top of page

Mitä vesitahrat ovat ja miten ne puhdistetaan

Päivitetty: 26. elok. 2020

Sateen jälkeen auton pinta saattaa olla yllättäen täynnä valkoisia tahroja. Tahroja saattaa ilmestyä myös pesun jälkeen – mistä oikein on kyse? Eihän auton pitänyt tulla pesemällä entistä likaisemmaksi.


Valkoiset tahrat ovat todennäköisimmin vesitahroja. Vesi ei yleensä ole koskaan pelkkää vettä, vaan siinä on myös erilaisia mineraaleja. Yleensä paljon kalkkia sisältävästä vedestä puhutaan kovana vetenä, mutta myös pehmeässä vedessä on usein runsaasti eri mineraaleja.


Veden mineraalikoostumus riippuu merkittävästi maantieteestä ja teollisuudesta. Maaperän ja vesistöjen mineraaleja päätyy sekä sadeveteen että vesijohtoihin. Teollisuuden saasteet vaikuttavat niin ikään sadeveden koostumukseen.


Kun vesi jää helmeilemään pinnalle ja haihtuu, mineraalit jäävät pinnalle. Vesipisaroiden paikalle jää niiden sisältämä mineraali, usein kalkki. Tämä on mahdollista niin sadeveden kuin pesuvedenkin kanssa.


Vesitahrat ovat rumia ja pitkällä aikavälillä mahdollisesti haitallisia. Niiden puhdistaminen voi kuitenkin parhaimmillaan olla erittäin helppoa – tuoreet vesitahrat on usein mahdollista poistaa nopealla pyyhkimisellä. Hyviä tekosyitä vesitahrojen puhdistamatta jättämiseen ei siksi ole.


Miksi vesitahrat ovat haitallisia


Auringon UV-säteet vaikuttavat vesitahroihin. Auringonpaisteessa ne alkavat sitoutua maaliin tai sen pinnoitteeseen. Ne voivat olla haitaksi maalille, vahalle ja keraamisille pinnoitteille. Kalkin lisäksi teollisuuden saasteet ja happosateet saattavat vahingoittaa pinnoitetta. Etenkin rautapohjainen lika on erityisen haitallista.


vesisade auto liikenne

Pitkään istunut mineraalitahra on vaikea irrottaa, jolloin sen puhdistaminen edellyttää kovaa hankaamista ja vahvoja kemikaaleja. Molemmat ovat omiaan vahingoittamaan maalia ja pinnoitetta.


Jossain vaiheessa vesitahra alkaa tuntua tasaiselta ja sileältä. Silloin se on voinut jo sitoutua osaksi pintaa. Tällöin kemiallinen käsittely ei todennäköisesti enää riitä, vaan pinta joudutaan myllyttämään. Tällöin clear coat -pintaa joudutaan ohentamaan ”turhaan”, ja kallis keraaminen pinnoite saattaa olla jo pilalla ennenaikaisesti.


Ennaltaehkäisy


Helpointa on kalkkitahrojen muodostumisen ennaltaehkäisy. Jos mahdollista, auto kannattaa pitää suojassa sateelta. Pestessä huolellinen kuivaaminen on tärkeää, ettei pesuvesi kuivu pinnalle. Pestessähän tarkoitus on saada auto puhtaammaksi kuin se oli ennen pesua.


Vahinkojen ennaltaehkäisyn kannalta tärkeää on puhdistaa tahrat pian niiden ilmestymisen jälkeen. Mitä pidempään tahrat ehtivät vaikuttaa, sitä enemmän ne vahingoittavat pintaa. Lisäksi niiden puhdistaminen vaikeutuu päivä päivältä.
Tuoreet vesitahrat


Säännöllinen kevyt pesu on aina parempi vaihtoehto kuin harvoin tehty syväpuhdistus vahvoin kemikaalein. Tuoreet vesitahrat on helppo poistaa, ja usein niiden pesuu riittää nopea pyyhkiminen kiillotusaineella tai kalkinpoistajalla.Perfècta on nopein ratkaisu, kun haluat saavuttaa kiillon, syvyyden, silkkisen vaikutelman ja suojan mahdollisimman nopeasti. Perfècta suihkutetaan pinnalle ja pyyhitään mikrokuituliinalla. Sen koostumus poistaa nopeasti ja tehokkaasti likaa, vesitahroja ja hyönteisiä. Sopii käytettäväksi kaikille pinnoille, kuten korille, ikkunoille, muoville, tiivisteille tai kromille. Perfècta on erinomainen apukeino kuivauksessa, sillä se vähentää kovan veden aiheuttamia tahroja. Se on suunniteltu yhteensopivaksi vahojen, pinnoitteiden ja nanopinnoitteiden kanssa. Jokainen käyttökerta lisää yhden suojaavan kerroksen.


Piintyneet vesitahrat


Mikäli vesitahrojen annetaan sitoutua pintaan, niitä on vaikeampi irrottaa. Vesitahrat ovat usein emäksisiä, ja edellyttävät usein happamia pesuaineita. Mitä enemmän tahroja on ja mitä pidempään niiden on annettu sitoutua pintaan, sitä vaikeampi niitä on irrottaa.


Piintyneet vesitahrat edellyttävät vahvempia kemikaaleja ja enemmän hankaamista kuin tuoreet tahrat. Siksi niiden poistaminen aiheuttaa enemmän rasitusta pinnalle ja etenkin pinnoitteille.Purìfica liuottaa ja sitoo itseensä kalkkia ja happosateiden jättämiä saasteita tehokkaasti ja hellävaraisesti elvyttäen näin coating-pinnoitteen. Nanohoitoshampoo Purìfica on todellinen uutuus detailing-markkinoilla. Sen innovatiivinen koostumus sisältää sekoituksen kiillottavia happoja, jotka poistavat kalkin auton pinnalle muodostamat jäänteet sekä elvyttävät ja korostavat keraamisten pinnoitteiden ominaisuuksia. Tuote on turvallinen pinnoitteille. Purìfica laimennetaan 1:60 säännöllistä pesua varten. Poistettaessa pinttyneitä kalkkitahroja laimennetaan korkeintaan 1:10 tai käytetään raakana tilanteen mukaan.Ènergo poistaa ikkunoilta ja korilta kalkin ja happosateiden jäämiä ja tekee pesusta nopeampaa. Erityinen geelikoostumus mahdollistaa tuotteen helpon ja joustavan levittämisen suoraan tarvittaviin kohtiin. Ènergoa voidaan käyttää myös keraamisilla pinnoitteilla rasvanpoistajana ja puhdistajana. Käytä Ènergo raakana tai korkeintaan laimennettuna suhteessa 1:5. Käytetään pesun jälkeen märälle pinnalle. Levitetään pesukintaalla paneeli kerrallaan poissa suorasta auringonpaisteesta. Mikäli käsittelyn jälkeen pinnalla on edelleen tahroja, käytä muutama pisara raakaa Ènergo -puhdistusainetta suoraan pinnalle ja anna vaikuttaa muutama minuutti. Pyyhi puhtaaksi kostealla mikrokuituliinalla.
bottom of page