Miten helpotat lemmikin matkustamista autossa

Päivitetty: 27. elo 2020


koira autossa

Usein lemmikkiä on tarpeen kuljettaa autossa – on sitten kyseessä lyhyt matka eläinlääkäriin, tai pitkä matka kaupunkien välillä.


Moni eläin voi nauttia matkustamisesta, mutta ajoneuvo voi olla myös merkittävä stressin lähde toisille. Eläinten reaktioissa on yksilöllisiä eroja, jotka juontuvat temperamentista ja kokemuksesta.


Lemmikin kuljettaminen edellyttää hieman enemmän valmistautumista ja harjoittelua kuin ihmisten. Eläimen kuljetus edellyttää eläimen hyvinvoinnin, liikennelainsäädännön ja oman turvallisuuden huomioimista.


Tässä artikkelissa kerromme miten matkustat turvallisesti, ja vähennät kissan tai koiran stressiä autossa.


Matkaan valmistautuminen


Lemmikit reagoivat autossa kuljettamiseen hyvin eri tavoin. Aina on kuitenkin tärkeää valmistautua hyvin ja luoda eläimelle matkustamisesta positiivisia kokemuksia, jotka helpottavat kuljetusta jatkossa.


Kouluttaminen on hyvä aloittaa pienestä pitäen. Auto voi olla stressaava ympäristö, ja mitä paremmin eläin on totutettu, sitä paremmin se sopeutuu ajomatkaan. Aloita totuttamalla lemmikki autossa olemiseen. Aja alkuun lyhyitä matkoja, ja pidennä matkoja vähitelle.


Sama koskee kuljetushäkkiä. Lemmikki tulee totuttaa kuljetushäkkiin vähitellen ja pennusta alkaen, jos vain mahdollista. Lemmikin tulee muodostaa positiivinen mielleyhtymä häkkiin. Häkki ei saa olla rangaistus, vaan turvapaikka.


Vähän ennen matkaa on myös mahdollista vaikuttaa eläimen hyvinvointiin matkalla. Ruoki lemmikki vähintään kaksi tuntia ennen matkaa. Tällöin eläin ei matkusta kesken ruoansulatuksen, mikä välttää matkapahoinvointia.


Koiraa kuljetettaessa eläin kannattaa viedä kävelylle juuri ennen ajomatkaa. Väsynyt koira rentoutuu helpommin autossa, eikä stressaannu yhtä helposti.


Lemmikki matkalla


Huomioi ajomatkalla turvallisuus – niin omasi, kuin lemmikkisi. Vapaa, stressaantunut eläin häiritsee kuskin keskittymistä ja vaarantaa liikenneturvan – ja johtaa helposti sakkoihin. Siksi lemmikin tuleekin olla turvallisesti kiinni myös ajoneuvon sisällä.


Turvallisimmin kissa tai koira matkustaa turvallisimmin takapenkillä tai tavaratilassa. Etupenkillä kolarissa riski lemminkin turvallisuudelle on suurempi kuin takana, etenkin turvatyynyn vuoksi.


Erityishuomio isojen koirien kanssa matkustaville: pään pitäminen ulkona voi olla koiralle hauskaa, mutta se voi vahingoittaa koiran silmiä, suuta ja kuonoa, jos niihin lentää likaa tai irtohiukkasia. Pidä siis ikkunat kiinni ja koira kytkettynä.


Kissojen ja pienten koirien kuljeutkseen soveltuu kuljetushäkki. Keskikokoisille ja suurille koirille kätevin ratkaisu ovat autoon sopivat valjaat. Sekä kuljetushäkki ettö valjaat on turvallisinta kiinnittää turvavyöllä istuimeen onnettomuuksien välttämiseksi valmistajan ohjeiden mukaisesti.


Lemmikin voi kuljettaa vain sellaisessa tavaratilassa, josta on esteetön yhteys ohjaamoon. Suljetussa tavaratilassa lemmikkiä ei ole sallittua eikä vastuullista kuljettaa.


Huolehdi, että lemmikki saa pitää riittäviä jaloittelu- ja vessataukoja, jos matka on pitkä. Samoin huolehdi, että lemmikillä on raikasta vettä matkan aikana. Vältä kuitenkin ruokkimista matkalla, koska se voi edesauttaa matkapahoinvointia.


Jos pidät itse taukoja, pyri ottamaan lemmikki mukaan autosta. Raotettu ikkuna ei estä riittävästi auton ohjaamon lämpenemistä, etenkään lämpiminä päivinä. Auton ohjaamo lämpenee hyvin nopeasti, ja auringossa ohjaamon lämpötila on merkittäväsit ulkoilmaa korkeampi.


Matkan jälkeen


Pidä lemmikin välineet käsillä matkan aikana, jolloin perille tulo sujuu näppärämmin. Anna lemmikkisi jaloitella ja käydä vessassa matkan jälkeen. Lyhyt kävelylenkki voi olla tarpeen etenkin pitkän matkan jälkeen.


Vapauta lemmikki häkistä tai valjaista kun se on turvallista ja käytännöllistä tehdä. Pidä lemmikkiäsi erityisesti silmällä uudessa kohteessa, koska tuntematon paikka voi olla stressin lähde jo sinällään.


Auton puhtaanapito


Kun autossa kulkee usein karvaisia matkustajia, penkeille ja lattioille kertyy helposti karvoja, tassuihin tarttunutta likaa, ja virtsa- ja kuolatahroja. Pidä yllä matkustamon mukavuutta siivoamalla matkojen välillä.


PetLine -sarjaan kuuluu useita auton ohjaamon ja kuljetushäkkien puhdistamiseen soveltuvia ratkaisuja. Tutustu niihin verkkokaupassamme.


Lue lisää lemmikkituotteistamme täältä.