top of page

5 tapaa säilyttää auton jälleenmyyntiarvo

Päivitetty: 27. elok. 2020

Auto on merkittävä menoerä. Kulkuneuvon arvo laskee väistämättä ajan myötä, mutta riittävällä ja säännöllisellä vaivannäöllä arvon putoamista voidaan helpottaa. Teknisten tekijöiden ohella auton pintaa ei kannata unohtaa ylläpitoa ajatellen. Auton pinta joutuu monenlaisten rasitteiden kohteeksi, ja sitä on hyvä suojata paitsi ulkonäön säilyttämiseksi, myös maalipinnan vähittäisen vahingoittumisen ehkäisemiseksi. UV-säteet, ilmansaasteet ja ruoste voivat vahingoittaa maalia ja metallipintaa, mikä vaikuttaa myös lompakkoon autoa vaihtaessa.1. Hoida auton ulkopintaa säännöllisesti.


Auton pinnoille kertyy ilmansaasteita, tielikaa ja ruostetta. Mitä pidempään tämä lika ehtii vaikuttaa, sitä enemmän vahinkoa ne aiheuttavat maali- ja metallipinnalle. Säännöllisesti pesemällä tämä pintalika saadaan pidettyä paremmin poissa, ja se ehtii vaikuttaa lyhyemmän ajan. Hoitoshampoo on järkevä valinta tavallisten pesuaineiden sijasta. Säännöllisesti pesemällä vältetään myös lian piintymistä, jolloin ei tarvita rajuja käsittelyjä vahvoilla kemikaaleilla. Säännöllinen käsittely kevyillä aineilla on parempi vaihtoehto, kuin harvoin vahvoilla liuottimilla tehtävä käsittely.


Tavallisen pesun lisäksi kerran pari vuodessa olisi suositeltavaa käsitellä auto myös vahvemmilla aineilla, esimerkiksi raudan- ja pienpoistajilla. Näillä saadaan irti myös vaikeampaa likaa, joka ei välttämättä lähde tavallisessa pesussa. Tämä on tärkeää etenkin talvikautena.2. Vahaa säännöllisesti


Säännöllinen vahaus suojaa ja ruokkii pintaa. Vahaaminen ylläpitää suojaavaa kerrosta maalipinnalla. Tällöin lika ei yhtä helposti edes pääse maalipintaan asti. Silloin tällöin vahaamalla ennaltaehkäistään vahinkoja. Myös auton pesu on tällöin helpompaa, eikä edellytä yhtä vahvojen kemikaalien käyttöä.3. Käsittele ajovalojen pinnoite


Auton ajovalojen suoja valmistetaan muovista. Materiaalia käytetään sen erinomaisen iskunkestävyyden vuoksi, mutta se on altis ikääntymisen ja luonnonvoimien aiheuttamille värinmuutoksille. Muovin pintakerros muuttuu väistämättä ajan myötä kellertäväksi ja mattaiseksi. Tämä on ilmeinen turvallisuusriski, koska tummentunut muovipinta voi heikentää ajovalon intensiteettiä, pahimmillaan jopa 70 prosenttia. Lisäksi samea ajovalot ovat ilmeinen esteettinen haitta, joka pilaa helposti kokonaisvaikutelman.4. Käytä oikeita välineitä ja kemikaaleja


Pese ja käsittele auto aina asiaan soveltuvilla tuotteilla ja välineillä. Auton peseminen fairylla ja ulkoharjalla ei koskaan ole hyvä vaihtoehto. Mekaaninen pesu huonosti sovelletuilla apuvälineillä vahingoittaa todennäköisesti pintaa puhdistamatta sitä kunnolla. Käytä mahdollisimman mietoja kemikaaleja. Tätä edesauttaa riittävän usein tehtävä pesu.5. Käytä kestopinnoitetta


Kestopinnoitteet ovat pelkkää vahausta kestävämpi ja pitkäaikaisempi ratkaisu auton suojaamiseen. Kestopinnoitteilla, nanopinnoitteilla ja keraamisilla pinnoilla tarkoitetaan polymeeripinnoitteita, jotka muodostavat tiiviin, kovan ja joustavan suojaavan kerroksen auton maalipinnalle.


Kestopinnoitteet ovat markkinoiden järein ratkaisu auton suojaamiseen. Hyvin hoidetun pinnoitteen voi olla useita vuosia. Se on siis vahausta merkittävästi kestävämpi ratkaisu. Kestopinnoite on toki vahaukseen verrattuna kallis vaihtoehto, mutta käsittelyn hyödyt säilyvät myös pidempään. Normaali vahaus suositellaan tehtäväksi vähintään kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyisin.bottom of page