top of page

Purjeiden peseminen ja hoito

Päivitetty: 31. elok. 2020

Purjeet ovat paitsi näkyvä, myös kallis osa venettäsi. Siksi niiden pesemiseen onkin syytä nähdä vaivaa.

Puhtaat purjeet ovat oleellinen osa veneen huoliteltua ulkonäköä.

Oliltpa suolaveden parkitsema, piinkova merikarhu tai innokas sunnutaipurjehtija, olet varmasti joutunut jossain elämäsi vaiheessa pesemään veneesi purjeet.

Purjeiden pesupaikan tulee olla tasainen ja puhdas. Tämä vaikuttaa itsestäänselvyydeltä, mutta purje pestään molemmilta puolilta. Jos alusta on likainen, lika tarttuu jo pestylle puolelle uudestaan.


Kokeile AINA tuotteen sopivuutta ennen kuin käsittelet koko pinnan. Käytä tuotetta pienelle alueella ja anna sen reagoida. Purjeiden valmistukseen käytetään hyvin erilaisia materiaaleja,esimerkiksi hiilikuitua, kevlaria ja pvc:tä. Eri tuotteet saattavat käyttäytyä yllättävästi eri materiaalien kanssa.


Kun olet varma tuotteen soveltuvuudesta, voit käsitellä koko purjeen pieni alue kerrallaan. Purjeita pestessä on suositeltavaa käyttää pehmeää pesuharjaa. Kova harja saattaa vahingoittaa purjeen pintaa ja kuluttaa saumoja.


Käsittelyn jälkeen huuhtele runsaalla vedellä, älä käytä merivettä. Huuhtele, kunnes kaikki pesuainejäämät on saatu pois.


Purjeiden pesuun soveltuu esimerkiksi Mafran Dinghy. Se poistaa saasteet ja rasvajäämät lähes kaikilta purjetyypeiltä, sekä värillisiltä purjeilta. Dinghy soveltuu yllä olevien ohjeiden mukaan käytettäväksi. Se vaahtoaa vain heikosti, soveltuen käyttöön myös satama-alueilla.


bottom of page