top of page

Moottoripyörän vanteiden ja renkaiden pesu

Päivitetty: 27. elok. 2020

Vannepesu on yleensä hyvä tehdä ennen muuta pesua. Renkaat ja vanteet ovat usein likaisin osa moottoripyörää. Pesemällä ne ensin vältetään lian päätyminen jo pestyille pinnoille ja turhan työn tekeminen.


Vanteien pesu on toki tärkeä elementti moottopyörän esteettistä ylläpitoa – puhtaat ja kiiltävät vanteet näyttävät kieltämättä erittäin hyviltä. Mutta vanteiden pesu on myös osa teknistä ylläpitoa, jolla pidennetään renkaiden teknistä käyttöikää. Jos lian annetaan olla kauan pinnalla, se voi tunkeutua pinnoitteen läpi ja metallin sisään.


Jo kertyvä maantielika, rasva ja öljytahrat ovat omiaan tekemään hallaa vanteille. Mutta vakava ongelma on myös jarrupöly. Jarrupöly on hiilikuituja ja metallihiukkasia sisältävää pölyä, jota irtoaa jarrupaloista ja muista moottopyörän osista. Ne kertyvät vanteille, joilla ajon aikana nouseva lämpötila ja kitka saavat ne aiheuttamaan kulumaa ja ruostetta vanteille.


moottoripyörä vanne rengas

Välineet renkaiden ja vanteiden pesuun


Moottoripyörän vanteita ja renkaita koskee sama lainalaisuus kuin moottoripyöriä yleensä: niissä on paljon vaikeasti tavoitettavia alueita, joihin ei pääse helposti käsiksi. Siksi kätevä työkalu niiden pesuun on vanne- ja pinnaharja Wheel & Spoke Brush. Sillä on helppo puhdistaa pinnat ja moottopyörän vaikeasti tavoitettavat alueet.Pienten yksityiskohtien viimeistelyyn soveltuu vanneharjan lisäksi pieni sivellin.Viimeistelyyn ja ehostukseen soveltuu kaareva levityssieni. Sen muotoilu helpottaa levittämistä ja vähentää roiskeita. Ei naarmuttavia muoviosia.
Vanteiden pesu


Moottopyörän vanteiden ja renkaiden pesuun käytettävän pesuaineen valintaan kannattaa kiiinnittää huomiota. Moottoripyörän vanteet on monesti tehty alumiinista tai muusta materiaalista, jolle on helppo vahingossa aiheuttaa vaurioita. Monet vannepesuaineet eivät sovellu moottoripyörille.


Vaahtopesuaine Wash Self on kätevä ratkaisu. Samalla shampoolla on kätevä pestä koko pyörä. Runsaasti vaahtoava Wash Self on tehokas mutta turvallinen, minkä takia se on hyvä valinta moottoripyörille. Se liuottaa rasvaa ja soveltuu erinomaisesti painepesurille.Suihkuta laimennettua pesuainetta koko käsiteltävälle pinnalle, aloittaen auton alaosista. Anna vaikuttaa hetki ja pese puhtaaksi paineella, aloittaan jälleen ajoneuvon alaosista. Huuhtele lopuksi pinnat puhtaaksi pesuainejäämistä juoksevalla vedellä.Piintynyt lika ja raudanpoisto


Mikäli vanteet näyttävät vielä osin keltaisilta pesunkin jälkeen, niillä on todennäköisesti piintynyttä jarrupölyä tai muuta vaikeaa likaa. Tällöin tarpeen on raudanpoisto, johon soveltuu turvallinen P-Ray kemiallinen raudanpoistaja. Se sopii kaikenlaisille vanteille, myös alumiinille. Siksi oivallinen ratkaisu moottoripyörille, joiden vanteet on monesti tehty herkästi vahingoittuvista materiaaleista.P-Ray syväpuhdistaa vanteiden lisäksi korin ja tuulilasin kuljetuksen, varastoinnin, happosateiden ja kaupunkisaasteen aiheutunamista rauta- ja ruostejäljistä. Heikosti reagoiva koostumus ei vaikuta aiemmin tehtyihin suojakäsittelyihin. P-Rayn ainutlaatuinen koostumus irrottaa rautahiukkaset, jolloin ne on helppo poistaa vesisuihkulla.


P-Ray käytetään raakana erittäin likaisille pinnoille tai ennen kiillotusta. Muutoin käytetään laimennettuna 1:1 pestylle pinnalle. Suihkuta ja odota 5-10 minuuttia. Tuote syövyttää rautahiukkaset luoden violettia nestettä. Älä anna kuivua pinnalle. Huuhdo huolellisesti ja toista tarvittaessa.Ehostus pesun jälkeen


Pesun jälkeen renkaille on mahdollista palauttaa niiden alkuperäinen värin laadukkaalla ehosteella. Tällainen on esimerkiksi Ma-Fra Fast & Black.Fast & Black soveltuu kaikentyyppisille käytetyille ja kuluneille renkaille. Suojaa rengasta ja palauttaa sen alkuperäisen värin ja elastisuuden. Tuotetta voidaan käyttää myös puskureiden, sivupeilien, lokasuojien ja spoilereiden ehostamiseen.


Fast & Black suihkutetaan pinnalle ja levitetään ehostesienellä.


bottom of page