top of page

3 syytä vahata auto

Päivitetty: 27. elok. 2020

Vaha on huoneenlämmössä kiinteää, helposti muokattavaa ainetta. Se ei liukene veteen ja hylkii sitä. Vaha voi olla orgaanista tai synteettistä. Erilaisia vahoja esiintyy luonnossa kasvien tai eläinten tuottamana. Esimerkiksi autonhoidossa käytetään usein carnauba-vahaa, jota saadaan carnaubapalmun lehdistä.


Miksi autoa ylipäätään kannattaa vahata?

vaha presta klassikkoauto

1. Vaha parantaa ulkonäköä


Vaha antaa maalipinnalle syvän ja näyttävän kiillon. Hyvin tehdyllä vahauksella voidaan saavuttaa syvä väri, joka saa pinnan näyttämään uuden veroiselta.


Vahaus myös täyttää pinnalla olevia pieniä naarmuja. Vahaus ei missään nimessä ole keino naarmujen poistamiseen, mutta se tuo esteettisen helpotuksen ja peittää naarmut ainakin väliaikaisesti.


2. Vaha helpottaa hoitoa


Suojaava vahapinta tekee auton säännöllisemmästä hoitamisesta vaivattomampaa. Hyvin vahattua autoa ei tarvitse pestä niin usein kuin vahaamatonta autoa. Lika ei kiinnity pintaan yhtä voimakkaasti ja irtoaa pestessä paljon helpommin. Tällöin peseminen on nopeampaa eikä edellytä vahvoja kemikaaleja.


3. Vaha suojaa auton pintaa


Autojen maalaus ja pintakäsittelyn metodit ovat kehittyneet vuosien saatossa merkittävästi, tehden autoista entistä paremmin varustettuja kohtaamaan erilaisia ulkoisia haittoja. Vahaaminen ei kuitenkaan ole vielä kuollut taiteenlaji, vaan auttaa edelleen vahinkojen ennaltaehkäisyä.


Vaha muodostaa ylimääräisen kerroksen maalipinnan ja muiden pinnoitteiden päälle. Näin se ehkäisee UV-säteilyn, ilmansaasteiden, maantielian, hyönteisten ja muiden ulkoisten tekijöiden vaurioita auton pinnalle. Se suojaa niinikään maantiellä lentävien pienhiukkasten ja hiekan aiheuttamia naarmuja pinnalle.

Miten vahaaminen hoituu?


Vahat ovat kehittyneet ajan kanssa, ja niitä on paljon erilaisia. Perinteisen kiinteän vahan lisäksi on olemassa nestemäisiä suihkutettavia vahoja. Jotkin pesuaineet sisältävät vahaa, jolloin erillistä vahausta ei edes tarvita. Vaha levitetään viimeisenä työvaiheena, siis kiillotuksen jälkeen. Aggressiivinen käsittely hiovilla aineilla voi kuluttaa vahausta.


Autoa ei tarvitse vahata kovinkaan usein, etenkin jos pesu tehdään hellävaraisilla aineilla, jotka eivät vahingoita tai poista vanhaa vahapintaa. Hyvä nyrkkisääntö voi olla esimerkiksi auton vahaus keväällä ja syksyllä.


Vahaa on saatavilla erilaisissa muodoissa, jotka toimivat hiukan eri periaatteilla. Tämä vaikuttaa myös vahasuojan kestoon. Näppärin ja nopein vaihtoehto on yhdistelmätuote, jossa on shampoo ja vaha samassa pakkauksessa. Tällöin kulkuneuvo tarvitsee vain pestä, eikä vahaus edellytä lainkaan erillisiä toimia. Tällaiset vahat on kuitenkin tarkoitettu säännölliseen käyttöön, ja niiden antama suoja kestää yleensä joitain viikkoja.


Vahashampoovalikoimaamme kuuluvat esimerkiksi Ma-Fran Car Wash sekä Polish Express.


Kestovahat edellyttävät hieman enemmän vaivannäköä, mutta ne kestävät oikein käytettynä merkittävästi pidempään. Nämä vahat levitetään erillisessä käsittelyssä autolle pesun jälkeen. Ne levitetään viileälle pinnalle poissa auringonpaisteesta vahanlevityssienellä, ja ylimääräinen vaha pyyhitään pois kuivalla mikrokuituliinalla.


Nestevahavalikoimaamme kuuluvat Prestan Fast Wax ja Best Wax. Nämä tuotteet levitetään pesun jälkeen huolellisesti kuivatulle pinnalle. Fast Wax antaa noin 4-6 kuukautta kestävän suojan, Best Wax puolestaan suojaa autoa noin 6-12 kuukautta, tosin olosuhteista ja auton huollosta riippuen. Vahvankin vahapinnan saa kyllä pois, jos pintaa käsitellään liuottimilla tai pestään liian vahvoilla aineilla.


Kovavahoista valikoimaamme kuuluvat Malcon Imperial Paste Wax sekä uudempi ja kehittyneempi Nano Care Blueberry Paste Wax. Nämä vahat antavat poikkeuksellisen näyttävä ja syvän kiillon. Ne ovat myös kestäviä - antaen suojaa 6-12 kuukaudeksi - ja riittoisia - ne riittävät jopa neljäänkymmeneen käsittelyyn.

bottom of page