluu eri karkeusasteisina, minkä vuoksi jokaiseen tilanteeseen ja tarpeeseen on olemassa oikea työkalu. Etenkin naarmuja poistettaessa pakotettu epäkeskokone edellyttää monesti kahta käsittelyvaihetta – siis erillistä karkeaa hiontaa ja hienoa viimeistelyä. Pääsääntöisesti villalaikat soveltuvat parhaiten hiontaan, vaahtomuovilaikat viimeistelyyn.


Laikat on värikoodattu Rupesin käytännön mukaisesti, ja ovat saatavilla 150 mm ja 180 mm kokoisina.


Villalaikat ovat saatavilla kahdessa värissä, sinisinä ja keltaisina. Karkea sininen villalaikka on tarkoitettu ensisijaisesti tehokkaaseen naarmunpoistoon, kun taas hienompi keltainen laikka solvetuu paremmin hienompaan käsittelyyn. Molemmat laikat ovat kuitenkin kokonaisvaltaisia työkaluja jotka hiovat tehokkaasti. Käytä villalaikkoja Mille -epäkeskokiillotuskoneella hiontaan ja naarmunpoistoon.
Laikoissa on käytetty hienoa villa ja kashmir-villaa. Lisäksi laikoissa hyödynnetään innovatiivista dual density -teknologiaa, jossa yhdessä laikassa esiintyy samaa villa eri pituisina kuituina. Yksi kuitupituus leikkaa tehokkaasti, kun taas toinen viimeistelee pinnan sileäki. Laikkojen rakenne on myös tehty mahdollisimman tasaiseksi.


Mille -vaahtomuovilaikat ovat saatavilla kolmena karkeusasteena: karkea sininen, hieno keltainen, erittäin hieno valkoinen. Ohuet vaahtomuovilaikat mahdollistavat parhaan mahdollisen käyttömukavuuden ja myllytyksen turvallisuuden. Uusi muotoilu tekee myös pakotetusta epäkeskoliikkeestä mahdollisimman turvallisen, puuttuen nimenomaan tämän liikeradan perinteisiin haasteisiin.
Karkein sininen vaahtomuovilaikka on laikoista aggressiivisin, poistaen 1500 karkeusasteen naarmuja sekä pyörrejälkiä. Hieno keltainen laikka poistaa tehokkaimmin kevyitä pyörrejälkiä, hologrammeja, savetuksen aiheuttamia naarmuja, ja muita pieniä virheitä. Erittäin hieno valkoinen laikka soveltuu parhaiten viimeistelyyn ennen pinnoitusta.


Hionta-aine


Oikean laikan valinta on vain ensimmäinen askel. Oikean aineen valinta hiontaan ja kiillotukseen vaikuttaa myös merkittävästi työn tulokseen.


Hiontaan ja naarmujen poistoon soveltuu Presta Ultra Cutting Créme Light, joka poistaa 2000 karkeusasteen naarmuja. Cutting Créme Light jättää parhaan tuloksen kaksivaiheisen kiillotuksen ensimmäisenä vaiheena.


Kiillotukseen soveltuu Presta Swirl Remover pyörrejälkien poistaja. Swirl Remover poistaa erittäin hienoja naarmuja ja hologrammeja, ja jättää erittäin sileän pinnan. Tuote sopii käytettäväksi yksin tai viimeisenä työvaiheena monivaiheisessa kiillotuksessa.Myllytystekniikat


Myllytyksessä on kyse paljon muustakin kuin pelkistä työkalujen valinnasta. Vaikka laikkaa ja hionta-ainetta muuttamalla voidaan vaikuttaa myllytyksen tulokseen, myös työtapoja muuttamalla voidaan saavuttaa hyvin erilaisia lopputuloksia. Työmetodeja muuttamalla voidaan vaikuttaa hiontatehoon, lämpötilaan ja viimeistelyn tasaisuuteen.


Koneen nopeus on itsestäänselvin tapa vaikuttaa hionnan aggressiivisuuteen. Rupes -kiillotuskoneissa on porrastettu nopeudensäätö asteikolla 1-6, sekä liukuva liipaisin, jolla on mahdollista hienosäätää nopeuttaa käsittelyn aikana. Mitä korkeampi nopeus on, sitä aggressiivisempaa on myös hionnan teho.


Hiottavan paneelin koko vaikuttaa myös oleellisesti hiontaan. Pääsääntöisesti auto kiillotetaan paneeli kerrallaan, ja yhdelle paneelille varattu aika ja hionta-aineen määrä on työn aikana vakio. Siksi paneelin koko vaikuttaa myös hionnan tulokseen. Peukalosääntönä paneelin tulisi olla kuusi kertaa laikan koko, tai 2x3 laikan mittaa. Pienempi paneeli tekee hionnasta tehokkaampaa, kun taas isompi alue sopii hienompaan hiontaan.


Koneelle asetettava paine vaikuttaa niin ikään hiontaan. Mille pakotettu epäkeskokiillotuskone kestää painetta rotarya paremmin. Koneella ei siis tarvitse hioa pelkällä koneen omalla painolla, vaan konetta voi tilanteen mukaan myös kevyesti painaa maalipintaa vasten. Liika paine voi kuitenkin vahingoittaa paitsi laikkaa, myös maalipintaa.


Käytetyn hionta-aineen määrä riippuu lämpötilan, ilmankosteuden, maalin ja käyttömukavuuden perusteella. Aineen määrää on helpointa säätää tilanteen mukaan työn edetessä.


Nopeus, jolla konetta liikutetaan pinnalla, vaikuttaa myös hionnan tehoon. Mitä hitaammin konetta siirretään, sitä enemmän se ehtii hioa pintaa. Yleensä yhden paneelin hionta edellyttää kuutta liikettä, jotka kestävät 45 sekunnista yhteen minuuttiin. Mikäli myllytys tuntuu edellyttävän enemmän aikaa tai liikkeitä, voi olla perusteltua vaihtaa laikkaa tai hionta-ainetta. Tässä yhteydessä oikeiden työkalujen valinta voi olla tärkeää myös työn tehokkuuden kannalta.


Laikan kulma maalipintaan nähden on myös tekijä hionnan tehokkuudessa. Yleensä laikan kulmaa tulisi välttää. Etenkin rotary-koneella on tärkeää, että laikka on suorassa kulmassa maaliin nähden, ettei laikalle kohdistuva paine olisi epätasainen. Mille pakotettu epäkeskokiillotuskone kestää kuitenkin laikan kallistamista rotarya paremmin. Laikan kallistaminen lisää hiontatehoa laikan reunalla.


Laikan puhdistaminen työn aikana on myös erittäin tärkeää hionnan teholle. Työn aikana laikkaan kertyy hionta-aineen jäämiä ja myllytettäessä irtoavaa maalipölyä. Tämä lika kertyy laikkaan ja kasvattaa sen massaa. Tämä vähentää laikan hiontatehoa, sumentaa pinnan kiiltoa, sekä lisää maalipinnalle aiheutuvan vahingon riskiä.


Laikan puhdistaminen on erityisen tärkeää juuri pakotetulla epäkeskolla. Laikan kyllästyminen on suurempi riskitekijä pakotetulla kuin vapaasti pyörivällä kiillotuskoneella, koska pakotettu liike on aggressiivisempi ja aiheuttaa todennäköisemmin vahinkoja väärin käytettynä. Puhdista vaahtomuovilaikka harjalla, ja villalaikka siihen tarkoitetulla laikanpuhdistajalla.


Hyvä peukalosääntö on puhdistaa laikka jokaisen paneelin jälkeen. Sääntöä voidaan soveltaa tarpeen mukaan – laikka voidaan puhdistaa useamminkin, jos tarkoitus sitä vaatiin. Kiillotusta voi nopeuttaa pitämällä käsillä kahta tai useampaa laikkaa, joita vaihdetaan työn aikana. Näin kiillotusta ei tarvitse keskeyttää yhtä usein puhdistuksen takia. Toinen vaihtoehto on pitää käsillä niin suurta määrää puhtaita laikkoja, että niitä ei tarvitse puhdistaa kesken kiillotusta laikaan.


Kun prioriteetti on hioa tehokkaasti ja poistaa syvempiä naarmuja, myös käsittelyn tuleen olla aggressiivisempi. Tällöin kiillotusnopeuden tulee olla hieman korkeampi, konetta saa painaa hieman kovempaa, konetta liikutetaan hitaammin, laikkaa voidaan tarpeen mukaan pitää suuremmassa kulmassa, ja käsiteltävien paneelien tulee olla tavallista pienempiä.


Kun tärkeintä on ehkäistä lämpötilan nousua pinnalla, kiillotetaan hitaammin ja vähemmällä paineella. Konetta voi myös liikuttaa pinnalla nopeammin, ja paneelien tulee olla suurempia. Kiillotusainetta tulee tällöin myös käyttää anteliaammin.


Mikäli tarkoitus on ohentaa maalipintaa mahdollisimman vähän, käsittelyn tulee niinikään olla kevyempi. Hiontanopeuden tulee olla matalampi. Koneelle ei saa kohdistaa painetta, ja laikan on oltava mahdollisimman suorassa kulmassa.


Jos prioriteetti on sileä ja hieno viimeistely, on niin ikään tärkeää käsitellä pinta varovasti. Nopeuden tulee olla matala, kuten myös paineen. Laikka pidetään mahdollisimman suorassa kulmassa ja paneelien tulee olla suuria. Kun hieno viimeistely on tärkeää, tärkein yksittäinen muuttuja on kuitenkin laikan huolellinen ja säännöllinen puhdistaminen kesken työnteon.


Kulmat ja vaikeat alueet


Autot ovat täynnä myllytyksen kannalta haastavia pintoja: korotetut pinnat, kaare, lasit, peili, ovenkahvat, ikkunoiden saumat, ahtaat alueet, pienet paneelit... Suuret ja tasaiset, helposti kiillotettavat paneelit ovat vähemmistö auton ulkopinnoilla. Etenkin pienet ajoneuvot voivat olla haastavia työstää.


Epäkeskokiillotuskoneet ovat merkittävästi rotary-koneita turvallisempi ratkaisu vaikeasti tavoitettavilla pinnoilla. Kuitenkin epätasaisia pintoja kiillotettaessa tulee noudattaa tiettyjä varotoimia.


Vaikeilla pinnoilla käytä pienempää laikkaa. Huomaa myös, että pakotetulla epäkeskokoneella ajettaessa laikan reunoille kohdistuu enemmän tehoa kuin vapaasti pyörivällä liikkeell.


Hiottaessa kulmia vähennä hiontatehoa. Hidasta koneen nopeutta, käytä vähemmän painella, ja liikuta konetta nopeammin. Käytä hionta-ainetta runsaammin kuin tasaisilla pinnoilla, äläkä unohda puhdistaa laikkaa. Pinnan kostuttamisesta voi myös olla hyötyä. Kallista laikkaa pakotetulla epäkeskokoneella ja hyödynnä reunojen kovempi hiontateho.


Ajettaessa kaarevia tai kuperia pintoja käytä hieman enemmän painetta kuin kulmia ajettaessa. Hyödynnä myös laikan kulmaa. Hiljaisempi nopeus ei ole kuitenkaan kaarevilla pinnoilla ehdottomuss. Nopeus ja hiontateho kannattaakin säätää tilanteen ja omien tarpeiden mukaan.


Koneesta huolehtiminen


Pidä kone puhtaana pölystä ja irtoliasta puhdistamalla se säännöllisesti. Muista puhdistaa myös venttiilit esimerkiksi imuroimalla tai paineilmalla.


Pakotetun epäkeskon taustatuen muovinen pehmuste ei edellytä yhtä aktiivista rasvaamista kuin vapaasti pyörivä epäkeskokiillotuskone. Rasvaamiseen soveltuu silikonirasva, joka ehkäisee kulumista. Käytä muutama pisara silikonirasvaa taustatuen päälle ja pyöritä muutama kierros.


Tarkkaile taustatuen kulumista. Varmista aina ennen käyttöä, että taustatuen kiinnitys ei ole löystynyt. Vaihda kulunut tai vahingoittunut taustatuki viipymättä.


Mille -kiillotuskoneen virtajohto on pitkä. Säilytä konetta niin, ettei johto vahingoitu. Älä ikinä säilö konetta niin, että virtajohto on kierretty sen ympärille, tai niin, että kone lepää taittuneen johdon päällä.

bottom of page