top of page

Vinkkejä myllytykseen

Päivitetty: 27. elok. 2020

Valitse oikeanlainen laikka


Tarvitaanko villalaikka, vaahtomuovilaikka, tai näiden hybridi? Entä väri, kelpaako musta, keltainen vai oranssi parhaiten tarkoitukseen? Valitse laikka aina käyttötarkoituksen mukaan. Huomioi laikan ominaisuudet, värikoodit, valmistajan suositukset ja käytetyn tuotteen sopivuus laikalle.


Pääpiirteittäin villalaikka soveltuu paremmin karkeaan hiontaan ja naarmunpoistoon, koska villainen laikka hioo tehokkaammin. Toisaalta villalaikka jättää herkemmin pinnalle pyörrejälkiä, jotka on korjattava hienommalla laikalla. Vaahtomuovilaikka on puolestaan hellempi ja tarkempi, jolloin se soveltuu hienompaan kiillotukseen, himmenneen maalipinnan elvyttämiseen ja pyörrjeälkien poistoon.


Käytä yhtä laikkaa yhteen tarkoitukseen


Kun laikalle on kerran käytetty yhtä ainetta, käytä laikkaa vain sen kanssa. Älä koskaan käytä samalla laikalle eri karkeusasteen tuotteita, edes eri käyttökerroilla. Vaikka laikkaa puhdistettaisiin miten tehokkaasti käyttökertojen välillä, sen kuituihin jää väistämättä ainakin pieni jäämiä ainetta. Jos esimerkiksi laikalla on hiottu karkealla aineella, se ei enää sovellu pyörrejälkien poistoon – siinä olevat karkeat hiukkaset tekevät vain uusia pyörrejälkiä.


Laikka ei ole niin suuri sijoitus, etteikö niitä voisi kerätä varastoon riittävästi. Pidä käsillä siis riittävästi laikkoja tarvitsemaasi käyttöön, ja mielellään useampi laikka jokaiselle tuotteelle.


mustan auton myllytys

Älä unohda kierrosnopeuksia


Laikan kierrosnopeus on merkittävä osa myllytystä. Optimaalinen hiontajälki edellyttää oikean kierrosnopeuden käyttöä oikeaan aikaa. Eri koneiden valmistajien käytännöt poikkeavat toisistaan, mutta pääsääntö on, että nopeus on käyttäjän säädettävissä tavalla tai toisella. Seuraa valmistajien suosituksia ja käytä asianmukaista kierrosnopeutta.


Yleensä sopiva kierrosnopeus vaihtelee työvaiheittain. Koko ajoneuvoa ei siis voi hioa samalla nopeudella, vaan myllytyksen alussa, keskivaiheessa ja loppuvaiheessa käytetään eri nopeuksia. Näin saavutetaan paras mahdollinen hiontajälki.


Älä jää tuleeeen makaamaan


Myllytys luo kitkaa ja nostaa lämpötilaa maalipinnalla. Uuden sukupolven epäkeskokiillotuskoneet vähentävät ylikuumenemisen riskiä ja tekevät myllytyksestä helpompaa myös aloittelijalle. Tästä huolimatta hyvä peukalosääntö on pitää laikka tasaisesti liikkeessä. Epäkeskokoneellakin hiottaessa paikallaan pyörivä laikka aiheuttaa nopeasti liikaa rasitusta maalipinnalle.


Mitä pidempään laikka pysyy paikallaan, sitä helpommin aiheutetaan maalipinnalle enemmän vahinkoa kuin mitä myllytyksellä korjataan. Pinnasta tulee helposti epätasainen, ja pahimmillaan saatetaan hioa lakkapinna läpi. Tasainen ja jatkuva liike selkeillä liikeradoilla on paras tie siistiin ja tasaiseen hiomajälkeen.


Turvaverkko teipistä


Suojaa kulmat, rajat ja muuten vahingoille alttiin alueet teipillä ennen myllytystä. Etenkin aloittelevan myllyttäjän kannattaa suojata hankalat kohdat ja käsitellä ne lopuksi erikseen – mutta myös kokenut ammattilainen hyötyy varmasti teipin käytöstä merkittävästi. Kun arat pinnat on suojattu, kiillotettaessa voidaan helposti keskittyä olennaiseen.


Puhdas laikka on tehokas laikka


Laikanpuhdistaja on fiksarin tärkein työkalu, ja käytännössä yhtä tärkeä varuste autotalliin kuin itse hiomakonekin. Puhdistaja on yleensä pehmeä harja vaahtomuovilaikoille tai metallinen ”harja” villalaikoille, mutta markkinoilla on myös erityisiä ämpäreitä, joissa laikka voidaan puhdistaa vaivattomasti.


Laikanpuhdistaja on tärkeä osa laikan ylläpitoa käyttökertojen välissä, mutta myös myllytyksen aikana. Huolellisella puhdistuksella vältetään kiillotettaessa irtoavan pölyn jäämistä laikkaan. Pidä myös huolta ettei laikka putoa lattialle tai muuten likaannu. Kaikki ylimääräiset likakappaleet laikalla hankautuvat myllytettäessä pintaa vasten, aiheuttaen naarmuja ja pyörrejälkiä.


Pese, vahaa, toista


Maalipinnan kunno ylläpidossa on kolme erityisen tärkeää elementtiä: ennaltaehkäisy, ennaltaehkäisy ja ennaltaehkäisy. Hyvä säännöllinen pesu ja vahaus tekee ihmeitä maalipinnalle. Pesemällä ehkäistään lian aiheuttaa kemiallista kulumista. Vahaamalla tai muuten suojaamalla ehkäistään lisäksi fyysista rasitusta ja naarmuuntumista.


Kaiken kaikkiaan hyvin hoidettua ja suojattua pintaa ei tarvitse myllyttää usein. Lisäksi hyväkuntoisen pinnan myllyttäminen on paljon nopeampaa ja helpompaa. Säännöllisesti tehtävällä kevyellä ylläpidolla vältetään pitkällä aikavälillä raskaita hoitotoimenpiteitä. Pesulla ja vahalla säästetään siis selvää aikaa ja rahaa.


bottom of page